Κατηγορίες: Τοπικά

Δεκάδες Βολιώτες επέλεξαν σπουδές στο εξωτερικό “Θ”

Περίπου σε 150 υπολογίζονται οι Βολιώτες φετινοί απόφοιτοι που θα μεταβούν σε χώρες του εξωτερικού για να σπουδάσουν. Το νέο στοιχείο στην εποχή της κρίσης είναι πως οι πιο πολλοί θέλουν να συνδυάσουν τις σπουδές με την εύρεση κάποιας εργασίας μελλοντικά, καθώς τα περιθώρια να πετύχουν την πολυπόθητη επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένα. Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ιταλία, αλλά και κεντρικές και ανατολικές χώρες της Ευρώπης έλκουν τους Βολιώτες υποψήφιους για να σπουδάσουν.

Μεταξύ αυτών που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό υπάρχουν διάφορες κατηγορίες. Κάποιοι το έχουν πάρει ήδη απόφαση πριν καν ξεκινήσουν τη Γ’ Τάξη Λυκείου και προετοιμάζονται στα κέντρα σπουδών που λειτουργούν στο Βόλο, άλλοι το αποφασίζουν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις ασχέτως αν έχουν πετύχει σε σχολή ή όχι. Συνήθως σχεδόν όλοι εισάγονται σε σχολή της Ελλάδας, αλλά είτε δεν είναι αυτή που θέλουν είτε θέλουν να φοιτήσουν στο εξωτερικό για άλλους λόγους.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής σπουδών κ. Βασίλης Μανιός «και φέτος υπάρχει έντονη κινητικότητα και ίσως μεγαλύτερη από πέρυσι, από Βολιώτες που θα μεταβούν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν και οι οποίοι υπολογίζονται στους 150. Το νέο στοιχείο που παίζει ρόλο και στις επιλογές των υποψηφίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η επιθυμία τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό και στη συνέχεια να βρουν μια εργασία, καθώς εκτιμούν ότι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης η ανεργία είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα και επομένως υπάρχουν πολύ καλύτερες προοπτικές για την επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι γονείς είναι συμπαραστάτες στην επιλογή των παιδιών να φοιτήσουν σε σχολή ευρωπαϊκού πανεπιστημίου και παρά τα δύσκολα οικονομικά χρόνια είναι έτοιμοι να στηρίξουν οικονομικά το παιδί τους.

Τουλάχιστον το θετικό είναι πως σταδιακά τα δίδακτρα και τα έξοδα φοίτησης για το εξωτερικό αρχίζουν και γίνονται πιο προσεγγίσιμα.

Ο κ. Μανιός υπογραμμίζει πως στις σχολές του Ηνωμένου Βασιλείου τα δίδακτρα ουσιαστικά για προπτυχιακές σπουδές δεν υπάρχουν. Στην Ιταλία είναι το πολύ 1.000 ευρώ το χρόνο, ενώ στην Ολλανδία 1.950 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα το μηνιαίο κόστος ζωής σε αυτές τις χώρες είναι περίπου 1.000 ευρώ. Βέβαια ετήσια δίδακτρα μεταξύ 6.000-8.000 ευρώ υπάρχουν στη Βουλγαρία, στην Τσεχία και άλλες κεντρικές και ανατολικές χώρες της Ευρώπης, αλλά το μηνιαίο κόστος ζωής δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Αναφορικά τώρα με το τι σπουδάζουν κυρίως σε κάθε χώρα, ο κ. Μανιός σημείωσε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταβαίνουν κυρίως για τις πολυτεχνικές σχολές, τα Οικονομικά, την ψυχολογία, την πληροφορική, αλλά και εξειδικεύσεις στον αθλητισμό. Στην Ολλανδία το επίκεντρο είναι στο Πολυτεχνείο, τη Νομική, την ιατρική. Στην Τσεχία μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για την Ιατρική, ενώ στη Βουλγαρία το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Οδοντιατρική, την ιατρική, αλλά και θεωρητικές επιστήμες, όπως αρχαιολογία.

Ο καθηγητής ιταλικών κ. Σπύρος Κούριας τόνισε πως στην Ιταλία μεταβαίνουν οι απόφοιτοι για να σπουδάσουν κυρίως Ιατρική, Αρχιτεκτονική, Νομική, Φαρμακευτική, Πληροφορική, αλλά τελευταία και τουριστικά. Μάλιστα τα πολύ χαμηλά έως ανύπαρκτα δίδακτρα, ο κοινός τρόπος ζωής Ελλήνων και Ιταλών, το συμπαθητικό κόστος ζωής, αλλά και η ύπαρξη πολλών αγγλόφωνων ΑΕΙ είναι κίνητρα για να σπουδάσει κάποιος στην Ιταλία.

Και μεταπτυχιακές

σπουδές

Η υπεύθυνη του British Foundation Studies κ. Αναστασία Κουτσουράδη τόνισε πως ο αριθμός των Βολιωτών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για προπτυχιακές σπουδές παραμένει σταθερός, ενώ ένα ποσοστό 70%-80% αυτών το έχει αποφασίσει εδώ και ένα χρόνο, πριν δηλαδή ξεκινήσει τη φοίτηση στη Γ’ Τάξη Λυκείου. Παράλληλα σημαντική αυξητική τάση έχουν και οι μεταπτυχιακές σπουδές Βολιωτών στο εξωτερικό, οι οποίοι βέβαια έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στην εύρεση εργασίας.

Κατά μέσο όρο το ποσό που διαθέτουν οι Βολιώτες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό είναι μεταξύ 5.000-10.000 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα. Πιο ακριβά είναι τα δίδακτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ολλανδία κυμαίνονται στις 2.000 ευρώ. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη Σουηδία, αλλά και τη Δανία, όπου ναι μεν τα δίδακτρα είναι χαμηλά, ωστόσο το κόστος ζωής είναι πιο ακριβό.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Θλίψη για τον θάνατο του Σπύρου Τσιγγλιφή

Το Διοικητικό Συμβούλιο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Μαγνησίας για τον αιφνίδιο θάνατο του συναδέλφου, φίλου και…

5 Δεκεμβρίου 2023

Καφεδάκι

Παρατήρηση στον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Μπ. Ζάχο, έκανε ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος στη…

5 Δεκεμβρίου 2023

Επιδόσεις

Τις καλύτερες επιδόσεις για τον Οκτώβριο κατέγραψαν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα. Μήνας που…

5 Δεκεμβρίου 2023

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Μαγνησίας επικροτεί το συλλαλητήριο κατά του LNG

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ν.Μαγνησίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον «Σύλλογο για την Προστασία και…

5 Δεκεμβρίου 2023

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας αντίθετος σε σταθμό LNG στον Παγασητικό

O Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας όντας αντίθετος στη δημιουργία σταθμού LNG στον Παγασητικό κόλπο συμμετέχει και…

5 Δεκεμβρίου 2023

Επί τάπητος

Το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων ήταν από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν στο πανθεσσαλικό συνέδριο…

5 Δεκεμβρίου 2023