Τοπικά

Δεκάδες τα οργανικά κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία της Μαγνησίας μετά το «τσουνάμι» συνταξιοδοτήσεων 

Πολλές δεκάδες, που ίσως να ξεπερνούν και τα 200, είναι τα οργανικά κενά τα οποία έχουν προκύψει φέτος στα σχολεία της Μαγνησίας λόγω και των πολλών συνταξιοδοτήσεων που υπήρξαν. Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που αναμένονται οι μόνιμοι διορισμοί, οπότε υπάρχουν ελπίδες για τοποθετήσεις πρωτοδιόριστων και εντός Μαγνησίας.
Ήδη εδώ και λίγες ημέρες συνεδριάζουν τα τοπικά υπηρεσιακά συμβούλια για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που έχουν ζητήσει βελτίωση θέσης από νομό σε νομό, ενώ ακολουθούν και οι τοποθετήσεις των υπεράριθμων.

Τα οργανικά κενά που θα μείνουν μετά και τις αποσπάσεις θα μπορούν να καλυφθούν από τους μόνιμους διορισμούς που φέτος μετά από αρκετά χρόνια θα γίνουν στη γενική αγωγή.
Σημειώνεται πως οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή ήδη έγιναν εδώ και δύο χρόνια και υπήρξαν εκπαιδευτικοί που μπόρεσαν να τοποθετηθούν εντός νομού.
Εντός μηνός αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό και να γίνει και η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα, ώστε να ακολουθήσουν οι διορισμοί στις περιοχές.

Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας υπογράμμισε πως «φέτος έχουμε πολλά οργανικά κενά λόγω και των πολλών συνταξιοδοτήσεων που υπήρξαν. Το ζήτημα είναι, αν το υπουργείο παιδείας θα θελήσει να καλύψει οργανικά κενά στη Μαγνησία ή θα επιλέξει άλλους νομούς, καθώς η περιοχή μας είναι κεντρική και μπορούν να έρχονται άτομα με απόσπαση και μεταθέσεις. Επίσης μπορεί να δώσει θέσεις για μόνιμους διορισμούς στα νησιά των Σποράδων. Θα το δούμε».
Από την πλευρά του ο διευθυντής διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος επισήμανε πως «φαίνεται ότι μετά και την τοποθέτηση αυτών που έλαβαν μετάθεση αλλά και των υπεράριθμων, θα προκύψουν οργανικά κενά δασκάλων τα οποία δεν ξέρουμε, αν τελικά θα καλυφθούν από τους μόνιμους διορισμούς. Μόνιμος διορισμός δασκάλου έχει να γίνει στη Μαγνησία εδώ και πολλά χρόνια».

Πάνω από 130 οργανικά κενά στην πρωτοβάθμια
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «τα οργανικά κενά δασκάλων αγγίζουν τα 91, των νηπιαγωγών τα 17, των καθηγητών μουσικής τα πέντε, των καθηγητών γαλλικής τα δύο και των γυμναστών τα οκτώ. Στους δασκάλους από τα 91 κενά τα 30 και πλέον θα καλυφθούν με αυτούς που έλαβαν μετάθεση, άρα υπολείπονται περίπου 60 τα οποία μπορούν να καλυφθούν από τους λειτουργικά υπεράριθμους. Όμως και πάλι μπορεί να προκύψουν κενά. Το αν θα καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς, είναι απόφαση του υπουργείου παιδείας. Μόνιμο διορισμό δασκάλου έχουμε να δούμε στη Μαγνησία από το 1976. Επίσης ένα ερώτημα είναι, αν το υπουργείο θα κάνει 8.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και για τις δύο βαθμίδες, όσοι δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν φέτος ή θα μείνει στους 5.250».
Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη διοργάνωση σεμιναρίου εισαγωγικής επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν φέτος, αλλά και για όσους ήδη εργάζονται ως μόνιμοι, αλλά δεν παρακολούθησαν το συγκεκριμένο σεμινάριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το