Τοπικά

Δεκάδες παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών καταγράφονται στη Μαγνησία και φέτος

Δεκάδες είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται στη Μαγνησία, αλλά παραιτούνται και δεν έρχονται να εργαστούν, γιατί θεωρούν ότι η απόσταση και ο χρόνος που προσλαμβάνονται δεν τους ωφελεί. Άλλωστε υπάρχουν και αναπληρωτές καθηγητές που με μειωμένο ωράριο και αποδοχές 450 ευρώ τον μήνα θα πρέπει να καλύπτουν κενά σε πέντε σχολεία εντός και εκτός Βόλου, επομένως δεν τους συμφέρει να αποδεχτούν την πρόσληψη.

Το υπουργείο Παιδείας μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ζήτησε πάλι από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αποστείλουν τον πίνακα με τα κενά που προέκυψαν από τις παραιτήσεις των αναπληρωτών να διδάξουν.
Μάλιστα η πρόσκληση που θα βγάλει η Περιφέρεια θα αφορά στοχευμένα σχολεία που υπάρχουν τα κενά. Αυτό σημαίνει ότι όποιος αναπληρωτής αρνηθεί την τοποθέτησή τους θα έχει ποινή που ισοδυναμεί με αποκλεισμό από τους πίνακες από την επόμενη χρονιά. Ποινή στους αναπληρωτές που δεν αποδέχονταν την τοποθέτησή τους, δεν είχαμε για τις προηγούμενες περιπτώσεις προσλήψεων.
Από τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας εστάλησαν πέντε κενά που προέκυψαν μόνο από την τελευταία φάση πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών. Συγκεκριμένα στη Μαγνησία προσλήφθηκαν έντεκα αλλά οι πέντε δεν αποδέχτηκαν.
«Από τον Σεπτέμβριο έχουμε αρκετές δεκάδες αναπληρωτών που δεν θέλησαν να έρθουν να εργαστούν, αν και επιλέχτηκαν από το υπουργείο Παιδείας» τονίστηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Μαγνησίας.

Η Μαγνησία αποτελεί χρόνια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς εκτός από το ηπειρωτικό κομμάτι έχει και το νησιωτικό τμήμα της.
«Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και μέλος του ΠΥΣΔΕ κ. Μαρία Γιαννουλή ανέφερε πως «οι λόγοι της παραίτησης ποικίλουν. Το βέβαιο είναι πως υπάρχει ζήτημα και φέτος με τη μη αποδοχή των προσλήψεων, με αποτέλεσμα να παραμένουν τα κενά καθηγητών στα σχολεία».
Η ίδια πρόσθεσε πως «μια μεγάλη κατηγορία αναπληρωτών δεν δέχεται να τοποθετηθεί στα νησιά των Σποράδων αν και τον Αύγουστο στην αίτηση στο υπουργείο τα είχαν δηλώσει. Αυτό το κάνουν, γιατί το κόστος διαβίωσης στις Σποράδες είναι υψηλό και δεν βγαίνουν οικονομικά δεδομένου ότι μηνιαίος μισθός των αναπληρωτών δεν είναι μεγάλος. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως κατά μέσο όρο οι αναπληρωτές καθηγητές είναι άνω των 35 ετών, με οικογένειες που πρέπει να συντηρούν όλο τον χρόνο και όχι μερικούς μήνες. Επίσης υπάρχουν και οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, αυτοί δηλαδή που αμείβονται με 450 ευρώ τον μήνα και οι οποίοι έρχονται ακόμη και στον Βόλο από άλλους Νομούς και είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν και σε πέντε σχολεία για να καλύψουν το ωράριο. Πρόκειται για ειδικότητες, όπως γυμναστικής, πληροφορικής, καλλιτεχνικών, ξενόγλωσσων και άλλες. Τέλος υπάρχουν οι αναπληρωτές από άλλες πόλεις που τοποθετούνται στην Α’ Μαγνησίας, αλλά είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται μεταξύ Βόλου, όπου νοικιάζουν ένα σπίτι και Ζαγοράς, Τρικερίου, ή αλλού, όπου διδάσκουν. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ορισμένοι αναπληρωτές που έχουν οικογένειες δεν δέχονται την πρόσληψη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το