Τοπικά

Δεκάδες οι φυγόποινοι και φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου

Σταθερός είναι ο αριθμός των φυγόποινων, σύμφωνα με στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, καθώς πολλοί είναι οι καταδικασθέντες για διάφορα αδικήματα, που αποφεύγουν να παρουσιαστούν στις αρχές, επειδή επιδιώκουν να μην εκτελεστούν οι ποινές, που τους έχουν επιβληθεί (φυλάκιση, καταβολή χρηματικού πρόστιμου κ.ά.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου φέτος είχαν καταχωρηθεί 48 φυγόποινοι, εκ των οποίων συνελήφθησαν 28. Όσοι συλλαμβάνονται, είτε καταβάλλουν χρήματα για τις ποινές τους ή τις εκτίουν και συνήθως πρόκειται για καταδικασθέντες ερήμην.
Όλα τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των φυγόποινων είναι πάνω-κάτω σταθερός, σύμφωνα με τα στοιχεία στην Εισαγγελία Βόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2017 ήταν 64, με τους συλληφθέντες να ανέρχονταν σε 35.

Όλο το 2016 οι φυγόποινοι ανήλθαν σε 84, με τους συλληφθέντες να ανέρχονται σε 59. Το 2015 ο αριθμός τους ήταν 108, εκ των οποίων είχαν συλληφθεί οι 65.
Οι φυγόποινοι προσπαθούν να μην εκτίσουν την ποινή τους, προκειμένου αυτή να παραγραφεί. Αντίστοιχα φυγόδικος είναι εκείνος, που δεν παρουσιάζεται για να δικαστεί.
Πάντως αισθητή μείωση παρουσιάζουν οι ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις τόσο του Μονομελούς όσο και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου 2019 οι καταδικαστικές αποφάσεις ερήμην από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ανήλθαν σε 443, με τις 239 απ’ αυτές να είναι εφέσιμες και οι υπόλοιπες μη εφέσιμες, ενώ του Τριμελούς ήταν 133, εκ των οποίων οι 77 εφέσιμες.

Σε παλαιότερα χρόνια οι ερήμην καταδίκες ήταν περισσότερες, με τον αριθμό τους να μειώνεται σταδιακά στα χρόνια της κρίσης, λόγω αποποινικοποίησης πολλών αδικημάτων, φορολογικών, οικονομικών, αύξησης των ποσών των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία κ.αλ.
Ανασχετικός παράγοντας ήταν και το ποσό των παράβολων που είχε επιβληθεί και το οποίο καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι ερήμην καταδίκες του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου ήταν 1.248 και του Τριμελούς 272, ενώ αντίστοιχα το 2010 ήταν 1.109 και 210.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι χρόνοι παραγραφής των εγκλημάτων είναι οι ακόλουθοι:
-Τα κακουργήματα παραγράφονται μετά από 20 έτη, στην περίπτωση που προβλέπεται για αυτά η ισόβια κάθειρξη και σε 15 έτη αν προβλέπεται πρόσκαιρη κάθειρξη η οποία κυμαίνεται μεταξύ των 5 και των 20 ετών.
-Τα πλημμελήματα παραγράφονται μετά από 5 έτη.
Επισημαίνεται πως η παραγραφή, έχει σαν αφετηρία της την τέλεση του αδικήματος αλλά αναστέλλεται (δηλαδή παρατείνεται) κατά το χρονικό διάστημα της κύριας διαδικασίας και μέχρι να γίνει αμετάκλητη η καταδίκη ακολούθως: 5 έτη για τα κακουργήματα και 3 έτη για τα πλημμελήματα.

Οι ποινές παραγράφονται ως εξής:
Τα ισόβια μετά από 30 έτη. Η πρόσκαιρη κάθειρξη που όπως αναφέρθηκε κυμαίνεται, από 5 έως 20 έτη παραγράφεται μετά από 20 έτη. Η φυλάκιση και η χρηματική ποινή, μετά από 10 έτη. Κάθε άλλη μικρότερη ποινή, (κράτηση, πρόστιμο) μετά από 2 έτη. Η παραγραφή ξεκινά από τότε που η ποινή γίνεται αμετάκλητη, που σημαίνει από τότε που εκδόθηκε αν δεν επιτρέπεται έφεση και σε 10 μέρες από τότε που επιδόθηκε στον καταδικασθέντα η εφέσιμη ποινή, εφόσον δεν ασκήσει έφεση.
Στη περίπτωση λοιπόν που κάποιος καταδικαστεί, για ένα πλημμέλημα ερήμην σε φυλάκιση και καταφέρει να παραμείνει φυγόποινος για 10 έτη, δε μπορεί πλέον να εκτίσει τη ποινή του λόγω παραγραφής της ποινής.
Στην περίπτωση της παραγραφής της ποινής που δόθηκε με αναστολή, προσμετράται για την παραγραφή της και ο χρόνος της αναστολής. Άρα σε φυλάκιση με τριετή αναστολή, υπολογίζεται 10 έτη για την παραγραφή της ποινής φυλακίσεως συν 3 έτη που ετέθη αναστολή της ποινής σύνολο 13 έτη, για να εξαλειφθεί το αξιόποινο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το