Τοπικά

Δεκάδες μαθητές στον Βόλο για τον «Ίππαρχο» – Συμμετείχαν στον διαγωνισμό αστρονομίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Μαθητές από την Κάλυμνο, τη Ναύπακτο, την Πελοπόννησο, την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας μετέβησαν στον Βόλο και συμμετείχαν προχθές Κυριακή στην τρίτη φάση του διαγωνισμού αστρονομίας και αστροφυσικής «Ίππαρχος» που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο.

Οι δύο καλύτεροι διαγωνιζόμενοι από το Λύκειο θα λάβουν και τα πολυπόθητα εισιτήρια για την εκπαίδευση το καλοκαίρι στη NASA.
Επίσης τα δέκα πρώτα παιδιά από το Λύκειο θα περάσουν στην τέταρτη και τελευταία φάση του διαγωνισμού, από την οποία θα προκύψουν οι πέντε μαθητές που θα αποτελέσουν την μαθητική ολυμπιακή ομάδα αστρονομίας. Η ομάδα αυτή θα συμμετάσχει στην 11η μαθητική ολυμπιάδα αστρονομίας που θα διεξαχθεί στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ο γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λουκάς Ζαχείλας επισήμανε πως στον Βόλο εδώ και χρόνια φιλοξενούμε τον πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας και αστροφυσικής που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Στην τρίτη φάση του διαγωνισμού «Ίππαρχος» συμμετείχαν οι 30 μαθητές του Λυκείου και οι 20 μαθητές του Γυμνασίου. Ήρθαν μαθητές από διάφορα μέρη της χώρας, όπως από την Κάλυμνο, τη Ναύπακτο».
Ο κ. Ζαχείλας ανέφερε πως οι συμμετοχές των μαθητών ήταν πολύ περισσότερες από πέρυσι, ειδικότερα από το Γυμνάσιο, και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους γιατί δείχνει πως πολλά παιδιά που έρχονται από τις μικρότερες τάξεις, αγαπούν την αστρονομία παρά το ότι το υπουργείο Παιδείας έχει γυρίσει την πλάτη του στην συγκεκριμένη επιστήμη και δεν διδάσκεται ούτε ως μάθημα. Βέβαια εμείς τόσο με τα εργαστήρια και τα σεμινάρια στον Βόλο, όσο και με τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως κρατάμε ζεστό το ενδιαφέρον των μαθητών για την αστροφυσική.
Την ιδιαίτερη συμβολή του Ιδρύματος Αριστοτέλη Ωνάση για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού τόνισε ο κ. Ζαχείλας λέγοντας πως το ίδρυμα είναι χορηγός του διαγωνισμού, ενώ μας υποστηρίζει και σε όλες τις ολυμπιάδες.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν περίπου σε δέκα ημέρες από την πενταμελή επιτροπή.
Τα μαθήματα στον Βόλο παρακολουθούν 80 άτομα, ενώ 100 άτομα παρακολουθούν τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας Αστρονομίας.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το