Τοπικά

Δεκάδες κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών από το ΙΚΑ στις τράπεζες του Βόλου “Θ”

katasxeseis ika

Δεκάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από το ΙΚΑ Βόλου πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μέσω τραπεζικών καταστημάτων. Εξάλλου από βδομάδα, όπως έγινε γνωστό από τραπεζικό στέλεχος, ξεκινούν κατασχέσεις και ηλεκτρονικά από το ΚΕΑΟ.

Η απελευθέρωση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων ισχύει από την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες από υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος του Βόλου, τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντα μήνα έχουν αυξηθεί, κυρίως από το ΙΚΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κεντρικό κατάστημα μεγάλης συστημικής τράπεζας τις τελευταίες ημέρες γίνονται οκτώ ως δέκα κατασχέσεις λογαριασμών μόνον από το ΙΚΑ…
Συνολικά οι κατασχέσεις στο συγκεκριμένο κατάστημα είναι μερικές δεκάδες τον τρέχοντα μήνα, όποτε αναλογικά σε όλα τα τραπεζικά καταστήματα του Βόλου οι κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και το Δημόσιο υπολογίζονται σε εκατοντάδες.
«Κατασχέσεις γίνονται από την 1η Νοεμβρίου, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί, ενώ από τις 30 του μήνα θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά από το ΚΕΑΟ και οι τράπεζες θα ενημερώνονται μόνον για τους πελάτες τους που υφίστανται κατάσχεση λογαριασμού», σημειώνει το τραπεζικό στέλεχος.
Το ίδιο γίνεται και από την εφορία, που κατάσχει ηλεκτρονικά πλέον ότι βρει διαθέσιμο από τους οφειλέτες.
Βάσει σχετικής εντολής που έχει δοθεί από τη διοίκηση του ΙΚΑ, μέχρι τέλος του τρέχοντα μήνα, πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί), προκειμένου να μην παραγραφούν οφειλές παλαιοτέρων ετών.
Μάλιστα η διοίκηση του ΙΚΑ έχει αποστείλει τις σχετικές ονομαστικές καταστάσεις των οφειλετών, των οποίων οι οφειλές κινδυνεύουν με παραγραφή, καθώς συμπληρώνουν δεκαετία και ζητείται η λήψη άμεσα αναγκαστικών μέτρων, μετά και την άρση της προστασίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
Στόχος είναι να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς έρευνες, για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ενοικίων, μισθών, ακόμη και κληρονομιών.
Υπενθυμίζεται ότι το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Παράλληλα, για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%, ενώ για άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί από τις αρχές έως και το 100% του ποσού. Μπορούν, δηλαδή, να κατάσχουν το 25% των μισθών ή των συντάξεων που δικαιούται να εισπράττει κάθε μήνα ο οφειλέτης. Οι κατασχέσεις δεν μπορούν να επιβληθούν σε ποσά μισθών ή συντάξεων που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, εφόσον επιβληθεί κατάσχεση σε μισθό ή σύνταξη, το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ το μήνα, το 50% του εφάπαξ που τυχόν δικαιούται να λάβει ο οφειλέτης από το ασφαλιστικό του ταμείο, άλλα εισοδήματα και έσοδα του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενοικίων, αποζημιώσεων και επιδοτήσεων που έχει λαμβάνειν.
Επίσης για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς τα Ταμεία, που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά την κρίση του προϊσταμένου της υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για την είσπραξη της οφειλής. Τα μέτρα αυτά προβλέπονται είναι:
-Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων στα χέρια του οφειλέτη, δηλαδή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.
-Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ.
-Κατάσχεση ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
Σε περίπτωση κατά την οποία επιλέγεται να ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, η Υπηρεσία πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης πρέπει να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση και του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για την ολοσχερή εξόφληση του χρέους ή την υπαγωγή του σε ρύθμιση.
-Η κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, δηλαδή η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ., γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το