Τοπικά

Δεκάδες οι φωτιές από τζάκια στον Βόλο

Παρότι ο φετινός χειμώνας είναι από τους θερμότερους των τελευταίων χρόνων, οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει από κακή λειτουργία τζακιών φθάνουν τις 50 περίπου, από τον Σεπτέμβριο, που ξεκίνησε η σχετική καταγραφή από τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου. Το τζάκι το χρησιμοποιούν ορισμένοι, όχι για να ζεσταθούν, άλλωστε το κρύο απουσιάζει ακόμη, αλλά ως ψησταριά… Οι συντηρητές τζακιών επισημαίνουν πάντως, πως το τζάκι δεν είναι ψησταριά για τσίκνισμα…
Η πρώτη φωτιά εξαιτίας καύσης τζακιού εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 50 περίπου από τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Βόλου.
Κατά μέσο όρο πάντως οι φωτιές σε τζάκια και καμινάδες που δεν έχουν καθαριστεί φθάνουν τις 75-85 κατά τη χειμερινή περίοδο.
Η καύση ξύλων σε τζάκι εκτός από τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα που προκαλεί, αποτελεί και εν δυνάμει κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς, εφόσον δεν επιδεικνύεται προσοχή και το τζάκι δεν είναι καθαρισμένο.
Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, όταν η χρήση τζακιού γίνεται εντός διαμερίσματος πολυκατοικίας, διότι εκεί οι καμινάδες των υποκείμενων (κάτω) ορόφων, διέρχονται από τα υπερκείμενα (πάνω) διαμερίσματα ή τους κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στο τζάκι ενός διαμερίσματος, να επηρεάσει την περιουσία ή ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των ενοίκων των γειτονικών διαμερισμάτων.
Σε ότι αφορά στις φωτιές από τα τζάκια σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, έχουν να κάνουν κυρίως με την κακή κατασκευή (υλικά χαμηλής ποιότητας).
Από τις 50 περίπου πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί, οι πιο σοβαρές ήταν οκτώ, ενώ πέντε αντιμετωπίστηκαν από τα περιφερειακά κλιμάκια της Πυροσβεστικής.
Με βάση στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου χαρακτηριστικά περιστατικά από φωτιές σε καμινάδες τζακιών σημειώθηκαν κατά το παρελθόν:
-Πυρκαγιά σε τέντες πολυκατοικίας υποκείμενου διαμερίσματος, από υπολείμματα καύσης φλεγόμενης καμινάδας τζακιού (πίσσα), με άμεσο κίνδυνο επέκτασης σε όλη την πολυκατοικία.
-Σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, καμινάδα που περνούσε από υπνοδωμάτιο υπερκείμενου ορόφου καλυμμένη με γυψοσανίδα, ώστε να μοιάζει με κολώνα, ανεφλέγη και διερράγη, με αποτέλεσμα πυκνοί καπνοί να κατακλύσουν το δωμάτιο, εντός του οποίου κοιμόταν ενήλικος άνδρας.
-Σε πολυκατοικία υπήρξε ρωγμή σε τοίχο πίσω από τον οποίο περνούσαν καμινάδες μετά από φωτιά εντός μιας εξ αυτών, η οποία ρωγμή ξεκινούσε από τον Β’ όροφο και κατέληγε στον Ε’, όπου κι έγινε μικρής έντασης εκτόνωσης καυσαερίων (έκρηξη). Η καμινάδα που ανεφλέγη, ανήκε σε διαμέρισμα του Β’ ορόφου.
-Από πυρκαγιά σε καμινάδα μεζονέτας κατέρρευσε σκεπή εντός παιδικού δωματίου, μεταμεσονύχτιες ώρες. Από σύμπτωση το παιδάκι δεν κοιμόταν στο δωμάτιό του την ώρα του συμβάντος.
-Σε παρόμοιο συμβάν πολύτεκνη οικογένεια διεσώθη μόνο με αναπνευστικά προβλήματα, όταν η σκεπή ανεφλέγη και κατέρρευσε τμηματικά, ενώ όλοι κοιμόνταν εντός της οικίας τους.
-Διαμέρισμα τελευταίου ορόφου πολυκατοικίας υπέστη εκτεταμένες ζημιές, από έκρηξη που έγινε σε τοίχο, πίσω από τον οποίο διέρχονταν φρεάτιο με καμινάδες τζακιών διαμερισμάτων υποκείμενων ορόφων. Το συμβάν προκλήθηκε από καύση αιθάλης εντός καμινάδας υποκείμενου ορόφου και οι ένοικοι του πληγέντος διαμερίσματος διεσώθησαν, διότι το σπίτι τους δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη πλημμύρισε καπνούς κι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το