Τοπικά

Δεκάδες αιτήματα ακούσιας νοσηλείας ψυχασθενών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου

Χαμός γίνεται τις τελευταίες ημέρες με τα αιτήματα ακούσιας νοσηλείας, που κατατίθενται σωρηδόν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και αφορούν ψυχικά πάσχοντες. Οι καιρικές συνθήκες και ο καύσωνας των τελευταίων ημερών δείχνουν επιδείνωση του προβλήματος, ωστόσο κάθε χρόνο το καλοκαίρι και κυρίως τα χρόνια της κρίσης οι αιτήσεις ακούσιας νοσηλείας ψυχικά πασχόντων είναι αυξημένες.

Χθες το πρωί κατατέθηκαν τρεις αιτήσεις στην Εισαγγελία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στις 28 Ιουνίου είχαν κατατεθεί τέσσερις… Καθημερινά, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, κατατίθενται κατά μέσο όρο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου 2-3 αιτήσεις… Ετησίως οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 100.
Συγγενείς ατόμων που χρήζουν ψυχιατρικής περίθαλψης, απευθύνονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και ζητούν να υπαχθούν σε διαδικασία ακούσιας νοσηλείας, προκειμένου να τους προστατεύσουν και να μην προχωρήσουν σε βίαιες πράξεις, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ορισμένοι καταθέτουν αιτήσεις πολλές φορές, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί νέοι αιτούντες.
Με τον Νόμο 2071/92, κεφάλαιο ΣΤ’ για την Ψυχική Υγεία, άρθρο 95, ακούσια νοσηλεία είναι η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή εισαγωγή και η παραμονή του για θεραπεία, σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Από την ακούσια νοσηλεία διακρίνεται η «φύλαξη» ασθενή με το άρθρο 69 επ. του Ποιν. Κώδικα. Η αντιμετώπιση των τοξικομανών διέπεται από ειδική νομοθεσία.

Προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία, είναι:
– Ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή.
– Να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του.
– Η έλλειψη νοσηλείας να έχει σαν συνέπεια είτε να αποκλεισθεί η θεραπεία του, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ή
– η νοσηλεία ασθενή που πάσχει από ψυχική διαταραχή να είναι απαραίτητη για να αποτραπούν πράξεις βίας κατά του ίδιου ή τρίτου.

Η αδυναμία ή η άρνηση προσώπου να προσαρμόζεται στις κοινωνικές ή ηθικές ή πολιτικές αξίες, που φαίνεται να επικρατούν στην κοινωνία, δεν αποτελεί καθ’ αυτή ψυχική διαταραχή.
Την ακούσια νοσηλεία του φερομένου στην αίτηση ως ασθενή, μπορούν να ζητήσουν ο σύζυγός του ή συγγενής σε ευθεία γραμμή απεριόριστα ή συγγενής εκ πλαγίου μέχρι και τον δεύτερο βαθμό ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ή ο επίτροπος του δικαστικού απαγορευμένου. Εάν δεν υπάρχει κανένα από τα πρόσωπα αυτά, σε επείγουσα περίπτωση, την ακούσια νοσηλεία μπορεί να ζητήσει και αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου κατοικίας ή διαμονής του ασθενή.

Η αίτηση για την ακούσια νοσηλεία απευθύνεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών του τόπου της κατοικίας ή διαμονής του προσώπου, που φέρεται στην αίτηση ως ασθενής. Την αίτηση πρέπει να συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δυο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξεύρεσης δυο ψυχιάτρων, ενός ψυχίατρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας, που θα να αναφέρονται στις προϋποθέσεις του άρθρου 95. Οι ιατροί που συντάσσουν τις γνωματεύσεις, δεν πρέπει να τελούν σε σχέση συγγενείας με τον αιτούντα ή το φερόμενο στην αίτηση ως ασθενή.
Οι ψυχίατροι ή παιδοψυχίατροι που συντάσσουν τις γνωματεύσεις, προέρχονται από ειδικό κατάλογο, τον οποίο συντάσσουν, ανά διετία, οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι. Ο εισαγγελέας, αφού διαπιστώσει τη συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων και εφόσον και οι δύο ιατρικές γνωματεύσεις συμφωνούν για την ανάγκη ακούσιας νοσηλείας, διατάσσει τη μεταφορά του ασθενή σε κατάλληλη μονάδα ψυχικής υγείας που υπάρχει στον «Τομέα» ψυχικής υγείας της κατοικίας του ασθενή, εκτός αν οι ειδικές συνθήκες επιβάλλουν τη νοσηλεία του άλλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το