Τοπικά

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα για ενοίκια καταβάλλει το Δημόσιο στη Μαγνησία

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να επιβάλλει απανωτούς φόρους και να έχει κυριολεκτικά ξεζουμίσει τον Έλληνα φορολογούμενο, ωστόσο δεν εξοικονομεί το ίδιο χρήματα από τις υπηρεσίες του… Εξακολουθεί να καταβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο σε ιδιώτες για τη στέγαση των υπηρεσιών του στη Μαγνησία, ενώ θα μπορούσε να τις στεγάσει σε δημόσια κτίρια.

 

Συνολικά μάλιστα το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καταβάλλουν ετησίως περισσότερα από 1.000.000 ευρώ για τη στέγαση υπηρεσιών τους σε ιδιωτικά κτίρια, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα πολλά δημόσια…

Το Δημόσιο δεν ακολουθεί αυτό που έκανε πράξη η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, που κάτω από την οικονομική πίεση της εποχής, κατόρθωσαν και στέγασαν όλες σχεδόν τις υπηρεσίες τους στη Μαγνησία σε δημόσια κτίρια.

Μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει, το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να καταβάλλει στη Μαγνησία παραπάνω από 90.000 ευρώ, όσα δηλαδή λαμβάνουν σε συντάξεις 200 περίπου χαμηλοσυνταξιούχοι… Στο ποσό αυτό, μάλιστα, δεν περιλαμβάνονται τα μισθώματα Δήμων και λοιπών φορέων, που δεν ανήκουν στην κεντρική διοίκηση, δηλαδή στα υπουργεία και στους φορείς του στενού δημόσιου τομέα. Αν συνυπολογιστούν και αυτοί οι φορείς, η μηνιαία δαπάνη για ενοίκια ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, παρά τα δύο οριζόντια «κουρέματα» που ξεπέρασαν το 40% και τα οποία έχουν γίνει στους ιδιοκτήτες, που μισθώνουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το πιο ακριβό ακίνητο που μισθώνει το Ελληνικό Δημόσιο στη Μαγνησία, είναι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Βόλου, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια που μισθώνει το ίδιο υπουργείο στον νομό, κοστίζουν μηνιαίως πάνω από 40.000 ευρώ… Συνολικά, ετησίως τα κτίρια τα οποία στεγάζουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στη Μαγνησία, κοστίζουν περίπου 500.000 ευρώ, όσα δηλαδή λαμβάνουν ετησίως 100 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι…

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει για τη στέγαση της Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας 8.500 ευρώ περίπου μίσθωμα τον μήνα στον Δήμο (έχει λήξει και το σχετικό μισθωτήριο και δεν έχει ανανεωθεί)…

Τη στιγμή που υπάρχουν ανεκμετάλλευτα ακίνητα, όπως όλα τα ισόγεια γραφεία και αίθουσες του Πανθεσσαλικού Σταδίου, εμβαδού εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, όταν υπάρχουν κτίρια, όπως της Βαμβακουργίας, που έχουν περιέλθει στο Δημόσιο, είναι πρόκληση να καταβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για ενοίκια. Η δικαιολογία δε ότι αυτά τα κτίρια απαιτούν διαρρυθμίσεις, καταρρέει, όταν υπάρχουν εργολήπτες που θα μπορούσαν να τα μετασκευάσουν και να έχουν μια επικαρπία. Κατασκευαστές ιδιωτικών κτιρίων υπόψη των οποίων τέθηκαν τα ποσά τα οποία καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του, επισημαίνουν ότι θα ήταν δυνατή η αποπληρωμή τους και μέσω δανεισμού, ενώ το κόστος θα ήταν σαφώς μειωμένο, εφόσον γίνονταν δημοπρασίες.

 

Και άλλες υπηρεσίες

 

Δεν είναι όμως μόνον οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που στεγάζονται σε ιδιωτικά κτίρια και καταβάλλουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο σε ενοίκια. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας στεγάζει στη Μαγνησία υπηρεσίες της σε ιδιωτικά ακίνητα, καταβάλλοντας κάθε χρόνο περίπου 350.000 ευρώ (Διαύγεια), ενώ άλλα 36.000 ευρώ καταβάλλει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για να στεγάσει τα αστυνομικά τμήματα Μηλεών, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου (για το Τμήμα Μηλεών βρέθηκε δημόσιο κτίριο να στεγαστεί και θα μεταστεγαστεί σύντομα).

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μεγάλα περιθώρια εξοικονομήσεων, όχι μόνο από τη μεταφορά υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια του Ελληνικού Δημοσίου.

Εκατομμύρια ευρώ θα εξακολουθήσουν να σπαταλιούνται, για πολλούς μήνες ακόμη, δεδομένου ότι οι απόπειρες μετεγκατάστασης υπηρεσιών του Δημοσίου σκοντάφτουν όχι μόνο στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, αλλά και στην τεράστια γραφειοκρατία.

Ακόμη και αν εκδοθεί άμεσα η υπουργική απόφαση για τη μεταστέγαση μιας υπηρεσίας, χρειάζεται τουλάχιστον ένα έτος, μέχρι να γίνουν οι πρώτες μετακομίσεις. Οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα αργές λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας, που συνοδεύει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αν προστεθούν και τα ενοίκια που καταβάλλονται για άλλες υπηρεσίες, όπως του Λιμενικού Σώματος, τότε το συνολικό ποσό ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ ετησίως.

Με βάση έναν πρόχειρο υπολογισμό, το Δημόσιο θα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει ιδιόκτητα κτίρια, καινούργια, σύγχρονα και με όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί η λειτουργία μιας υπηρεσίας, σε διάστημα μιας δεκαετίας…

Τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων πάντως έχει κάνει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, καθώς κατόρθωσε να στεγάσει υπηρεσίες της, όπως τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το ΚΕΣΥΠ, το ΚΕΔΥ σε δημόσια κτίρια και έτσι το μοναδικό ενοίκιο που καταβάλλει, είναι για ένα γραφείο στη Σκιάθο, 400 ευρώ τον μήνα…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το