Τοπικά

Δεκάδες αποβολές σε έναν μήνα για κινητά

 

Μερικές δεκάδες είναι οι μονοήμερες αποβολές που έχουν πέσει μέχρι στιγμής στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μαγνησίας λόγω της χρήσης του κινητού, ενώ σε κάποια σχολεία οι μαθητές προσπάθησαν να κάνουν κατάληψη ζητώντας την άρση της απαγόρευσής τους.

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την έναρξη των μαθημάτων και ένα από τα καινούρια στοιχεία είναι η μη χρήση του κινητού στα σχολεία. Οι διευθυντές επισημαίνουν ότι το μέτρο της απαγόρευσης του κινητού υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, με τη διαφορά πως από φέτος υφίσταται και η ποινή της μονοήμερης αποβολής. Και αυτή είναι η σημαντική διαφορά.

Βέβαια το στοίχημα της απότομης διακοπής χρήσης του κινητού τηλεφώνου από τους εφήβους στα διαλείμματα ήταν εξαρχής δύσκολο, ακόμη και αν υπήρχε ο φόβος της ποινής, όταν είναι γνωστή η εξάρτησή τους από τις ψηφιακές συσκευές. 

Όμως σταδιακά φαίνεται πως το μέτρο αποδίδει, έστω και αν χρειάστηκε να πέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές δεκάδες αποβολών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δεν συγκεντρώνει στοιχεία για τις αποβολές, ωστόσο μια γενικότερη εικόνα την έχει. 

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει πως μόλις ο μαθητής εντοπίζεται να έχει το κινητό στα χέρια του σε σχολικό χώρο, αμέσως θα υπάρχει η ποινή της αποβολής. 

Και οι έλεγχοι από τους εφημερεύοντες καθηγητές είναι συστηματικοί. Και όσο αυτό βέβαια μπορεί να γίνει στον απόλυτο βαθμό, όταν υπάρχουν σχολεία με μεγάλους αύλειους χώρους και μικρές γωνιές…

Βέβαια υπάρχουν και οι διευθυντές που σε πρώτη φάση κάνουν συστάσεις, παρατηρήσεις και αν ο μαθητής εντοπιστεί να έχει πάλι το κινητό στο διάλειμμα ή στην αίθουσα, τότε δίνεται η αποβολή.

 

Πειθαρχούν στο μέτρο, 

πολύ καλύτερη η εικόνα

από άλλα χρόνια 

Ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Βόλου, κ. Δημήτρης Αραμπατζής, τόνισε πως «είμαστε ικανοποιημένοι από την προσαρμογή των μαθητών στο μέτρο για την απαγόρευση του κινητού. Γνωρίζουμε ότι οι μαθητές δεν βγάζουν το κινητό στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στον αύλειο χώρο. Στην περίπτωση βέβαια που εντοπιστεί μαθητής με κινητό να έχει στην αυλή, εφαρμόζεται ο νόμος. Ακόμη και στις αίθουσες έχουμε βάλει παντού ρολόγια και έτσι δεν υπάρχει η δικαιολογία προηγούμενων χρόνων από τους μαθητές που έβγαζαν τα κινητά από την τσάντα για να δουν την ώρα».

Η διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Βόλου κ. Ευγενία Κελεπέση ανέφερε πως «οι μαθητές έχουν πειθαρχήσει στο μέτρο και τα πράγματα με τη χρήση του κινητού είναι πολύ καλύτερα από άλλες χρονιές. Μάλιστα πριν ανοίξουν τα σχολεία και τους ενημερώσουμε εμείς για τα νέα δεδομένα, ήξεραν οι ίδιοι από τα ΜΜΕ, τι ισχύει πλέον. Νομίζω ότι και για τους μαθητές είναι καλύτερο που δεν χρησιμοποιούν το κινητό στα διαλείμματα και έχουν τον χρόνο να επικοινωνούν μεταξύ τους και όχι να είναι απορροφημένοι στις συσκευές». Παράλληλα και οι καθηγητές νιώθουν πιο ασφαλείς και άνετοι στις ώρες διδασκαλίας, όταν ξέρουν ότι οι μαθητές δεν μπορούν να κάνουν χρήση του κινητού. 

 

Καλύτερα να συνομιλούν 

παρά να είναι 

απορροφημένοι στο κινητό 

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Μπαζιάνας σημείωσε πως οι μαθητές προσαρμόζονται στο μέτρο, αν και κάποιοι ζορίζονται, καθώς η εξάρτηση από τις συσκευές είναι μεγάλη. Άλλωστε είχαν συνηθίσει μέχρι και πέρυσι να βγάζουν τα κινητά τηλέφωνα στα διαλείμματα και να ασχολούνται με αυτά, ενώ πλέον αδυνατούν να το κάνουν. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στις ηλικίες μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου αναπτύσσεται η κοινωνικοποίηση των εφήβων και είναι καλό αντί να απορροφούνται με τα κινητά, να συνομιλούν μεταξύ τους».

 

«Ήθελα να μιλήσω  

με τους γονείς μου» 

Στα γυμνάσια λόγω της κορύφωσης της εφηβικής ηλικίας η προσπάθεια για να γίνει κατανοητή η απαγόρευση κινητού είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Πάντως, όπως επισημαίνει, ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας κ. Αντώνης Πλαγεράς «πλέον φαίνεται ότι οι μαθητές έχουν προσαρμοστεί. Το Γυμνάσιο έχει την ιδιαιτερότητα ότι οι μαθητές διατρέχουν την περίοδο της εφηβείας με όλα τα χαρακτηριστικά της. Επίσης οι μαθητές της Α’ Τάξης που έρχονται από το δημοτικό, νομίζουν ότι «μεγάλωσαν» και θέλουν να έχουν το κινητό. Ωστόσο μέσα από τις ενημερώσεις που τους κάνουμε, ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «σχεδόν όλοι οι μαθητές έχουν κινητό τηλέφωνο. Η πλειοψηφία τους φέρνουν το κινητό στο σχολείο και το έχουν στη σχολική τσάντα, καθώς μετά το σχολείο μπορεί να μεταβούν σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, όπως ξένη γλώσσα, και θέλουν να είναι σε επικοινωνία με τους γονείς τους. Εμείς, όσο χρόνο βρίσκονται στο σχολείο, δηλαδή από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, έχουμε ενημερώσει ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο του σχολείου για να επικοινωνήσουν τους με τους γονείς και τους κηδεμόνες τους. Επομένως δεν στέκει και η δικαιολογία που κάποιες φορές προβάλλουν ότι έβγαλαν το κινητό στο διάλειμμα για να μιλήσουν με τους γονείς τους». 

Παράλληλα ο κ. Πλαγεράς εστιάζει στη σημασία της συνεργασίας με τους γονείς, ώστε να υπάρχει ακόμη πιο ομαλή εφαρμογή του μέτρου.

Εξάλλου, όπως τονίζουν οι διευθυντές, το θέμα είναι να συναινούν και οι γονείς. Δηλαδή, αν δοθεί στον μαθητή αποβολή στην τρίτη ή τέταρτη ώρα επειδή πιάστηκε με το κινητό, θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι. Εκεί επικοινωνεί ο διευθυντής με τον γονέα.

 

Οι καθηγητές νιώθουν 

πιο ασφαλείς 

στις αίθουσες 

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, κ. Γιάννης Καραφέρης, σημείωσε πως «η προσπάθεια συνετισμού των μαθητών με το μέτρο συνεχίζεται και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Και μόνο που ο καθηγητής μπορεί να κάνει μάθημα στην αίθουσα χωρίς να πρέπει παρατηρεί συνεχώς τους μαθητές για τη χρήση κινητών μέσα στην αίθουσα και να αποσπάται η προσοχή όλων, όπως μπορεί να συνέβαινε στο παρελθόν, είναι σημαντικό. 

Ποιες, όμως, δικαιολογίες προβάλλουν οι μαθητές αν εντοπιστούν με το κινητό στο διάλειμμα; «Οι μαθητές λένε συνήθως ότι ήθελαν να δουν την ώρα ή να επικοινωνήσουν τον γονιό τους» τόνισε ο κ. Καραφέρης.

Άλλωστε, είναι δύσκολο να πουν ότι έβγαλαν το κινητό στον αύλειο χώρο για να δουν το Facebook ή να παίξουν κάποιο παιχνίδι…

Ο κ. Καραφέρης σημείωσε πως είναι εμφανής η διαφορά στη χρήση του κινητού σε σχέση με άλλα χρόνια και υπογράμμισε τη θετική διάθεση των γονέων για την εφαρμογή του μέτρου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όσες φορές χρειάστηκε να επικοινωνήσουμε με γονείς γιατί τα παιδιά τους εντοπίστηκαν να έχουν το κινητό τηλέφωνο εκείνοι δεν αντέδρασαν, καθώς και οι ίδιοι κάνουν προσπάθειες για να επιβληθούν στα παιδιά τους σε αυτό το ζήτημα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παιχνίδι γιορτή σήμερα στο ΕΑΚ με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Θεσπρωτό

Σημαντική είναι η σημερινή μέρα για τον Ολυμπιακό Βόλου. Οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται τον Θεσπρωτό στις…

13 Οκτωβρίου 2024

Ο βίαιος νους

    Της  Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής   Όλοι νομίζουμε ότι ελέγχουμε τις…

13 Οκτωβρίου 2024

Νέα δύσκολη έξοδος για Νίκη που παίζει στην Καβάλα για τη Σούπερ Λιγκ 2

Νέα δύσκολη έξοδος για τη Νίκη. Μετά τα Ιωάννινα η βολιώτικη ομάδα παίζει στην Καβάλα…

13 Οκτωβρίου 2024

Τράπεζες: Κλειστές για τρεις μέρες – Τι θα συμβεί με μισθοδοσίες και συντάξεις

Κλειστές για τρεις ημέρες θα είναι οι τράπεζες λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου. Φέτος…

13 Οκτωβρίου 2024

Μια 32χρονη θεωρείται ύποπτη πως τεμάχισε και… μαγείρεψε τη μητέρα της

Σκηνές φρίκης εκτυλίχθηκαν στο Κεντάκι τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι αστυνομικές Αρχές συνέλαβαν μια γυναίκα,…

13 Οκτωβρίου 2024

Πυροβολισμοί κοντά στο πανεπιστήμιο του Τενεσί – Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες

Πυροβολισμοί που ξέσπασαν ανάμεσα σε πλήθος κοντά σε πανεπιστήμιο του Τενεσί το απόγευμα του Σαββάτου, είχαν ως αποτέλεσμα…

13 Οκτωβρίου 2024