Τοπικά

Δεκάδες απόφοιτοι του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στην αγορά εργασίας – Μέσω μαθητείας και ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Στους 50 περίπου ανέρχονται οι απόφοιτοι του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας οι οποίοι μέσα σε τρία χρόνια θα έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα της μαθητείας, δηλαδή για τέσσερις ημέρες να εργάζονται σε διάφορους χώρους εργασίας που συμπίπτουν με το αντικείμενό τους και την πέμπτη μέρα να εκπαιδεύονται στο σχολείο.
Η εξωστρέφεια του Επαγγελματικού Λυκείου μέσα από την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας αναδείχθηκε στη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας και διοργανώθηκε από το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας.
Στην εκδήλωση προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι από τους φορείς και συλλόγους, όπως των ιδιοκτητών συνεργείων Μαγνησίας, των αισθητικών, των φαρμακοποιών, των φυσικοθεραπευτών, των κομμωτών και άλλων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης καθηγητές και μαθητές αναφέρθηκαν στις εμπειρίες που αποκόμισαν από την πρακτική άσκηση που έκαναν εργαζόμενοι σε εταιρείες της Ισπανίας και της Πολωνίας για δεκαπέντε και πλέον μέρες.
Επίσης απόφοιτοι στο πρόγραμμα της μαθητείας επισήμαναν τις δικές τους εντυπώσεις από την εργασία τους για εννιά μήνες σε μια επιχείρηση.
Τόσο οι μαθητές όσο και οι απόφοιτοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που το σχολείο τους δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζουν τη γνώση που αποκομίζουν στο ΕΠΑΛ με την εμπειρία της εργασίας.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Δημήτρης Κόκκινος επισήμανε πως «φέτος για τη μαθητεία έχουν δημιουργηθεί δύο τμήματα, οχημάτων και φυσικοθεραπευτών, όπου συνολικά, 22 άτομα εργάζονται. Συνολικά στα τρία χρόνια υλοποίησης του προγράμματος θα έχουν εργαστεί και καταρτιστεί τουλάχιστον 50 απόφοιτοι. Στρατηγικός μας στόχος είναι σε κάθε τομέα να υπάρχει και ένα τμήμα εργασίας, αλλά υπάρχουν και οι προϋποθέσεις που δημιουργούν κάποιους περιορισμούς. Για χρόνια τα ΕΠΑΛ δεν είχαν θεσμική σύνδεση με την αγορά εργασίας, ενώ με τη μαθητεία αυτό επιτυγχάνεται και προσπαθούμε να την υλοποιήσουμε».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στην περιοχή της Μαγνησίας θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος από τον δημόσιο τομέα, όπως το Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει θέσεις μαθητείας για την υγεία αλλά και τη συντήρηση στις εγκαταστάσεις, αλλά και από τον Δήμο».
Ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως «το πρόγραμμα της μαθητείας είναι ο ένας άξονας που ενδιαφέρει τους μαθητές μας. Ο δεύτερος είναι η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο σχολείο μας οι μισοί μαθητές ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι άλλοι μισοί να ενταχθούν με την αποφοίτησή τους από το σχολείο στην αγορά εργασίας».

Στην εκδήλωση μίλησαν και καθηγητές που ταξίδεψαν στη Γαλικία της Ισπανίας και είδαν από κοντά πώς εκεί το εκπαιδευτικό σύστημα συνδέεται με την αγορά εργασίας.
Η υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Κολυμένου υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το