Τοπικά

Δεκάδες ακίνητα θα «βγουν στο σφυρί» στη Μαγνησία

Περίπου 100 μεγάλα ως επί το πλείστον ακίνητα βρίσκονται στις λίστες των τραπεζών στη Μαγνησία, προκειμένου να «βγουν στο σφυρί» το επόμενο εξάμηνο, καθώς οι ιδιοκτήτες τους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι τράπεζες θεωρούν πως μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν το κάνουν. Παράλληλα «βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο Ειρηνοδικείο Βόλου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών του Βόλου περισσότερα από 200 ακίνητα ιδιοκτητών που είναι κακοπληρωτές τραπεζών, μπορούν να βγουν στον πλειστηριασμό άμεσα, με στόχο κυρίως να πιεστούν οι κάτοχοί τους, να έρθουν σε συνεννόηση με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ήδη οι τράπεζες έχουν αποστείλει και την τρίτη παρτίδα των ειδοποιητηρίων στους μη συνεργάσιμους οφειλέτες, ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια τραπεζικά στελέχη, το ποσοστό ανταπόκρισης δεν ξεπέρασε το 15% – 20%…

Αρκετοί είναι οι οφειλέτες, που αρνούνται να παραλάβουν τη συστημένη επιστολή που αποστέλλεται από την τράπεζα, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που έχουν αλλάξει διεύθυνση και δεν έχουν ενημερώσει την τράπεζα για τη νέα, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να είναι «στον αέρα».

Το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη και εφόσον οι συμβολαιογράφοι δεν επαναλάβουν την αποχή τους από τις διαδικασίες, αναμένεται να βγουν στο σφυρί ακίνητα στο Ειρηνοδικείο Βόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Ταμείου Νομικών, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι επισπεύδουσες για τα δύο τρίτα των πλειστηριασμών, που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Από την επεξεργασία δείγματος των πλειστηριασμών που έχουν δημοσιευθεί, προκύπτει ότι αρκετά ακίνητα είναι εμπορικά ή βιομηχανικά, ενώ σε ό,τι αφορά στα σπίτια, πρόκειται για ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ, όχι πρώτη κατοικία και για οφειλές πολλαπλάσιες της αξίας του ακινήτου που πλειστηριάζεται.

Πάντως προστατευτικό κλοιό γύρω από τους δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) δημιουργεί απόφαση του Αρείου Πάγου, που απαγορεύει τον πλειστηριασμό εργατικών κατοικιών.

Ειδικότερα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πέρυσι (απόφαση 570/2015) πως απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή ανεγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη. Σε περίπτωση διάθεσης του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό, ακόμη κι αν αυτός παραμείνει έγκυρος ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας.

Οι τράπεζες δηλώνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν στο μέτρο των πλειστηριασμών με επίκεντρο ακίνητα μεγάλης αξίας, δηλαδή άνω των 200.000 ευρώ, ενώ μικρότερα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό, δεν αφορούν, όπως διαβεβαιώνουν, την πρώτη κατοικία των οφειλετών. Αντίστοιχα, προστατευμένοι είναι όσοι έχουν καταφύγει στον νόμο Κατσέλη και πληρούν τα κριτήρια για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας.

Στόχος των πρώτων πλειστηριασμών, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, είναι να σταλεί μήνυμα προς δανειολήπτες που συστηματικά αποφεύγουν να συνεργαστούν με την τράπεζα, ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί. Για τον λόγο αυτό μάλιστα δηλώνουν πως είναι έτοιμες να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα, που πρόκειται να βγουν στον πλειστηριασμό, εάν δεν υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον από τρίτους.

Ήδη το έπραξαν σε μερικές περιπτώσεις, στους πρώτους πλειστηριασμούς που έγιναν στο Ειρηνοδικείο Βόλου.

 

«Βροχή» οι αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο προστασίας των υπερχρεωμένων

Σύμφωνα με στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 220 αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι περισσότερες από τις οποίες (120 και πλέον) από τον περασμένο Ιούλιο που έληξε η αποχή των δικηγόρων.

Ήδη οι συζητήσεις των αιτήσεων προσδιορίζονται στο Ειρηνοδικείο για τον Ιούνιο του 2018, καθώς υπολογίζεται πως ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για υπαγωγή στα υπερχρεωμένα ανέρχεται σε 2.300…

Από τον Αύγουστο (ΦΕΚ Β’ 2376/2.8.2016) όπως είναι γνωστό, ισχύει νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 4224/2013 (ΦΕΚ Α’ 288/31.12.2013).

Η τράπεζα ενημερώνει τον δανειολήπτη ότι έχει ταξινομηθεί ως μη συνεργάσιμος, τον τρόπο που θα κινηθεί στο εξής έναντι του δανειολήπτη και του εγγυητή, τις υποχρεώσεις τους μετά την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων αμφοτέρων, καθώς και τον αποκλεισμό τους από τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως αυτός ισχύει από 1.1.2016. Ο κώδικας προβλέπει ρύθμιση με όρους ανάλογους των προβλεπόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 9 του νόμου 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) ή οριστική διευθέτηση με εκποίηση του ακινήτου.

 

Τι ορίζει η νομοθεσία για τον τόπο και τον τρόπο διενέργειας πλειστηριασμών

-Το κατασχεθέν ακίνητο πλειστηριάζεται δημόσια ενώπιον συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό. Ο πλειστηριασμός γίνεται με την υποβολή γραπτών και σφραγισμένων προσφορών και στη συνέχεια διαδοχικών προφορικών προσφορών.

-Ο πλειστηριασμός γίνεται στο κατάστημα του Ειρηνοδικείου στην περιφέρεια του οποίου έγινε η κατάσχεση, εργάσιμη ημέρα Τετάρτη. Οι γραπτές και σφραγισμένες προσφορές, που με ποινή ακυρότητας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν αίρεση ή όρο, είναι ανέκκλητες και υποβάλλονται, μαζί με εγγύηση στον υπάλληλο του πλειστηριασμού είτε στο γραφείο του την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα του πλειστηριασμού κατά τις ώρες 9 το πρωί ώς 2 το απόγευμα με σύνταξη σχετικής πράξης είτε την ημέρα του πλειστηριασμού στον τόπο του από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, οπότε καταχωρίζονται στην έκθεση του πλειστηριασμού. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού οφείλει κατά την έναρξη του πλειστηριασμού να καταχωρίσει στην έκθεσή του τα στοιχεία ταυτότητας των πλειοδοτών που έχουν ήδη καταθέσει προσφορές και τις εγγυήσεις τους. Στις 5 το απόγευμα και εφόσον δεν υπάρχει άλλος πλειοδότης, ο οποίος αναμένει να καταθέσει προσφορά, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού κηρύσσει περαιωμένη τη διαδικασία συγκέντρωσης των προσφορών και αμέσως μετά προβαίνει δημόσια στην αποσφράγισή τους, καταχωρίζοντας το περιεχόμενό τους στην έκθεσή του.

 

Αν υποβλήθηκε μία μόνο γραπτή προσφορά, το ακίνητο που πλειστηριάζεται κατακυρώνεται στον μοναδικό πλειοδότη, ακόμα και αν δεν παρευρίσκεται στον τόπο του πλειστηριασμού. Αν υποβλήθηκαν δύο ή περισσότερες γραπτές προσφορές ο πλειστηριασμός συνεχίζεται μέσω της υποβολής προφορικών προσφορών μόνο μεταξύ των δύο πλειοδοτών που προσέφεραν τη μεγαλύτερη τιμή με τις γραπτές προσφορές. Αν α) δύο ή περισσότεροι πλειοδότες κατέθεσαν γραπτές προσφορές με ίση μεγαλύτερη τιμή, η διαδικασία των προφορικών προσφορών συνεχίζεται μεταξύ αυτών, β) η γραπτή προσφορά με τη μεγαλύτερη τιμή είναι μία, και δύο ή περισσότεροι πλειοδότες έχουν καταθέσει ίσες γραπτές προσφορές με την αμέσως χαμηλότερη τιμή, στη διαδικασία των προφορικών προσφορών μετέχουν και οι πλειοδότες αυτοί. Οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται αμέσως μετά προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, ο οποίος μετά την ολοκλήρωσή τους προβαίνει στην κατακύρωση. Η κατακύρωση γίνεται προς τον πλειοδότη που προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή, αφού πρώτα γίνει τρεις φορές πρόσκληση για μεγαλύτερη προφορική προσφορά. Αν δεν υπάρξει προφορική προσφορά τα πράγματα που πλειστηριάζονται κατακυρώνονται σε όποιον υπέβαλε τη γραπτή προσφορά με τη μεγαλύτερη τιμή, ακόμη και αν δεν παρευρίσκεται στον τόπο του πλειστηριασμού. Σε περίπτωση ίσων γραπτών προσφορών με τη μεγαλύτερη τιμή χωρίς να υποβληθεί προφορική προσφορά, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού διενεργεί αμέσως κλήρωση, από την οποία αναδεικνύεται ο υπερθεματιστής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το