Τοπικά

Δέκα τόμοι για το 1821 σε κάθε Γυμνάσιο-Λύκειο

 

Τους δέκα τόμους των πρακτικών, των αντιστοίχων δέκα διεθνών επιστημονικών συνεδρίων για τη μελέτη της τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821, τα οποία υλοποιήθηκαν από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παρέδωσε χθες ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στα 80 γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας.
Η ειδική αυτή εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, παρουσία του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτη Σαβελίδη, αλλά και αντιπροσωπειών καθηγητών και μαθητών του συνόλων των σχολείων της Μαγνησίας.
Τους τόμους παρουσίασαν οι κ. κ. Αρετή Τζανετοπούλου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Βασιλική Μαντζώρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας και Ελένη Χατζηδημητρίου, Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Βόλου.
Ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε πως «το δεκάτομο αυτό έργο είναι μια μικρή βιβλιοθήκη που η εκκλησία της Ελλάδος εξέδωσε και τη δωρίζουμε στα σχολεία της περιοχής μας. Καθηγητές και μαθητές θα μπορούν να αναζητούν την αλήθεια για εκείνα τα γεγονότα. Μάλιστα μέσα από αυτά τα βιβλία παρουσιάζονται όλες οι επιστημονικές φωνές».
«Η μητρόπολη Δημητριάδος στέκεται αρωγός στα εκπαιδευτικά πράγματα και στην υποστήριξη των μαθητών μας. Η τοπική εκκλησία προσφέρει σε καθένα από τα 80 Γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας, μια δεκάτομη σειρά βιβλίων για την τουρκοκρατία και την ελληνική επανάσταση» τόνισε ο κ. Σαβελίδης.
Ο μαθητής Γ’ Τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Δημήτρης Βλιώρας ανέφερε πως «θα ήθελα να ευχαριστήσω την τοπική εκκλησία και τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο για τη δωρεά του δεκάτομου έργου για την επανάσταση του ’21, καθώς θα βοηθηθούν πολλοί μαθητές να αντλούν πληροφορίες από το σημαντικό αυτό υλικό».
Η μαθήτρια της Β’ Τάξης του Μουσικού σχολείου Κωνσταντίνα Σδρόλια επισήμανε πως «τα βιβλία αυτά θα κοσμήσουν τις βιβλιοθήκες μας και θα μας βοηθήσουν στην ιστορία. Προσωπικά η ιστορία είναι από τα αγαπημένα μου μαθήματα».
Ο μαθητής Β’ Τάξης του Μουσικού σχολείου Βόλου Παναγιώτης Βογιατζής είπε πως «αυτό το δεκάτομο έργο θα βοηθήσει τη μάθηση των παιδιών και θα είναι μια αφορμή για να μάθουμε ακόμη καλύτερα την ελληνική επανάσταση».
Η Παυλίνα Μπαλτσαβιά, μαθήτρια της Α’ Τάξης του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου αναφέρθηκε στη δωρεά του δεκάτομου έργου λέγοντας πως «έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για να τα διαβάσουμε. Οι έφηβοι σήμερα θα πρέπει να ενημερώνονται σωστά για αυτή την ιστορική περίοδο και να ενδιαφέρονται να τη γνωρίσουνε καλύτερα. Άλλωστε η ιστορία επαναλαμβάνεται».
Η μαθήτρια της Β’ Τάξης του 4ου ΓΕΛ Βόλου Βλασία βαρδακη τόνισε πως «η βιβλιοθήκη του σχολείου χρειαζόταν μια αναβάθμιση και οι γνώσεις για την ελληνική επανάσταση είναι σημαντικές. Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία για να προχωρούμε και να προοδεύουμε».
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε η μαθήτρια της Β’ Τάξης του ΓΕΛ Αγριάς Βίβιαν Σταμάτη που τόνισε πως «τα παιδιά μέσα από αυτό το δεκάτομο έργο έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία της χώρας. Το σχολείο μας είναι πολύ τυχερό που θα λάβει αυτό το έργο. Οι έφηβοι πρέπει να κατανοήσουν ακόμη περισσότερο τη σοβαρότητα εκείνης της ιστορικής περιόδου».
Η μαθήτρια της Β’ Τάξης του 4ου ΓΕΛ Βόλου Καλλιόπη Βαρδάκη είπε πως «τα δέκα αυτά βιβλία έχουν σύγχρονο περιεχόμενο για την ιστορία της επανάστασης».
Την εκδήλωση έκλεισε το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βόλου υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Αγροκώστα και τη συμμετοχή του Ευάγγελου Μπαντελά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη

Στην ολομέλεια της Βουλής, συζητείται σήμερα, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του…

20 Μαρτίου 2024

Στη Δημοτική Επιτροπή Βόλου η προέγκριση δαπανών τελετών

  Στην προέγκριση δαπανών εκδηλώσεων –τελετών που πρόκειται να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου…

20 Μαρτίου 2024

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου για το πτώμα στο λιμάνι του Βόλου

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στο site του υπουργείιου Ναυτιλίας για το πτώμα που εντοπίστηκε στο…

20 Μαρτίου 2024

Καιρός: Βροχές μέχρι το απόγευμα – Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Σήμερα αναμένονται βροχές στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και…

20 Μαρτίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Τη λατρευτή μας μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΑΜΟΥ Ετών 97 κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη…

20 Μαρτίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ – ΤΑΣΟ ΚΙΖΑΝΤΙΔΗ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ - ΤΑΣΟ ΚΙΖΑΝΤΙΔΗ Ετών 71…

20 Μαρτίου 2024