Τοπικά

Δέκα προτάσεις από τη δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» για το νομοσχέδιο που αφορά στα ζώα συντροφιάς

Τις προτάσεις της σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς, δημοσιοποίησε η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο», στέλνοντας το μήνυμα ότι «ο πολιτισμός μας κρίνεται και από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς». Τα μέλη της δημοτικής κίνησης καταγγέλλουν για μια ακόμη φορά τη δημοτική αρχή Βόλου για αδιαφορία, έλλειψη σχεδιασμού και αναποτελεσματικότητα στο ζήτημα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Όπως, ειδικότερα, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Μέσα σε ένα καταιγισμό από νομοσχέδια στην εποχή της πανδημίας έχει δοθεί σε διαβούλευση ένα ακόμα σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς. Αυτήν τη φορά από το Υπουργείο Εσωτερικών, που αποκτά πλέον την αρμοδιότητα, μιας κι αυτοί που καλούνται να διαχειριστούν την εφαρμογή του, όπως και των παλαιότερων νόμων είναι οι Δήμοι.

Δυστυχώς η διαβούλευση λήγει στις 20-5-2021 και η ουσιαστικά προβληματική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου επί μήνες, περιορίζει τη συμμετοχή του Δήμου Βόλου σε αυτή, αν και ο Δήμος θα κληθεί να εφαρμόσει την όποια νομοθέτηση.

Το εν λόγω θέμα κανονικά θα έπρεπε να απασχολεί τη Δημοτική Αρχή, καθότι ο Δήμος αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια είδαμε μια αδιάφορη στάση, αφού η πολιτική του συνοψίζεται στο “ας αναλάβει το καταφύγιο ο ανάδοχος και δεν πολύ είναι δική μας δουλειά”. Δεν υπήρξε σχεδιασμός για αποτελεσματικό πρόγραμμα συστηματικής στείρωσης και πολλά άλλα.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική κίνηση “Μαζί για τον Βόλο” καταθέτει στη διαβούλευση και δημόσια κάποιες προτάσεις και ενστάσεις στο προς συζήτηση νομοσχέδιο, που έχει όντως και πολλά θετικά σημεία αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο μπορούν να τύχουν εφαρμογής.

1. Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες. Είναι απαράδεκτο να αποφασίζεται η ευθανασία μόνο με κτηνιατρική εξέταση (7.5.βαγ και 7.9.11) εκτός αν καθοριστούν επακριβώς κατεπείγοντες κτηνιατρικοί λόγοι, αλλιώς ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες μαζικές ευθανασίες. Να παραμείνει όπως είναι σήμερα δηλαδή ότι ουδεμία ευθανασία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της 5μελούς.

2. Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις.

3. Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις. Είναι ίσως το πιο σημαντικό πρακτικό πρόβλημα

4. Δεν πρέπει να μπαίνουν δυσκολίες στις υιοθεσίες και ουσιαστικά να είναι στην παρανομία το έργο των φιλόζωων. Να καταργηθεί η υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε νόμιμα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι. Να δοθεί η δυνατότητα σωστών καταφυγίων με προδιαγραφές και πιστοποιητικά για φιλοζωικές, ώστε να μην καταλήγουν όλα τα ζώα στους Δήμους.

5. Σχετικά με το δέσιμο των ζώων: Να σταματήσει η κακοποίηση. Να αφαιρούνται οριστικά τα ζώα που έχουν κακοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες. Να υπάρξει πρόβλεψη για μηχανισμούς ελέγχου της ευζωίας των δεσποζόμενων.

6. Να κλείσουν όλα τα παράνομα εκτροφεία – κολαστήρια με μέριμνα για τα χιλιάδες σκυλιά που παράγονται εκεί. Θέσπιση κανόνων για τα νόμιμα εκτροφεία και όσα δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων, να κλείσουν άμεσα.

7. Υποχρεωτική ίδρυση παντού δημοτικών κτηνιατρείων, ειδικών υπηρεσιών στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και πρόβλεψη για τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Όχι στην «εξορία» ζώων σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

8. Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην περίθαλψη των σκύλων που πάσχουν με λεϊσμανίαση: Να επιτρέπεται μέσω του θεσμού της αναδοχής, η φροντίδα και περίθαλψη.

9. Να επιβάλλονται πραγματικές κυρώσεις στους παραβάτες του νόμου και σε όσους είναι υπεύθυνοι για την κακοποίηση των ζώων είτε είναι πολίτες είτε είναι αιρετοί. Να υπάρχει 5ψήφιος αριθμός καταγγελιών και ομάδα προστασίας των ζώων σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Να ενταχθούν στην αντιεγκληματική πολιτική της ΕΛΑΣ οι υποθέσεις κακοποίησης των ζώων. Να βεβαιώνονται άμεσα τα πρόστιμα και όχι να είναι στην ευχέρεια δημάρχων να σβήνουν πρόστιμα που έχει επιβάλει η ΕΛΑΣ.

10. Ουσιαστική και ανεξάρτητη λειτουργία των 5μελών επιτροπών για την παρακολούθηση όλων των θεμάτων διαχείρισης των ζώων και των συνθηκών των καταφυγίων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το