Ελλάδα

Δέκα πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας αγοράζει Ρώσος επενδυτής

Ο Τζορτζ Κακμαζόφ είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας Tranio. Μέχρι το τέλος του 2018 θέλει να αγοράσει 10 πολυκατοικίες σε περιοχές «φιλέτα» της Αθήνας δαπανώντας περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα αναζητά πολυκατοικίες σε όλες τις συνοικίες που να βρίσκονται το πολύ τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Η Τranio είναι ένα από τα παραδείγματα του επενδυτικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει πλέον η αγορά κατοικίας από το εξωτερικό, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Ρώσοι, Ισραηλινοί, Κινέζοι ακόμα και Ελληνες αποτελούν τη νέα γενιά επενδυτών στην αγορά κατοικίας με κοινή συνισταμένη την εκμετάλλευση των χαμηλών τιμών των ακινήτων και την προοπτική υψηλών αποδόσεων, χάρις στην απήχηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb που επιτρέπουν την αποκόμιση σημαντικών εσόδων και τη μετατροπή – και των κατοικιών – σε επενδυτικό προιόν, εφάμιλλο των κτιρίων γραφείων ή των εμπορικών κέντρων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Κακμαζόφ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα πριν από περίπου ένα χρόνο προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις επενδυτικές ευκαιρίες σε μια αγορά όπου – ιδίως στο κέντρο της πόλης – οι τιμές έχουν υποχωρήσει από 50 ως 70 % σε σύγκριση πριν από 10 χρόνια, πριν, δηλαδή, ξεσπάσει η οικονομική κρίση. «Οταν προωτοήρθαμε στην Αθήνα αγοράσαμε ένα – δυο μεμονωμένα διαμερίσματα, αλλά πλέον αποκλειστικός μας στόχος είναι η αγορά ολόκληρων κτιρίων σε χαμηλές τιμές, καθώς σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και να αναβαθμίσουμε εκ νέου τα ακίνητα που θα αγοράσουμε», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο ίδιος.

«Εστιάζουμε στο ιστορικό τρίγωνο και σε όλες τις συνοικίες που βρίσκονται σε μια ακτίνα τριών ή το πολύ τεσσάρων χιλιομέτρων από αυτό», αναφέρει επίσης. Κάπως έτσι μοιάζει να «φωτογραφίζει» γειτονιές όπως το Παγκράτι, το Κουκάκι, το Γκάζι, ο Νέος Κόσμος, το Μετς, τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός. Η Trianon έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση για την απόκτηση δύο κτιρίων στην Αθήνα και οι αγορές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Τη διαχείριση των ακινήτων αυτών θα αναλάβουν γερμανικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι. Όσα κτίρια αποκτηθούν, θα λάβουν τη σχετική άδεια από τον ΕΟΤ, για να εκμισθώνονται και ως τουριστικά καταλύματα, αλλάζοντας τα δεδομένα του κλάδου στο κέντρο των Αθηνών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πέραν των εταιρειών, ωστόσο, εξαγορές μενονομένων διαμερισμάτων πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες κι άλλοι ΄Ελληνες επενδυτές, επιχειρηματίες, εφοπλιστές κι ελεύθεροι επαγγελματίες με σημαντική ρευστότητα.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το