Τοπικά

Δέκα περίπτερα κατέβασαν ρολά στη Μαγνησία – Ένταξη του κλάδου στα έκτακτα μέτρα στήριξης ζητεί ο Β. Τόπας 

Δέκα περίπτερα κατέβασαν ρολά μέχρι προχθές το μεσημέρι στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας Βασίλη Τόπα. Ο φόβος είναι μεγάλος για τους περιπτερούχους, ενώ ζητούν να ενταχθεί και ο κλάδος τους στα έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Μέχρι προχθές το μεσημέρι είχαν κλείσει 10 περίπτερα στη Μαγνησία με τα τελευταία που κατέβασαν ρολά να είναι ένα στο κέντρο του Βόλου κι ένα σε περιοχή της περιφέρειας.
«Λόγω του φόβου του κορωνοϊού κάποιοι συνάδερφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έκλεισαν τα περίπτερά τους, ενώ αναμένεται να τους ακολουθήσουν κι άλλοι. Αρκετά περίπτερα από τη στιγμή που έκλεισε η εμπορική αγορά, αλλά και εφαρμόστηκε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι δώρο άδωρο να ανοίγουν» σημείωσε ο κ. Βασίλης Τόπας, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η καταστροφή στον κλάδο είναι μεγάλη και ξαφνικά οι τζίροι έγιναν μηδέν. «Οι περιπτερούχοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά και τους υπαλλήλους που απασχολούν. Οι τζίροι έχουν πέσει πολύ και ζητούμε την ένταξή μας στα έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μας» τόνισε ο Βασίλης Τόπας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που δουλεύει αυτή τη στιγμή είναι τα περίπτερα ή τα καταστήματα με είδη περιπτέρου που έχουν τη δυνατότητα υπηρεσιών ντελίβερι, διότι με την απαγόρευση της κυκλοφορίας η κατανάλωση έχει σχεδόν μηδενίσει.
«Και μία μέρα να ανοίξει το περίπτερο, θα μπει μέσα. Πώς θα πληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές; Και παράταση να δοθεί, πάλι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πληρωθούν εις διπλούν» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας.

Ο Βασίλης Τόπας σημείωσε πως τα εμπορεύματα για ένα περίπτερο πρέπει να προπληρωθούν, κάτι που το χαρακτήρισε πάρα πολύ δύσκολο σε μία τέτοια συγκυρία. «Όταν θέλει κάποιος περιπτερούχος 5.000-6.000 ευρώ για προμήθεια τσιγάρων ανά δύο-τρεις μέρες, πώς να αντεπεξέλθει με τα έξοδα να τρέχουν και τους τζίρους μειωμένους; Μακάρι όλο αυτό να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, διότι συν τοις άλλοις επηρεάζει και ψυχολογικά όλο αυτό» ανέφερε.
Ο πρόεδρος των περιπτερούχων σημείωσε ότι η Ομοσπονδία έχει καταθέσει υπομνήματα στο υπουργείο Ανάπτυξης ζητώντας να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι περιπτερούχοι να ενταχθούν στα έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, στις πληγείσες κλειστές και ανοιχτές επιχειρήσεις του κλάδου.
«Πληρώνουμε φόρους και είμαστε ένας από τους πυλώνες στήριξης της οικονομίας της χώρας και πρέπει οι αρμόδιοι να μας αντιμετωπίσουν, όπως και τις άλλες επιχειρήσεις που θα στηριχθούν με μέτρα» κατέληξε ο Βασίλης Τόπας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το