Κόσμος

Δέκα γερμανικές πόλεις ζητούν από τη Μέρκελ να πάρουν πρόσφυγες από τη Μόρια

Mε επιστολή προς τη Ανγκελα Μέρκελ, 10 μεγάλες γερμανικές πόλεις δηλώνουν έτοιμες να δεχθούν πρόσφυγες από τη Μόρια, ως ένα πρώτο βήμα στο ξεκίνημα μίας κοινής ευρωπαϊκής γραμμής στο μεταναστευτικό. Επίσης πολλά κρατίδια έχουν εκφράσει την επιθυμία να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Η καγκελάριος δέχεται μεγάλη πίεση ώστε να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις και για το λόγο αυτό άλλωστε την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να ενημερώνει τη Γερμανίδα καγκελάριο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια μετά την καταστροφή του καταυλισμού.

H Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να ρώτησε τον Ελληνα πρωθυπουργό πώς θα μπορούσε να συμβάλει η Γερμανία στην αποσυμφόρηση της κατάστασης στη Λέσβο, μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν τη δομή φιλοξενίας στη Μόρια, ενώ από την πλευρά του, ο κύριος Μητσοτάκης φέρεται ότι της ζήτησε να φιλοξενήσουν ανήλικα παιδιά προσφύγων που δεν έχουν πού να εγκατασταθούν.

Η Ανγκελα Μέρκελ στη συνέχεια είχε επικοινωνία και με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν για το ίδιο ζήτημα, συζητώντας για μία κοινή δράση και βοήθεια στην Ελλάδα. Μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο η καγκελάριος εκτίμησε ότι η τραγωδία στον καταυλισμό της Μόριας θα πρέπει να ωθήσει τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν «επιτέλους» σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία σήμερα «δεν υπάρχει».
Μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, και η Ολλανδία προσφέρεται να πάρει 100 ασυνόδευτα ανήλικα από τη Μόρια.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το