Πολιτισμός

Δέκα επιλεγμένα βιβλία για πολιτική, οικονομία, ιστορία

Με δέκα επιλογές από βιβλία οικονομικού, ιστορικού, πολιτικού ενδιαφέροντος με φιλοσοφικές προεκτάσεις δοκιμιακού ύφους (τα περισσότερα) ξεκινάμε το πρώτο αφιέρωμα στις νέες εκδόσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Πρόκειται για τίτλους που αφορούν στο Μακεδονικό, τα Προσωπικά δεδομένα, την Ευρωπαϊκή Ένωση ,το ρόλο του Έλληνα Πολίτη από το 2010 και μετά, αλλά και την πολιτική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας και τα τάγματα ασφαλείας του 1944.
Οι προτάσεις αποτελούν μια επιλογή βιβλίων για τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την πολιτική, οικονομική και ιστορική πραγματικότητα, αλλά για τις εξελίξεις στους τομείς αυτούς.
Είναι η εποχή που αντιλαμβανόμαστε ότι η επάρκειά μας ως αναγνώστες δεν εξαντλείται με το να θεωρούμε βιβλία προς ανάγνωση μόνο τα μυθιστορήματα.
Χωρίζουμε σε ενότητες τα αφιερώματα στα βιβλία, λοιπόν, με σκοπό να αναδείξουμε την ανάγκη μας για διαφορετικού περιεχομένου βιβλία.
Εξάλλου, είναι τόσο βαρετό να διαβάζουμε μόνο ενός ύφους βιβλία.
Η πνευματική τροφή έχει ανάγκη να είναι διαφορετική, όπως και η τροφή του σώματος.
Καλό καλοκαίρι.

Μιχάλης Ιγνατίου, Κώστας Παπαϊωάννου «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ», εκδ. Πατάκη
Σελ. 460
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζωρτζ Πολκ, ανταποκριτής του «CBS» στην Αθήνα, δολοφονήθηκε τον Μάιο του 1948 στη Θεσσαλονίκη. Ηταν μια πολιτική δολοφονία στην καρδιά του Εμφυλίου Πολέμου, που παρέμεινε ανεξιχνίαστη. Ετσι, οι συγγραφείς στο βιβλίο τους θυμίζουν ξανά το ερώτημα «ποιοι (και γιατί) σκότωσαν τον Πολκ» μαζί με ένα δεύτερο: «Γιατί Αμερικανοί, Ελληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τη δολοφονία και φόρτωσαν ένα φόνο στον δημοσιογράφο της «Μακεδονίας», Γρηγόρη Στακτόπουλο, 38 χρόνων τότε, ανταποκριτή του «Reuters» και της «Ελευθερίας» στη Θεσσαλονίκη».
Ένα πολιτικό, δημοσιογραφικό, κατασκοπευτικό θρίλερ, που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει σενάριο.

Βασίλης Καραποστόλης
«Μούσες εναντίον Σειρήνων»,
εκδ. Πατάκη
Σελ. 264
Κινούμενος μεταξύ Φιλοσοφίας, Κοινωνικής Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας, γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο (έτσι που να υποτεθεί, αλλά όχι να επιβεβαιωθεί αναγκαστικά η ταύτιση συγγραφέα-αφηγητή), φέρνοντας στο νου σοβαρούς προβληματισμούς από τον Ρουσό μέχρι τον Τερζάκη και υιοθετώντας τη μορφή του αφηγηματικού ημιδιαλογικού δοκιμίου, ο συγγραφέας καταθέτει με θάρρος τους προβληματισμούς του, ενίοτε αντιδημοφιλείς, γύρω από το τετράπτυχο Εργασία – Φύση – Σώμα – Αιώνιο.

Κωστής Καρπόζηλος – Δημήτρης Χριστόπουλος
10 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό», Πόλις
σελίδες: 96
Το μικρό αυτό βιβλίο γράφτηκε υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων. Αυτό που επιχειρεί να προσφέρει είναι μια συνοπτική και κριτική περιήγηση στα πιο διαδεδομένα σχήματα τα οποία, κατά τη γνώμη μας, συνθέτουν τις μεγάλες εθνικές αφηγήσεις, αρθρώνοντας επίσης μια απάντηση σ’ αυτές. Το βιβλίο απευθύνεται στους ολοένα και περισσότερους πολίτες που θέλουν να αναμετρηθούν με την, έως πολύ πρόσφατα, θλιβερή μονοτονία του λόγου περί το Μακεδονικό στη δημόσια συζήτηση και να συνομιλήσει με εκείνους που είναι διατεθειμένοι να αναμετρηθούν με τους δικούς τους μύθους. Οι συγγραφείς θέλησαν να γράψουν όπως ακριβώς συζητάμε: με τρόπο απλό και όχι αυστηρά επιστημονικό – πόσο μάλλον επιστημονικοφανή. Το ανά χείρας βιβλίο δεν προορίζεται για τους λίγους ή τους ειδικούς.

Προκόπιος Παυλόπουλος «Αλλάζει αυτός ο κόσμος;», εκδόσεις Gutenberg (δίγλωσση έκδοση: ελληνικά, αγγλικά)
Όσοι μετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας συνείδηση πραγματικού Ευρωπαίου Πολίτη που οδηγεί στον κοινό αγώνα για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, οφείλουμε να κατανοούμε, και δη διαχρονικώς, ότι ο ρόλος της υπερβαίνει τους Λαούς της και είναι, κυριολεκτικώς, πλανητικός. Με την έννοια ότι ο ρόλος αυτός είναι υπαρξιακός για την πορεία της Ανθρωπότητας στο σύνολό της, αναφορικά με την εκπλήρωση του προορισμού της.
Περιεχόμενα:
Ι. Οι ρίζες του πλανητικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΙΙ. Η πολιτειακή δομή της ενοποιημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης
III. Βασικοί άξονες για το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Ειρηνικός Πλατύς, Προσωπικά Δεδομένα: Προστασία GDPR, εκδ. Παπαδόπουλος Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου
Σελίδες: 112
Το εγχειρίδιο αυτό αναπτύσσει, µε τρόπο εύληπτο, τις ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού (2016/679). Εισάγει µε επιστημονική πληρότητα, αλλά και τρόπο ομαλό τον αναγνώστη στη νέα εποχή για τα προσωπικά δεδομένα. Περιλαμβάνει επίσης σύντομη αναφορά στην ιστορία των προσωπικών δεδομένων και στο δικαιοπολιτικό υπόβαθρο της προστασίας τους.
Η έκδοση περιλαμβάνει πρόλογο του κ. Ιωάννη Δ. Ιγγλεζάκη, δικηγόρου και αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόλογο του κ. Παναγιώτη Ι. Κ. Παπάζογλου, διευθύνοντος συμβούλου της EY Ελλάδας, καθώς και επεξηγήσεις όλων των συντομογραφιών και ορισμών που αναφέρονται στον νέο κανονισμό

Γιάννης Πριόβολος, «Εθνικιστική «αντίδραση» και Τάγματα Ασφαλείας»,
Εκδ. Πατάκη, σελ. 530
Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να ρίξει φως σε μια σκοτεινή και επιμελώς κρυμμένη περιοχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στην περίοδο της τρίτης κατοχικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό και υπουργό Εθνικής Αμύνης τον Ι. Ράλλη (1943-1944). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαδραματίστηκε ο κατοχικός Εμφύλιος -παράλληλα με τον αντικατοχικό πόλεμο-, ως προοίμιο του άλλου Εμφυλίου, εκείνου που δεν άργησε να ακολουθήσει (Δεκεμβριανά 1944 και περίοδος 1946-1949).
Το βιβλίο έχει συγκροτηθεί μέσα από τη σύνθεση πλήθους αρχειακών τεκμηρίων που ανασύρθηκαν από την αφάνεια της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων (ΥΣΑ), αλλά και άλλων αρχείων (ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΣΚΙ, ΕΛΙΑ, Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, ΓΑΚ), σε συνδυασμό με άλλες, αδημοσίευτες ή δημοσιευμένες, γραπτές πηγές.

Σπύρος Συρόπουλος, Το παρελθόν ως πολιτικό δεδομένο
Μύθος και ιστορική παράδοση στην πολιτική σκέψη της Αρχαίας Ελλάδας
Gutenberg
271 σελ.
Ο τρόπος με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν το παρελθόν τους για να κατακυρώσουν το παρόν τους είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου. Ο μύθος και η ιστορική μνήμη μετασχηματίζονται σε πολιτικά εργαλεία. Ο Οδυσσέας μεταμορφώνεται σε πρότυπο τυραννικού πολιτεύματος, οι Αμαζόνες προωθούν την εικόνα της αθηναϊκής υπεροχής και η Μήδεια μετατρέπεται σε κριτική της εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας την εποχή του Περικλή .Ο τρόπος που το ιστορικό παρελθόν μπορεί να αποτελέσει ακόμη και σήμερα γόνιμη σκέψη της οποίας η αντανάκλαση φτάνει μέχρι τη σύγχρονη επικαιρότητα, παρουσιάζεται στο τελευταίο μέρος του βιβλίου, όπου εξετάζεται η πολιτική ομογενοποίησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αναλογία με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα.

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος,
«Η ελληνική κοινωνία πολιτών και η οικονομική κρίση» Εκδ. Ποταμός, 2017
Σελ: 152
Μετά το 2010 η κοινωνία πολιτών κινήθηκε προς τα εμπρός με αντιφατικό τρόπο. Αφενός αποτέλεσε τον χώρο στον οποίο οι πολίτες, έχοντας απομακρυνθεί από την παραδοσιακή πολιτική συμμετοχή μέσω των κομμάτων, ασκούσαν τα δικαιώματά τους και πρόβαλλαν αξιώσεις έναντι του κράτους με μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν ένταση και συχνότητα, προς όφελος της δημοκρατίας, Αφετέρου, όμως, η κοινωνία πολιτών αποτέλεσε επίσης τον χώρο ανάδυσης και προβολής ομάδων και κινημάτων που επιδιώκουν την αντιπαράθεση με τους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος, κατάλυση ή την ανατροπή του. Το βιβλίο μιλά για το πώς η κρίση επέδρασε ως καταλύτης της ενδυνάμωσης της κοινωνίας πολιτών, η οποία ξεδιπλώθηκε προς δημοκρατικές και αντιδημοκρατικές κατευθύνσεις.

Raphael Glucksmann,Εναντίον της αντιδραστικής σκέψης
Μετάφραση: Βάλια Καιμάκη
Επιμέλεια Δημήτρης Αντωνίου, Πόλις 2018
320 σελ.

Άνοδος των εθνικισμών, άνθηση των ταυτοτικών ιδεολογιών, απόρριψη ενός ευρωπαϊκού εγχειρήματος που έχει χάσει τον δρόμο του, δικαιολογημένοι φόβοι μπροστά στην παγκοσμιοποίηση: ο πειρασμός της αναδίπλωσης στον εαυτό μας καταπίνει τα έθνη μας και κλονίζει τις άφωνες και απαθείς δυτικές ελίτ. Απέναντι στα αντιδραστικά κινήματα, είναι πια καιρός να πάρουμε τον λόγο, να δώσουμε τη μάχη για τον πολιτισμό και να επανεφεύρουμε μια ουμανιστική και προοδευτική σχέση με τον κόσμο.

Χιλ Κρίστοφερ Η Εξωτερική Πολιτική τον 21ο αιώνα, Παν. Εκδόσεις Κρήτης
Το βιβλίο του Κρίστοφερ Χιλ πραγματεύεται το θέμα σε όλες τις δυνατές πτυχές του, επιχειρώντας να καλύψει ευρύτατο ιστορικό και γεωγραφικό φάσμα εμπειρικού υλικού, καθώς και το εκτεταμένο θεωρητικό corpus το οποίο έχει παραγάγει η Ανάλυση της Εξωτερικής Πολιτικής και γενικότερα η επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων.
Δίνοντας απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα, όπως «ποιος χαράσσει την εξωτερική πολιτική;», «ποιος παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις και για λογαριασμό τίνος;», «με ποιους τρόπους επηρεάζει τις εξωτερικές σχέσεις η εσωτερική πολιτική, και αντιστρόφως;», αποτελεί εντέλει μια απόπειρα να προσδιοριστεί τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αναμένει κανείς ως εφικτό από την εξωτερική πολιτική σήμερα.

Επιμέλεια: Χαριτίνη Μαλισσόβα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το