Τοπικά

Δέκα χρόνια ζωής και προσφοράς για την Κουζίνα Αλληλεγγύης

Δέκα χρόνια ζωής συμπλήρωσε η Κουζίνα Αλληλεγγύης στον Βόλο. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε στην αρχή της οικονομικής κρίσης με τη διάθεση φαγητού μια φορά την εβδομάδα, έχει εξελιχθεί πλέον σε μια συστηματική προσπάθεια με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών, μέσα από την οποία εξασφαλίζεται η δωρεάν σίτιση για 150 άτομα καθημερινά, ενώ προσφέρονται και κολατσιό σε 80 και πλέον παιδιά.

«Ψυχή» της Κουζίνας Αλληλεγγύης είναι η κ. Αγγελική Ιωαννίτη που μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr, περιγράφοντας όλο αυτό το τιτάνιο έργο που αντιστοιχεί σε ένα οργανωμένο Σπίτι Γαλήνης μιας μεγάλης ενορίας.
Η Κουζίνα Αλληλεγγύης στεγάζεται επί της οδού Κοράη 90, όπου εκεί βρίσκεται ο χώρος παρασκευής του φαγητού. Από εκείνο το σημείο προσέρχονται καθημερινά οι άποροι για να λάβουν τη μερίδα φαγητού.
«Προσφέρουμε καθημερινά 150 δωρεάν μερίδες φαγητού. Και ξέρουμε ότι πολλοί από αυτούς λαμβάνουν και φαγητό από ενορίες από την εκκλησία, αλλά εμείς θέλουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο για να έχει τη μερίδα του και το βράδυ. Το φαγητό καθημερινά είναι έτοιμο στις 11 το πρωί και από τις 12 μέχρι τη 1 το μεσημέρι προσφέρουμε τις μερίδες. Μάλιστα θα αποστέλλουμε δύο φορές την εβδομάδα μερίδες φαγητού και σε άτομο που διαμένει στο Πήλιο. Μας ενημέρωσαν, ρώτησαν αν μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα. Συνολικά την εβδομάδα προσφέρουμε 700 μερίδες φαγητού και όλους τους μήνες του χρόνου. Ακόμη σε κάποιες οικογένειες προσφέρουμε υλικά και τρόφιμα για να μαγειρέψουν σπίτι, καθώς έχουν αυτή τη δυνατότητα».

«Ο κόσμος έχει εκτιμήσει το έργο μας»
«Ο κόσμος έχει εκτιμήσει το έργο μας και μας βοηθάει για αυτό που κάνουμε» επισήμανε η κ. Ιωαννίτη, που υπογράμμισε τη στήριξη που υπάρχει και από τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Το ενδιαφέρον είναι πως εκτός από φαγητά, τρόφιμα και ρούχα, από την Κουζίνα Αλληλεγγύης προσφέρονται ακόμη και μικροέπιπλα, ενώ υπάρχει και συνδρομή σε άπορους από οδοντίατρο. Αξίζει να σημειωθεί πως από τη Γαλλία εστάλη οδοντιατρική έδρα που φυλάσσεται σε χώρο.
Τα μηνιαία πάγια έξοδα της Κουζίνας Αλληλεγγύης ανέρχονται στα 1.500 ευρώ και γίνεται έκκληση για στήριξη στο έργο της. Άλλωστε εθελόντριες της Κουζίνας κινούνται στην πόλη ζητώντας την οικονομική συνδρομή των συμπολιτών.

Νέος χώρος για να κάνουν το μπάνιο τους οι άποροι
Όπως τόνισε η κ. Ιωαννίτη, ήδη ετοιμάζεται επί της οδού Γεωργίου Καρτάλη με Κοραή ένας νέος χώρος, όπου εκεί οι άποροι θα μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους και να λαμβάνουν καθαρά ρούχα για να αισθάνονται όμορφα. «Δύο φορές την εβδομάδα θα λειτουργεί ο χώρος για την υγιεινή των απόρων. Ετοιμάζονται οι διαδικασίες και γίνονται οι εργασίες για να είναι έτοιμος ο ισόγειος χώρος. Ήδη δουλεύει ο υδραυλικός και τοποθετούνται τα πλακάκια».
Μετά τη διάθεση πρωινού σε μαθητές, η Κουζίνα Αλληλεγγύης απέκτησε νομική μορφή, έγινε ΜΚΟ, με την κ. Ιωαννίτη να σημειώνει πως «εμείς ως ΜΚΟ δεν έχουμε λάβει καμία χρηματοδότηση».
«Έχουμε ανθρώπους που σιτίζονται εδώ και δέκα χρόνια, γιατί επλήγησαν από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Κάποιοι άλλοι κατάφεραν και βρήκαν εργασία και δεν σιτίζονται από εμάς, ενώ άλλοι έχουν παραιτηθεί και αφέθηκαν στις κοινωνικές δομές» τόνισε η κ. Αγγελική Ιωαννίτη.
Η ίδια καθημερινά από νωρίς το πρωί ξεκινά την τιτάνια προσπάθεια για διάθεση φαγητού στους άπορους. Ένας συνεχής αγώνας για τη συγκέντρωση των τροφίμων, ώστε να παρασκευαστούν ημερησίως 150 μερίδες συν τα 80 πρωινά. Η φυσιογνωμία της πολύ γνώριμη πλέον στην πόλη, με το ποδήλατο να προσπαθεί να φτάσει σε όλους τους προορισμούς για να προσφέρει το φαγητό.
Μαζί της βρίσκονται 20 τουλάχιστον εθελοντές που δίνουν κατάθεση ψυχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το