Πολιτισμός

Δέκα χρόνια παρουσίας στον πολιτισμό η ποιητική σκηνή VOLOS POETRY SLAM

Της Έλενας Ψαραλίδου –Φιλιππιτζή

Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τον Ιούλιο του 2010 που ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις και δράσεις στην περιοχή της Μαγνησίας από την ποιητική σκηνή VOLOS POETRY SLAM και η πορεία αυτή συνεχίζεται.
Για να δώσουμε ένα σύντομο ιστορικό θα λέγαμε ότι δημιουργήθηκε μετά από διαγωνισμό ποίησης slam που διοργανώθηκε τον Μάρτιο 2010 στην πόλη του Βόλου από τη νομικό και ποιήτρια Έλενα Ψαραλίδου-Φιλιππιτζή. Ο όρος «Poetry Slam» επικράτησε σε Αμερική και Ευρώπη ως νέος τρόπος προσέγγισης των δημιουργών με το ευρύτερο κοινό με μια διαφορετική, εξωστρεφή έκφραση που αγκαλιάζει το θέατρο, το τραγούδι, τη μουσική. Η ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam προσεγγίζει την ποιητική διαδικασία με την έννοια μιας άλλης ματιάς στην πραγματικότητα, μιας αθωότητας που θέτει καίρια ερωτήματα και αφήνει στο κοινό τις απαντήσεις, σκοπεύοντας, μέσα από την προφορικότητα και την αμεσότητα των θεμάτων, να εισαγάγει στην ποιητική διαδικασία ένα όλο και μεγαλύτερο κοινό. Παρουσιάζονται θεματικές εκδηλώσεις με ποιήματα που γράφονται από τους ίδιους για την κάθε εκδήλωση, πάνω σε θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα, ψυχική, κοινωνική, πολιτική, ζητώντας τόπους και περιστάσεις για να φέρουν την ποίηση σε χώρους και ανθρώπους που δεν θα την αναζητούσαν, ανεξάρτητα από ηλικία και μόρφωση. Όλες οι εκδηλώσεις στηρίζονται στον εθελοντισμό, έχουν ελεύθερη είσοδο και συνοδεύονται από μουσική και τραγούδι.
Στα δέκα χρόνια δράσεων στην περιοχή της Μαγνησίας έγινε σειρά εκδηλώσεων και πέρασαν από την ποιητική σκηνή άνθρωποι από τους οποίους άλλοι παραμένουν, άλλοι αποχώρησαν. Ο Αλέξανδρος Μακρυγιάννης, από τα ιδρυτικά της μέλη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 40 ετών από τροχαίο ατύχημα στη Σαντορίνη στις 10 Ιουλίου του 2013. Τον θυμόμαστε ως «Αργοναύτη» του λιμανιού του άυλου, του γνώστη του αγνώστου», όπως έγραψε.

Η θεματολογία των εκδηλώσεων μας κινήθηκε πάνω στην έννοια της προσωπικής ευθύνης για την αλλαγή που όλοι ζητούμε, δηλαδή μιλούμε και ψάχνουμε την προσωπική αλλαγή. Θα παραθέσω τα θέματα και τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων που πραγματοποιήσαμε:
Το θέμα της κρίσης αξιών (20 Δεκεμβρίου 2010 «ΚΑΛΑ ΚΡΙΣ-ΤΟΥΓΕΝΝΑ» στο καφέ «Φελούκα», 22 Δεκεμβρίου 2011 «ΚΙΒΩΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» στη βιβλιοθήκη του ΔΙΚΚΙ, 23 Ιουλίου 2012 «ΑΝΤΙ-ΣΤΑΣΕΙΣ» στο ξενοδοχείο ΣΑΙΛΥ στην Κορόπη).
Η σημασία της ποίησης στη ζωή μας (21 Μαρτίου 2011 «ΜΟΝΑΧΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ» στο καφέ «Βάμμα Νυκτός», 24 Σεπτέμβρη 2011 100.000 ΠΟΙΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ στην παραλία του Βόλου, 21 Μαρτίου 2012 «ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ-ΜΑΖΙ» στο καφενείο ΜΙΝΕΡΒΑ, 24 Σεπτεμβρίου 2012 «100.000 ΠΟΙΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» στον πολυχώρο Φουντούλη, 21 Μαρτίου 2015 «Η ΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΜΑΣ» στο μπαρ-καφέ-restaurant «BACARE», 21 Μαρτίου 2017,«Η ποίηση στην πόλη μέσα μας» στο ΒΑΚΑRE, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 «Η ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ» στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Κυψέλη, 22 Μαΐου 2018 «ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ» στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο).
Η έννοια της ακεραιότητας και της ισορροπίας σε σχέση με την αναπηρία στο πάσχον επίπεδο της ύπαρξης μας, σωματικό, συναισθηματικό, διανοητικό (3η Δεκέμβρη 2012 «ΑΝ-ΑΠΕΙΡΙΑ» στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο με ταυτόχρονη απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα για τους κωφούς θεατές, 11 Απριλίου 2014 ΩΔΗ (ΟΔΟΙ;) ΜΝΗΜΗΣ στον χώρο της μονάδας στο ξενοδοχείο Σάντη στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου ALZHEIMER ).
Η έννοια του πρόσφυγα και της αλληλεγγύης (21-03-2015 «ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 «Εν-τέχχνως το Ζην δια του Συν» στην αυλή του κτιρίου της Κουζίνας αλληλεγγύης).
Η έννοια της ελληνικής γλώσσας και της παράδοσης ως θεμέλιο του εθνικού πολιτισμού (23 Αυγούστου 2013 βραδιά ποίησης «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ» στον περίβολο από το εξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας στον Άγιο Βλάσιο Πηλίου, 10 Φεβρουαρίου 2015 «TRENDY-TIONAL» στο καφέ «Πλατεία» στην πλατεία Ελευθερίας, 9 Ιουνίου 2019 «ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» στην αυλή του κτηρίου του ΚΕΘΕΑ.

Η έννοια της ομορφιάς στην πόλη μας και στη ζωή μας (27 Νοεμβρίου 2016 «Της Ομορφιάς και της ασχήμιας – Η πόλη μέσα μας» στο Cafe Santan).
Η έννοια της τέχνης ως γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων, των φορέων και των καλλιτεχνών ( 25 Ιουνίου 2015 «Οίνωψ Πόντος» στην πρασιά του Τελωνείου Βόλου με αφορμή το θεματικό έτος της Μαγνήτων Κιβωτού, 5 Nοεμβρίου 2015 με αφορμή έκθεση της TEUTA SADICU με θέμα «ΠΟΡΤΕΣ» στο καφενείο Παραμύθι, 6 Ιουνίου 2016 «Στίχων Γεύσεις» στην πρασιά του Τελωνείου Βόλου με αφορμή το θεματικό έτος της Μαγνήτων Κιβωτού, 9 Δεκεμβρίου 2018 «ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΚΑ» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου με αφορμή την έκθεση στερεοσκοπικών φωτογραφιών του Ευστάθιου Ζαφραντζά, 30 Μαρτίου 2019 «ΤΕΧΝΗΣ ΓΕΦΥΡΕΣ» στο μουσείο Τσαλαπάτα με αφορμή την έκθεση κοστουμιών κινεζικής όπερας).
Τη σχέση του ανθρώπου με το Περιβάλλον (19 Οκτωβρίου 2014 «ΝΕΡΟ-ΙΕΡΟ» στο παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο «Αύρα» στην παραλία Αναύρου, 26 Σεπτεμβρίου 2014 «ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, 3 Νοεμβρίου 2019 «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΛΙΜΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» στο καφέ «4 Εποχές»).
Η ποιητική σκηνή πραγματοποίησε δράσεις προσφοράς ποιημάτων σε δρόμους της πόλης και ανάρτησης ποιημάτων στα δέντρα του πεζοδρόμου της Ερμού για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης την 21 Μαρτίου (17 Απριλίου 2016 στην παραλία μπροστά από την καφετέρια Αργοναύτες χάριζε ποιήματα στους περαστικούς με αντάλλαγμα την φωτογραφική αποτύπωση του χαμόγελου που ανταπέδιδαν. 27 Νοεμβρίου 2016 στο καφέ – μουσική σκηνή Cafe Santan έγινε βιντεοπροβολή των φωτογραφιών χαμόγελων που συγκεντρώθηκανε από τη δράση «Χαρίζουμε ποιήματα, χαρίστε ένα χαμόγελο». 16 Δεκεμβρίου 2017, 18 Φεβρουαρίου 2017, 21 Μαρτίου 2019 έστησε τον πάγκο της στον πεζόδρομο της οδού Ερμού με Τοπάλη και πραγματοποίησε τη δράση «ΔΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ» όπου πρόσφερε χειροποίητες κάρτες με ευχές και ποιήματα των μελών της με ζητούμενο το μήνυμα να αποτελεί τροφή θετικής σκέψης.

Συμμετείχε σε παγκόσμιες δράσεις του φορέα 100.000 ποιητές για την αλλαγή, του ΚΥΚΛΟΥ ΠΟΙΗΤΩΝ, που αποτελεί δίκτυο ποιητών σε 30 πόλεις της Ελλάδας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Παγκόσμιου Κινήματος Ποίησης (World Poetry Movement), καθώς και της Μαγνήτων Κιβωτού.
Την 3 Ιουλίου 2013 έλαβε μέρος σε εκδήλωση συμπαράστασης στην ΕΡΑ Βόλου σε μια ποιητική-μουσική παρέμβαση στον χώρο της ΕΡΑ Βόλου με θέμα: ΓIATI TO ZHTHMA THΣ ΕΡΤ MAΣ ΑΦΟΡΑ; Την ίδια ημέρα προηγήθηκε δράση προσφοράς ποιημάτων από τα μέλη της ομάδας στις κεντρικές οδούς της πόλης.
Την 18 Μαρτίου 2018 συνεργάστηκε με την ομάδα γραφής του αθλητικού και πολιτιστικού συλλόγου «ΑΘΛΟΤΕΧΝΗΣ» με συντονιστή τον καταξιωμένο ποιητή Κωνσταντίνο Μπούρα σε διαδραστικό εργαστήρι ποιητικού λόγου στο ξενοδοχείο Κυψέλη.

Εμψυχώτρια της ποιητικής σκηνής και διοργανώτρια των εκδηλώσεων είναι η νομικός και ποιήτρια Έλενα Ψαραλίδου. Στην ποιητική σκηνή VOLOS POETRY SLAM συμμετέχουν οι Μάρω Αισώπου, Ελένη Αμυγδαλίτση, Κασσιανή Αμυγδαλίτση, Κατερίνα Βεργετάκη, Κατερίνα Ζούζουλα, Ελένη Καραβασίλη, Sirona Medicus, ποιητής εκ Πηλίου, Έλλη Σαμαλίδου, Γιάννα Σουλίου, Αστέρης Σχοινάς, Έλενα Ψαραλίδου. Παίζει ηλεκτρικό πιάνο και τραγουδά η Κασσιανή Αμυγδαλίτση. Παίζει κιθάρα και τραγουδά ο Μιλτιάδης Μίλτος.
Στην ομάδα κατά καιρούς συμμετείχαν οι Ευάγγελος Κάβουρας, Σπύρος Μακρυγιάννης, Τeuta Sadiku, Αλέξανδρος Μακρυγιάννης, Στέλιος Πελασγός, Όλγα Αράμπογλου, Κώστας Νέλλας. Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν μουσικά κατά περίπτωση από το κανονάκι της Δομνίκης Μαυρίδου, τo τραγούδι της Μάρως Αισώπου, την κιθάρα του Δημήτρη Γεωργακόπουλου και του Κώστα Νέλλα, το μπουζούκι της Έλλης Σαμαλίδου, το φλάουτο του Πέπο Σάλεμ. Ειδικά σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις συμμετείχαν οι Μαριαλένα Κατσαμεντίδη, Πένυ Αισώπου, Βασιλική Καλούτσα, Χριστίνα Σαρρή, ψηλαφιστής του Κόσμου, Μάρω Καπουρνιώτη, Νότα Καπουρνιώτη, Βαγγέλης Γαλανόπουλος, Σωτήρης Καγιάς.
Η ποιητική σκηνή συνεχίζει τη δράση της εμπλουτιζόμενη με νέες ιδέες και μέλη, στοχεύοντας σε δημιουργική αλληλεπίδραση με την πόλη, τους τόπους και τους ανθρώπους της, τονίζοντας ότι : «Μέσα από την ομάδα μας υπάρχει η δυνατότητα ιδεών που αλληλοσυμπληρώνονται γύρω από θέματα που αφορούν τον κάθε ένα μας, επιλέγοντας κάθε φορά να σκύψουμε πάνω σε κάποιο από αυτά. Τη χαρά που νιώθουμε γράφοντας στίχους ή και μελοποιώντας τους, τη μοιραζόμαστε μέσα από τις εκδηλώσεις μας με άλλους συνανθρώπους μας. Οι ψυχές μας μέσα από την ποίηση γαληνεύουν και πλημμυρίζουν με μια ορμητική δύναμη που μας λυτρώνει και μας απελευθερώνει, επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε το ταξίδι του άχρονου χρόνου με ένα πλατύ χαμόγελο και μια απέραντη αγκαλιά… Απλά μοιραζόμαστε το πιο όμορφο δώρο…τη Ζωή»!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το