Ελλάδα

Οι δέκα άθικτοι φάκελοι θα δείξουν το dna των δραστών

Παρόμοια συνδεσμολογία με παλαιότερους αυτοσχέδιους μηχανισμούς που έχει χρησιμοποιήσει η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» διαπιστώνουν οι επικεφαλής των ερευνών για την έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Οι αξιωματικοί των ειδικών υπηρεσιών φέρεται να έχουν καταλήξει στη διαπίστωση ότι η τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού φέρει την υπογραφή των «Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να αποκλείσουν κανένα σενάριο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο παγιδευμένος φάκελος εμπεριείχε ένα βιβλίο, οι σελίδες του οποίου είχαν κοπεί δημιουργώντας ένα κενό στο οποίο είχε τοποθετηθεί ο εμπρηστικός μηχανισμός. Πυρίτιδα μικρής ισχύος που συναντάται σε βεγγαλικά ήταν η ύλη που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η πυρίτιδα ανιχνεύεται από τα μηχανήματα X-RAY και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν να είχε ελεγχθεί από τη Βουλή ο φάκελος, τότε μιλάμε για ανθρώπινο λάθος του ελεγκτή.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε βιβλίο στο εσωτερικό του δέματος, παρά μόνο ένας παγιδευμένος φάκελος. Παρόμοιος μηχανισμός είχε χρησιμοποιηθεί από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» στη μαζική αποστολή δεμάτων προς Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες τον περασμένο Μάρτιο.

Μετά την αποστολή παγιδευμένου φακέλου στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, που εντοπίστηκε από τη φρουρά του γραφείου του, αλλά και την πυροδότηση φακέλου σε γραφείου του ΔΝΤ στο Παρίσι, η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει δέκα ανέγγιχτα πακέτα στο κέντρο διαλογής των Ελληνικών Ταχυδρομείων στο Κρυονέρι. Μάλιστα, τότε είχαν συμμετάσχει και ειδικοί Γερμανοί πράκτορες στην απενεργοποίηση-αφοπλισμό των τρομοδεμάτων.

Οι ελληνικές Αρχές είχαν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε ελεγχόμενη έκρηξη για τον αφοπλισμό των φακέλων, καθώς στόχευαν στη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων. Η επιλογή τελικά τους δικαίωσε, καθώς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών εντόπισε γενετικό υλικό και μέρος αποτυπώματος στους φακέλους-πειστήρια ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμα και απολύτως χρήσιμα για τις έρευνες. Επιπλέον, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής και των εγκληματολογικών εργαστηρίων είχαν ολόκληρο τον αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό για να τον μελετήσουν και να τον συγκρίνουν με παλαιότερα ευρήματα, ούτως ώστε να έχουν εικόνα για τον «μάγειρα-κατασκευαστή» της βόμβας.

Ο μηχανισμός
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και στην περίπτωση του τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούνταν από πυρίτιδα (πιθανόν προερχόμενη από βεγγαλικά), μπαταρίες και καλωδίωση που δημιουργούσαν ένα κλειστό κύκλωμα το οποίο πυροδοτούνταν με το άνοιγμα του φακέλου.

Απλός, αλλά αποτελεσματικός μηχανισμός, με τους αξιωματικούς των ειδικών υπηρεσιών να έχουν εικόνα για τον δημιουργό του, πρόσωπο που έχουν συναντήσει παλαιότερα στον χώρο της τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή, η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου -η οποία αναμενόταν να ληφθεί εντός του Σαββατοκύριακου- θα ξεδιαλύνει κάπως την ασάφεια για την πορεία του παγιδευμένου φακέλου. Το δέμα φέρεται να εστάλη στην οικία του πρώην πρωθυπουργού και, σύμφωνα με πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., οι φρουροί του δήλωσαν ότι είχε περάσει έλεγχο από μηχάνημα ακτίνων X. Ο φάκελος έφερε τη σχετική σφραγίδα ελέγχου και στην περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες, τότε θα αναζητηθούν στοιχεία από τα μηχανήματα X-RAY της Βουλής και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την αποκάλυψη έκανε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του στον Λ. Παπαδήμο. «Είχε πάρει τον φάκελο αυτόν στο σπίτι του, και από το σπίτι του έφτασε στο αυτοκίνητο για να τον ανοίξει. Προφανώς με την όποια μέθοδο μεταχειρίστηκαν (τον φάκελο) οι τρομοκράτες, δεν εντοπίστηκε (κάτι ύποπτο) από την αρμόδια υπηρεσία η οποία ελέγχει αυτούς τους φακέλους. Δεν εντοπίστηκε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Το άνοιξε ο άνθρωπος και συνέβη ό,τι συνέβη», δήλωσε εξερχόμενος από τον «Ευαγγελισμό». Πηγές από τη φρουρά του Λ. Παπαδήμου επιβεβαιώνουν ότι η αλληλογραφία που παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό το απόγευμα της Πέμπτης είχε περάσει από ελέγχους στα μηχανήματα της Βουλής και της ΤτΕ.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στην περίπτωση που το δέμα είχε σταλεί στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και σφραγίστηκε ως ασφαλής αλληλογραφία, τότε πρόκειται είτε για αδυναμία των X-RAY να εντοπίσουν τον συγκεκριμένο εμπρηστικό μηχανισμό, είτε πρόκειται για ανθρώπινο λάθος με τον χειριστή του μηχανήματος να μην εντόπισε την πυρίτιδα ή/και τις μπαταρίες.

Ενα επιπλέον εμπόδιο στην εξέλιξη των ερευνών είναι το γεγονός ότι ενδέχεται τα συγκεκριμένα μηχανήματα να μη διαθέτουν μνήμη για τα δέματα που «σκανάρουν», σε αντίθεση με τα X-RAY των ΕΛ.ΤΑ. στο κέντρο διαλογής του Κρυονερίου, όπου είχαν βρεθεί τα σημεία ταχυδρόμησης και τα εικονικά ονόματα αποστολέων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το «σκάνερ» της ΤτΕ είναι νέου τύπου και διαθέτει μνήμη, από την οποία θα αντληθούν αυτές οι πληροφορίες.

Η διαδικασία
Την ίδια στιγμή, η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δώσει εντολή να ανέβει το επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών στο έπακρο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν άλλα παγιδευμένα δέματα. Εχουν σταλεί οδηγίες στους φρουρούς πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και δικαστικών για τον ειδικό χειρισμό της αλληλογραφίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι οδηγίες αναφέρουν ότι την αλληλογραφία πρέπει να την παραλαμβάνει μόνο εξειδικευμένο άτομο, το οποίο έχει διατεθεί σε ειδικό γραφείο σε χώρο υπουργείου, πολιτικού γραφείου, οικίας. Ο υπάλληλος ελέγχει κατά προτεραιότητα την ταυτότητα του κομιστή (επίδειξη και καταγραφή αστυνομικής ταυτότητας) και συμπληρώνει ειδικό έντυπο στο οποίο αναγράφει στοιχεία ταυτότητας, ημερομηνία και ώρα παραλαβής. Στην περίπτωση που δεν γίνει η επαλήθευση με οποιονδήποτε τρόπο, η αλληλογραφία δεν παραλαμβάνεται.

Κατά πληροφορίες, οι δύο φρουροί του πρώην πρωθυπουργού έδωσαν άτυπη κατάθεση στους αστυνομικούς, υποστηρίζοντας πως η αλληλογραφία είχε ελεγχθεί στο μηχάνημα Χ-RAY της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με φορητό μηχάνημα. Παράλληλα, τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσουν να κάνουν ανασύσταση του φακέλου από τα υπολείμματα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο. Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και σήμερα, το όχημα εξερευνάται μικροσκοπικά και μακροσκοπικά, εντός ειδικού αποστειρωμένου θαλάμου, αλλά οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν ευρήματα. Σε κάθε περίπτωση, απαντήσεις από τους εργαστηριακούς ελέγχους θα υπάρξουν μετά έναν μήνα.

Σημειώνεται ότι ο Λ. Παπαδήμος βρισκόταν μόνος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, το οποίο κινούνταν στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου, με τον πρώην πρωθυπουργό να ανοίγει φακέλους της αλληλογραφίας όταν πυροδοτήθηκε ο μηχανισμός. Από τον φάκελο?βόμβα σημειώθηκε ανάφλεξη, από την οποία ο ίδιος τραυματίστηκε στον θώρακα και στην κοιλιά και ελαφρύτερα οι άλλοι δύο επιβαίνοντες. Η μαύρη Μερσεντές ακολουθείτο από δύο συνοδευτικά οχήματα, ένα αυτοκίνητο και μία μηχανή, στα οποία επέβαιναν συνολικά τρεις αστυνομικοί με πολιτικά, μέλη της προσωπικής φρουράς του Λ. Παπαδήμου.

Πηγή: Έθνος

Φωτογραφία: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το