Τοπικά

Δειλά χαμόγελα στην εστίαση, προβληματισμός στο εμπόριο

Τρεις εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία της εστίασης και ήδη τα πρώτα δειλά χαμόγελα είναι γεγονός για τον πιο ταλαιπωρημένο ίσως κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας και ο οποίος απασχολεί τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Η εστίαση λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, στις 4 Μαΐου με τους επαγγελματίες να έχουν ανοίξει τις επιχειρήσεις, μόνο βέβαια σε εξωτερικούς χώρους και πάντα με τους γνωστούς περιορισμούς.
Και ο κόσμος ανταποκρίθηκε, ιδίως τις πρώτες μέρες που συνέπεσαν και με δύο μαζεμένες αργίες, της Δευτέρας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, η προσέλευση των πολιτών ήταν μαζική.
Στη συνέχεια βέβαια τα πράγματα άρχισαν να ομαλοποιούνται, σαν να έχουμε επιστρέψει σε μια κανονική ροή θαμώνων στα μαγαζιά, προ πανδημίας. Βέβαια το ψυχολογικό άγχος υπάρχει, ωστόσο ο κόσμος θέλει να ξεθυμάνει, να βγει έξω να θυμηθεί παλιές καλές συνήθειες, και αυτό το αποτυπώνει με τις εξόδους, Ιδίως οι νέοι είναι πιο «θερμοί» να βγουν και να διασκεδάσουν.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση από την προσέλευση του κόσμου στα καταστήματα εστίασης. Οι πολίτες χαίρονται που τα μαγαζιά άνοιξαν ξανά και μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ, το ποτό και το φαγητό τους έξω».
Παράλληλα συμπλήρωσε πως «υπάρχουν και ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν άμεσα. Το πρώτο είναι η μουσική που μέχρι στιγμής απαγορεύεται και αυτό δεν είναι ωραίο. Τι θα πείραζε, αν ακουγόταν λίγη μουσική; Την ίδια στιγμή τα κωρωνοπάρτι των νεών πανελλαδικά συνεχίζονται. Επίσης υπάρχει το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να είναι ελεύθερο. Τέλος υπάρχει ακόμη αγωνία για τα καταστήματα εστίασης που είναι κλειστά, επειδή δεν έχουν εξωτερικούς χώρους για να λειτουργήσουν».

Προβληματισμός
Την ίδια στιγμή ο προβληματισμός περισσεύει στην εμπορική αγορά της πόλης, καθώς η κατανάλωση δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, παρά το γεγονός πως εδώ και περίπου δέκα μέρες η είσοδος στα καταστήματα γίνεται χωρίς ραντεβού, τηρώντας βέβαια τα μέτρα προστασίας.
Αυτό που παρατηρούν οι έμποροι, είναι πως οι πολίτες ναι μεν κυκλοφορούν στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, αλλά δύσκολα αγοράζουν.
«Η εστίαση άνοιξε, τα ραντεβού καταργήθηκαν, το καλοκαίρι πλησιάζει, και εμείς αναμέναμε πως θα υπήρχε μια τόνωση στην κατανάλωση, κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε, και αυτό μας προβληματίζει» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.
Οι έμποροι εκτιμούν πως πέρα από την οικονομική δυσπραγία, καθώς δεν έχουν πληρωθεί οι συντάξεις ακόμη, προηγήθηκαν και τα έξοδα του Πάσχα, υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι, δηλαδή ο κόσμος έχει επηρεαστεί πολύ από τα κρούσματα και τους θανάτους της πανδημίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το