Οικονομία

ΔΕΗ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης Χατζηδάκη για να αποφύγει το… βραχυκύκλωμα

Η άμεση εφαρµογή σχεδίου διάσωσης της ∆ΕΗ «προς όφελος καταναλωτών και εργαζοµένων» σε συνδυασµό µε την αναθεώρηση του χωροταξικού και πολεοδοµικού σχεδιασµού και την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, µε στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το πόσο ψηλά βρίσκεται η ∆ΕΗ στην ατζέντα της κυβέρνησης καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγες ώρες µετά την ορκωµοσία της κυβέρνησης έγινε µε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος βγαίνοντας επεσήµανε ότι «το ζήτηµα είναι επείγον και πιεστικό».

Και παρά το γεγονός ότι πλήρης εικόνα για το θέµα θα υπάρχει µετά τις προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θεωρείται βέβαιο ότι το νέο σχέδιο θα έχει διαφοροποιήσεις απ’ αυτό που είχε παρουσιάσει η Ν∆, δεδοµένου ότι εκτιµάται πως η κατάσταση είναι πλέον δυσχερέστερη. Θα περιλαµβάνει µέτρα-εξπρές προκειµένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της εταιρείας. Σε αυτό το πλαίσιο θα δοθεί βάρος στην είσπραξη των ληξιπρόθεσµων οφειλών ειδικά όσον αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ταυτόχρονα εξετάζονται µέτρα µείωσης του µισθολογικού κόστους, στα οποία θα συγκαταλέγονται η παραχώρηση έναντι ετήσιου µισθώµατος υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών µονάδων σε ιδιώτες µαζί µε τους εργαζοµένους τους, αλλά ακόµα και προγράµµατα εθελουσίας εξόδου για εργαζοµένους οι οποίοι πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση και η παροχή κινήτρων αποχώρησης προσωπικού. ∆εδοµένο επίσης θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτηµα εισόδου στρατηγικού επενδυτή καθώς τα οικονοµικά της εταιρείας δεν την καθιστούν ελκυστική.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του κ. Χατζηδάκη µπορεί να βρίσκεται η ∆ΕΗ, ωστόσο ο ίδιος έδωσε από την πρώτη στιγµή το στίγµα και των πολιτικών στα άλλα ζητήµατα. Στόχος θα είναι η διασφάλιση της επαρκούς ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας σε εύλογο κόστος, η απεξάρτηση από τις ρυπογόνες µορφές ενέργειας, η αξιοποίηση των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας και η στήριξη των έργων ενεργειακών υποδοµών.

Ως προς τις υπόλοιπες προτεραιότητες, η ιεράρχηση του κ. Χατζηδάκη περιλαµβάνει:

  • Αναθεώρηση του χωροταξικού και πολεοδοµικού σχεδιασµού, µε την προώθηση σύγχρονης, φιλικής προς το περιβάλλον χωροταξικής πολιτικής µε στόχευση και στο να µπει τέλος στην άναρχη δόµηση. Στόχος είναι να αντιµετωπιστεί το µεγάλο πρόβληµα της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.
  • Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  • Εµφαση στην ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών
  • Προώθηση της ολοκλήρωσης όλων των διεθνών projects για υποδοµές φυσικού αερίου, καθώς και άλλα έργα υποδοµών, «µε γνώµονα µια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς».

Υδρογονάνθρακες
Αναφορικά µε την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για έρευνες σε νέα οικόπεδα. Έµφαση στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και επανεκκίνηση της αγοράς, αλλά και στην εξοικονόµηση ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή πρωτοβουλίες όπως το πρόγραµµα «Εξοικονοµώ κατ’ οίκον» θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί, ενώ θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες που, «πέρα από το θετικό αποτύπωµα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τοµείς της οικονοµίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα δηµιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές».

  • Υιοθέτηση οργανωµένων σχεδίων για την αναβάθµιση της προστασίας των δασών.
  • Εφαρµογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριµµάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συµπράξεις δηµοσίου-ιδιωτικού τοµέα. Ο νέος υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ένα µοντέλο που έχει αποδειχθεί ότι παράγει όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον µε χαµηλό κόστος για το ∆ηµόσιο, αναφερόµενος στο παράδειγµα της Ηπείρου, των Σερρών και της ∆υτικής Μακεδονίας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το