Ελλάδα

ΔΕΗ: Ρύθμιση σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή

dei

Ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θέτει σε ισχύ η ΔΕΗ από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου.

Στόχος της εταιρείας, όπως σημείωσε και ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης, είναι «η οικονομική ευρωστία της» προκειμένου να μειώσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τους συνεπείς οικιακούς πελάτες. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Πιο συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα διακανονισμών προβλέπει:

Από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου όλοι οι οφειλέτες (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημοτικές εταιρείες, εποχικές εταιρείες κ.λπ.) μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή. Το ίδιο μπορούν να πράξουν και όσοι ήδη βρίσκονται σε διακανονισμό. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση των διακανονισμών.

Οσοι οικιακοί και επαγγελματικοί πελάτες της ΔΕΗ δεν υπαχθούν στη νέα διαδικασία κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα και επιλέξουν να το κάνουν μετά την 1η Αυγούστου θα είναι λιγότερο ευνοημένοι. Αλλά θα βγουν κερδισμένοι συγκριτικά με το τρέχον πρόγραμμα διακανονισμού.

Για την ακρίβεια θα καλούνται όσοι δεν έχουν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. μπαίνουν για πρώτη φορά σε ρύθμιση) να δίνουν προκαταβολή ίση με το 5% του ύψους της οφειλής, να κανονίζουν τρόπο πληρωμής από 18 έως 36 μηνιαίες δόσεις, αλλά το ανώτατο ύψος του ποσού που θα καταβάλλουν κάθε 30 μέρες θα ισούται με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού. Για εκείνους με αντισυμβατική συμπεριφορά το ύψος της προκαταβολής θα είναι 15%.

Για τους επαγγελματικούς πελάτες με εποχική δραστηριότητα που θα επιλέξουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα διακανονισμού από την 1η Αυγούστου ανάλογα με το εάν είναι στη χαμηλή ή τη μέση τάση και τον βαθμό συνέπειάς τους θα δίνουν προκαταβολή από 10% έως 40% και μέγιστες δόσεις 8 ή 18.

Σε περίπτωση κατά την οποία λόγω αδυναμίας κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μία δόση, ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός ενός ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων • πλην μίας• των οφειλομένων δόσεων.

Για όσους έχουν εντοπιστεί να κλέβουν ρεύμα εφαρμόζονται οι ισχύουσες ρυθμίσεις. Δηλαδή θα δίνουν προκαταβολή 50% έναντι της συνολικής οφειλής και με αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού μέχρι τέσσερις μηνιαίες δόσεις.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το