Τοπικά

Δεύτερος γύρος καταθέσεων για τη Μαγνησιακή Πίστη – Το κατηγορητήριο συμπληρώθηκε σε «απιστία στην υπηρεσία»

Ξεκίνησε στο δικαστικό μέγαρο Βόλου ο δεύτερος γύρος καταθέσεων των κατηγορουμένων για την υπόθεση του αναπτυξιακού πιστωτικού συνεταιρισμού «Μαγνησιακή Πίστη».

Το κατηγορητήριο έχει συμπληρωθεί από απιστία, που ήταν αρχικά, σε απιστία στην υπηρεσία (με την ιδιότητα του υπαλλήλου) σύμφωνα με τα άρθρα 13α, 263Α περ. β’ γ’ ε’ του Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 4022/2011 (επιτάχυνση διαδικασίας – μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον), όπως συμπληρώθηκε και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 75 του Ν.4139/2013.
Όπως είναι γνωστό, ποινικές διώξεις για απιστία στην υπηρεσία πλέον, που είναι σε βαθμό κακουργήματος για ορισμένους, αντιμετωπίζουν πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων του πιστωτικού αναπτυξιακού συνεταιρισμού «Μαγνησιακή Πίστη», για το χρονικό διάστημα 2007-2012.

Η πρώτη φάση του ανακριτικού έργου είχε ολοκληρωθεί την περασμένη άνοιξη. Κατόπιν ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, που έκρινε πως συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Για την περίοδο 2007-2012 οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 15, ενώ ελέγχονται και οι περίοδοι 2005-2007, καθώς και η περίοδος 2012-2013.
Οι διώξεις για απιστία στην υπηρεσία που αντιμετωπίζουν οι πρόεδροι και τα μέλη του συνεταιρισμού εκείνων των περιόδων, αφορούν ποσά άνω των 30.000 ευρώ, που σημαίνει ότι ίσως η εισαγγελική πρόταση είναι για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, όχι για όλους φυσικά τους κατηγορούμενους, για τις οποίες ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα έχει το Συμβούλιο Εφετών. Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης των καταθέσεων, θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση για τον καθένα ξεχωριστά εκ των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με τον Ν. 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος και άλλες διατάξεις», όπως αντικαταστάθηκε στο άρθρο 1, περίπτωση β’, με το άρθρο 75 του Ν. 4139/2013, η υπόθεση υπήχθη στα «κακουργήματα ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος, εφόσον υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς εφετείου, ο δε χαρακτηρισμός της υπόθεσης ως ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος γίνεται με πράξη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο «η ανάκριση ενεργείται από πρόεδρο πρωτοδικών ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις από πρωτοδίκη, ο οποίος ορίζεται ειδικά γι` αυτή, από το όργανο που διευθύνει το δικαστήριο. Σε δυσχερείς υποθέσεις, μπορεί να ορισθούν επιπλέον μέχρι δύο ανακριτές και μέχρι ένας εισαγγελέας πρωτοδικών.

Η ανάκριση διενεργείται κατ` απόλυτη προτεραιότητα και ολοκληρώνεται μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο μπορεί με βούλευμα ειδικά αιτιολογημένο, να παρατείνει την προθεσμία ολοκλήρωσης της ανάκρισης εφάπαξ μέχρι δύο το πολύ μήνες, αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Το ίδιο συμβούλιο διατάσσει τον χωρισμό της ανάκρισης για πράξεις και πρόσωπα, όταν τούτο επιβάλλεται από ιδιαίτερους λόγους, που αφορούν στην ασφαλέστερη διάγνωση της αλήθειας ή την ταχύτερη εκδίκαση της υπόθεσης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το