Τοπικά

ΔΕΕΠ Μαγνησίας: Σταδιακά η ομαλοποίηση των ελλείψεων στα φαρμακεία

Σε ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι η έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων αφορά σε δύο κατηγορίες.
Η πρώτη αφορά φάρμακα που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη λόγω παράλληλων εξαγωγών. Η δεύτερη – η τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων και αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών – είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες καθώς έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγή και μπορεί να τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα φάρμακα. Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν πλήρη κάλυψη και οι όποιες ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιηθούν σταδιακά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ειδικά στους γονείς για να στοκάρουν φάρμακα, καθώς η τροφοδοσία στην αγορά είναι διασφαλισμένη.

Η Κυβέρνηση ήδη από το Καλοκαίρι και περιμένοντας το ενδεχόμενο της έντασης του παγκόσμιου προβλήματος, έλαβε μέτρα προκειμένου να υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά. Στο σκέλος των παράλληλων εξαγωγών διευρύνθηκε η απαγόρευση σε όλα τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες κρατούν αποθεματικό παρά την απαγόρευση εξαγωγών.

Κι επειδή κάποιοι συνδέουν τις ελλείψεις, αποκλειστικά με τις εξαγωγές, επειδή τα φάρμακα είναι φθηνότερα εδώ, τότε γιατί στη Γερμανία που έχει πιο ακριβά φάρμακα, υπάρχουν ελλείψεις;
Για τα φθηνά φάρμακα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία μπήκε πλαφόν στο claw back και γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας των νοσοκομείων από τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που παρουσιάζουν έλλειψη.

Παράλληλα τέθηκαν κλειστοί προϋπολογισμοί ώστε τα συγκεκριμένα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη να έχουν δικό τους προϋπολογισμό με λιγότερες επιβαρύνσεις.
Τα δύο αυτά συγκεκριμένα μέτρα -που δεν στηρίχθηκαν από την Αντιπολίτευση- σήμερα διασφαλίζουν την Ελληνική αγορά στο να έχει γενόσημα φάρμακα και να καλύπτει τις ελλείψεις σε πρωτότυπα φάρμακα.

Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες ελέγχονται και 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο Νόμος και τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.

Σε συνεννόηση με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών εντείνεται η παραγωγή από τα ελληνικά εργοστάσια γενοσήμων φαρμάκων στις δραστικές που παρουσιάζουν έλλειψη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά σε αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, ειδικά στα παιδικά λόγω έξαρσης των παιδικών λοιμώξεων και της ιδιαίτερης μορφής που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, αντιμετωπίζεται πλήρως με τα υποκατάστατα γενόσημα φάρμακα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας αυτών των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά.

Για τα φάρμακα τα οποία έχουν πλήρη εξάρτηση με τις πρώτες ύλες της Ασίας και δεν μπορούν να παραχθούν στην χώρα, όπως μπορεί να είναι κάποια αναπνευστικά ή αποφρακτικά, όπου και ο ίδιος ο μηχανισμός της πρώτης ύλης εισάγεται, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες που γίνονται από τον ΙΦΕΤ για έκτακτες εισαγωγές, ώστε να περιοριστούν οι ελλείψεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το