Τοπικά

Δασωθέντες αγροί 79.000 στρ. στη Μαγνησία

 

Να ξαναγίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα μπορούν να γίνουν 79.000 στρέμματα στον Νομό Μαγνησίας, που τώρα είναι δασωθέντες αγροί, αφού με νέο Νόμο που δημοσιεύτηκε προ ημερών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις για τον αποχαρακτηρισμό τους. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι στο Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας.

Όπως ανέφερε στη «Θ» ο προϊστάμενος του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων κ. Στέργιος Γάκης «η έκταση του νομού Μαγνησίας στο σύνολο της ανάρτησης είναι 2.693.000 στρέμματα, από την οποία εξαιρούνται 87.000 στρέμματα που είναι οι οικισμοί. Αυτό προκύπτει από τον χάρτη που αναρτήθηκε σταδιακά από το 2017, ενώ η τελευταία πράξη τροποποίησης έγινε στις 4 Μαρτίου. Επ’ αυτού μπορούν να υποβληθούν αντιρρήσεις μέχρι τις 31 Μαΐου σε όσους έχουν το δικαίωμα».
Σχετικά με τους δασωμένους αγρούς, η έκτασή τους ανέρχεται, όπως προαναφέρθηκε σε 79.000 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 3,11% της συνολικής έκτασης του νομού Μαγνησίας.
«Προ ημερών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων ο νέος Νόμος 4915/24-3-2022, όπου στο Άρθρο 93 περιγράφονται αναλυτικά όλα όσα σχετίζονται με τους δασωθέντες αγρούς και τις προϋποθέσεις για τον αποχαρακτηρισμό τους από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να ξαναγίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αναμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα τις διευκρινιστικές εγκυκλίους και θεωρώ ότι θα υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση ως προς την κυριότητα αυτών των εκτάσεων» επισήμανε ο κ. Γάκης.
Από την πλευρά της η δασάρχης Βόλου κ. Ελένη Δημητρακοπούλου ανέφερε ότι «συνεχώς υπάρχουν αιτήματα για τον αποχαρακτηρισμό δασωμένων αγρών, καθώς υπάρχουν εκτάσεις τόσο στη Μαγνησία όσο και πανελλαδικά που εμφανίζονται ως δασικές. Μετά από τη δημοσίευση του νέου Νόμου αναμένεται πως ο αριθμός αυτών των αιτημάτων θα αυξηθεί» συμπλήρωσε η ίδια.
Να αναφερθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο το σύνολο των αγρών που έχουν χαρακτηριστεί ως δασωμένοι φτάνει τα 6,9 εκατομμύρια στρέμματα.

Το Άρθρο 93
Όπως προαναφέρθηκε, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4915/2022 (Α΄ 63/24.03.2022) που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τους δασωθέντες αγρούς (άρθρο 93), την ολοκλήρωση της μεταφοράς των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (άρθρα 47 έως 55), και την οριοθέτηση οικισμών (άρθρο 85).
Το Άρθρο 93 αντικαθιστά το Άρθρο 67 του Νόμου 998/1979 ως εξής για τους αγρούς που άλλαξαν μορφή:
-Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.
Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.
-Αν οι εκτάσεις της παρ. 1 εντάσσονται στην παρ. 1 του άρθρου 3, τότε εμβαδόν αυτών έως 30 στρέμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω αλλαγή της χρήσης τους. Δικαίωμα να ζητήσουν την αλλαγή της χρήσης για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση έχουν όσοι αξιώνουν δικαιώματα κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων, δυνάμει τίτλων νόμιμα μεταγεγραμμένων. Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής στον οποίο υπάγεται η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, μετά από εισήγηση του οικείου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών, εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στον νομό. Ειδικά, για εκτάσεις μεγαλύτερες των πέντε στρεμμάτων, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια, διαπιστώνεται, με βάση σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, ότι συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:
α. Οι εδαφολογικές και οικολογικές συνθήκες συνηγορούν υπέρ αυτού του τρόπου εκμετάλλευσης,
β. πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 47, και
γ. η συγκεκριμένη έκταση, λόγω της θέσης, της αλληλεξάρτησης και της σύνδεσής της με τις γειτονικές δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, δύναται να ανακτήσει τη δασική της βλάστηση με φυσική αναγέννηση, μετά το πέρας της γεωργικής εκμετάλλευσης.
Η οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης, συντάσσεται και υπογράφεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 47 και εγκρίνεται με την άδεια αλλαγής χρήσης της έκτασης.
Το περιεχόμενο της μελέτης ορίζεται στο Παράρτημα της υπό στοιχεία οικ.133389/6588/10.12.2015 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 2860).
Στις ανωτέρω εκτάσεις, πέραν της επιτρεπτής επέμβασης του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται και οι υπόλοιπες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί επιτρεπτών επεμβάσεων.
-Αν οι εκτάσεις της παρ. 1 εντάσσονται στην παρ. 2 του άρθρου 3, τότε δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και επιτρέπεται η απομάκρυνση της φυόμενης δασικής βλάστησης, μετά από άδεια του οικείου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στον νομό, κατόπιν αιτήσεως του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στην έκταση. Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποδείξει το έννομο συμφέρον του να αιτηθεί την απομάκρυνση της δασικής βλάστησης, συνυποβάλει με την αίτησή του είτε συμβολαιογραφικούς τίτλους, είτε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), είτε ένορκες βεβαιώσεις, είτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να πιθανολογείται ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.
Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας για την προστασία των ανωτέρω εκτάσεων, ανακαλούνται.
-Ο ειδικότερος χαρακτηρισμός της έκτασης ως δάσους ή δασικής, προκειμένης της εφαρμογής του άρθρου αυτού, διενεργείται, εφόσον δεν έχει καταρτιστεί δασολόγιο, αλλά υπάρχει αναρτημένος δασικός χάρτης, από την Επιτροπή Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 3208/2003 (Α’ 303), ακόμη και αν η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
Στις περιοχές που δεν καλύπτονται από αναρτημένο δασικό χάρτη, εφαρμόζεται το άρθρο 14.
Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται και τα ακίνητα δασικού χαρακτήρα που διατέθηκαν ως κληροτεμάχια, τα οποία εμφανίζονται στις πλησιέστερες στον χρόνο της παραχώρησης αεροφωτογραφίες με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το