Τοπικά

Δασοτεχνική μελέτη για το Κουρί

 

Δασοτεχνική μελέτη έργων και εργασιών προώθησης της αναψυχής και ανάδειξης της περιβαλλοντικής αξίας του δημοτικού δάσους Κουρί εκπόνησε ο Δήμος Αλμυρού, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Δημοτική Επιτροπή. Η μελέτη συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού-Οργάνωσης – Πληροφορικής-Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής, στις αρμοδιότητες της οποίας υπάγεται, σύμφωνα με τον ισχύοντα Ο.Ε.Υ. του Δήμου Αλμυρού, η διαχείριση των δασών.

Να αναφερθεί ότι για την εκπόνηση της μελέτης λήφθηκαν υπόψη πέραν του θεσμικού πλαισίου που διέπει την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, οι οδηγίες συντάξεως μελετών διαχείρισης προστατευόμενων φυσικών πόρων και χώρων υπαίθριας αναψυχής.
Το αισθητικό δάσος «Κουρί», έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων, είναι ένα φυσικό οικοσύστημα, με ιδιαίτερη οικολογική και περιβαλλοντική αξία για την περιοχή του Δήμου Αλμυρού. Έχει χαρακτηριστεί ως Αισθητικό Δάσος βάσει της δασικής νομοθεσίας με το Π.Δ. 356/15-4-1980 (Φ.Ε.Κ. 99 –Α/80), περιοχή Natura (GR 1430002 «Κουρί Αλμυρού – Άγιος Σεραφείμ») και βιογενετικό απόθεμα με αποφάσεις της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και είναι ένα απ’ τα σπανιότερα πεδινά δρυοδάση, μοναδικό στα Βαλκάνια.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αλμυρού και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Δημ. Εσερίδης, «η σύνταξη της μελέτης αποσκοπεί στην προώθηση της αναψυχής καιν ανάδειξης της περιβαλλοντικής αξίας του Δημοτικού Δάσους, σε χώρο δασικής αναψυχής».
Σύμφωνα με την μελέτη, μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιδιόρθωση των υφιστάμενων κτιρίων σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ξύλινου κτιρίου-κέντρου φιλοξενίας και η αξιοποίησή τους ως χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας, η δημιουργία δενδρόκηπου (Αrboretum)-θερμοκηπίου με φυτώριο των ειδών της δρυός του δάσους, η ανάπλαση της υφιστάμενης παιδικής χαράς, η επιδιόρθωση των υπαρχουσών υποδομών (ξύλινη περίφραξη, καθιστικά, ράγες τρένου, πετρόχτιστες βρύσες, αθλητικές εγκαταστάσεις, επαναστεγανοποίηση της μικρής λίμνης και ανασύστασή της), η δημιουργία πάρκου πουλιών, η τοποθέτηση παγκακιών, η δημιουργία νέων υποδομών (συρόμενη πόρτα εισόδου) και η δημιουργία πάρκου πουλιών, θα προσφέρουν στους πολυάριθμους επισκέπτες του δάσους, χώρους ξεκούρασης, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».
«Από όλα τα παραπάνω εκτιμάται ότι το σύνολο της πρότασης στόχο έχει την προστασία του Δημοτικού Δάσους, την ανάδειξη του τοπίου και την αξιοποίησή του με επεμβάσεις ήπιας μορφής που να μην προσβάλλουν την φυσικότητα, την ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου» προσέθεσε ο κ. Εσερίδης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το