ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δεν απονέμονται φέτος τα βραβεία «Μαρκατά»

Τοπικά

Εικόνες από drone μετά από την βόμβα στον ΣΚΑΪ

Ελλάδα

Νεκρός 45χρονος στα Τρίκαλα από ανακοπή

Τοπικά

Διάρρηξη σε σχολικό συγκρότημα της Λάρισας

Τοπικά

Kρήτη: Ακόμα ένας νεκρός στην άσφαλτο

Ελλάδα

ΕΠΟμενο ήταν…

Η Απτυχίωτη

Έφυγε από τη ζώη 52χρονος στον Βόλο

Τοπικά

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ κοντά στην Αλόννησο

Τοπικά

Νεκρή φώκια ξεβράστηκε σε παραλία των Χανίων

Ελλάδα

Οικονομία

Δασμοί 178% στην ελληνική φέτα που φτάνει στην Τουρκία

Οι δύο χώρες απέχουν μια ανάσα και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει ισχυρούς εμπορικούς- οικονομικούς δεσμούς.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ούτε καν στη δεκάδα των εμπορικών εταίρων και βασικών προμηθευτών της Τουρκίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου του 2017 προς την Τουρκία εμφανίζουν εντυπωσιακή αύξηση 45,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016. Η εικόνα αυτή είναι, όμως, μάλλον πλασματική, καθώς οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών καυσίμων. Στην πραγματικότητα, τα καύσιμα αποτελούν το 57,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ενώ σημαντικές είναι οι εξαγωγές βάμβακος, πλαστικών, μηχανολογικού εξοπλισμού, αλουμινίου, χαλκού και δημητριακών. Και τα τρόφιμα;

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Τουρκία «οχυρώνεται» πίσω τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης με την Ε.Ε, η οποία προβλέπει πως όλα τα αγροτικά προϊόντα προέλευσης Ε.Ε δασμοφορολογούνται στη Τουρκία. Η δασμοφορολόγηση, όμως, είναι ιδιαίτερα υψηλή, σχεδόν εξοντωτική για ορισμένα τρόφιμα και ποτά, δημιουργώντας έτσι συνθήκες απόλυτου προστατευτισμού για τα αντίστοιχα τουρκικά προϊόντα. Σε τι ύψος φτάνουν αυτοί οι δασμοί; για κρασί 50%, ελαιόλαδο 31,2%, ελιές 19,5%, μέλι 38,5 %, μαρμελάδες 58,5%, φέτα 178%, κεφαλοτύρι 138% , κεφαλογραβιέρα 138%, αλεύρι σίτου 102,6%, κρασιά 50%, μπαχαρικά 30%,τσάι 145%.

Ας εστιάσουμε σε τρία «παραδοσιακά» ελληνικά τρόφιμα. Κατ’ αρχάς τη φέτα. Οι εξαγωγές φέτας και παραδοσιακών ελληνικών τυριών στην Τουρκία συναντούν υψηλές δασμολογικές επιβαρύνσεις και γι αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Συγκεκριμένα, πέρα από το όριο της ποσόστωσης των 2.000 τόνων οι οποίοι δεν επιβαρύνονται δασμολογικά, για ποσότητες μεγαλύτερες αυτού του ορίου ο δασμός εισαγωγής αγγίζει το 180%. Επιπλέον, η ποσόστωση δεν εφαρμόζεται με τον τρόπο που εφαρμόζεται στην ΕΕ, δηλαδή «first come-first served», αλλά υπάρχει περιορισμός 3 τόνων ανά δασμολογικό κωδικό και ανά αίτηση.

Παρομοίως για το κεφαλοτύρι, ο δασμός εισαγωγής εκτός ποσόστωσης είναι 138%. Αντιθέτως, υπάρχουν κατηγορίες τυριών, κυρίως εκείνες οι οποίες δεν θεωρούνται ανταγωνιστικές ως προς την τουρκική παραγωγή, στα οποία ο δασμός εισαγωγής είναι χαμηλότερος (π.χ. παρμεζάνα, ροκφόρ κ.ά. 43%).

Ανάλογη είναι η εικόνα και για το λάδι. Οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στη Τουρκία είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ανήλθαν το 2015 σε 31 χιλ. ευρώ και το 2016 σε 348 χιλ. Ευρώ. Βασικός λόγος είναι η μεγάλη εγχώρια παραγωγή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει τους Τούρκους ελαιοπαραγωγούς και σε εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς και το γεγονός ότι το 60% περίπου των τουρκικών εισαγωγών (4,4 εκατ. Ευρώ το 2016) προέρχονται από την Τυνησία.

Ας δούμε και τι γίνεται με το ούζο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας, πέρα από τους δασμούς, υπάρχει διακριτική μεταχείριση ορισμένων κατηγοριών εγχωρίων και ξένων συναφών προϊόντων ως προς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Έτσι, το ελληνικό ούζο φορολογείται με τον υψηλότερο ΕΦΚ (118,18 TL/LT), ενώ η yeni raki που αποτελεί συναφές προϊόν με ίδιους βαθμούς αλκοόλης, φορολογείται με χαμηλότερο φόρο (94,09 TL/LT), χωρίς να δίδεται από τις τουρκικές αρχές επαρκής εξήγηση γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση. Αποτέλεσμα αυτού είναι η να υπάρχει μία σημαντική διαφορά στην τιμή, π.χ φιάλη 700 γραμ. ούζου φορολογούμενη μόνο με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κοστίζει 11,59 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μπουκάλι yeni raki κοστίζει 8,87 ευρώ (μη συνυπολογιζομένου του ΦΠΑ).

Και δεν είναι μόνο αυτό το… κόλπο της υψηλής φορολογίας στο ούζο. Επιπλέον, τα μόνα τελωνεία της Τουρκίας από τα οποία εκτελωνίζονται αλκοολούχα είναι της Μερσίνας και της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος λόγω αυξημένων μεταφορικών, ενώ οι τουρκικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες Ελλήνων εξαγωγέων, προκαλούν σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία, επικαλούμενοι χρεία πλειόνων πιστοποιητικών, π.χ. ζητούν πιστοποιητικά ανάλυσης μεταλλικών στοιχείων ή την αναλυτική σύσταση υλικού δώρων που τυχόν συνοδεύουν το προϊόν (π.χ. ποτήρι)

Τα ελληνικά προϊόντα στην Τουρκία

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το