Κόσμος

Δάσκαλος απολύεται γιατί έδειχνε έργα τέχνης με γυμνό στα παιδιά

Ένας γονέας κάλεσε την αστυνομία στο δημοτικό σχολείο της Γιούτα, επικαλούμενος πως ένας δάσκαλος έδειχνε «πορνογραφικό υλικό» στα παιδιά. Ο δάσκαλος στο μάθημα τέχνης έδειχνε γυμνά των Μοντιλιάνι, Ένγκρ, πράγμα που θεωρήθηκε σκανδαλώδες με αποτέλεσμα να απολυθεί μετά από παρέμβαση του σερίφη της πόλης.

Οι καρτ ποστάλ με τα έργα τέχνης τα οποία απεικόνιζαν γυμνά ξεσήκωσαν τους γονείς που ζήτησαν κυριολεκτικά την καρατόμηση του δάσκαλου τέχνης Ματέο Ρούντεα. Τα τέσσερα γυμνά έργα των καλλιτεχνών Jean-Auguste-Dominique Ingres, Amedeo Modigliani, Francois Boucher και Agnolo Bronzino ήταν μέρος μιας σειράς καρτ-ποστάλ που απεικόνιζαν 100 έργα της ιστορίας της τέχνης σε ένα Art Box του διάσημου εκδοτικού οίκου Φαίδων και είχαν αγοραστεί από το σχολείο ως εργαλείο διδασκαλίας πριν από μερικά χρόνια πριν προσληφθεί ο Ρουέντα. Η συλλογή, περιλαμβάνει επίσης τη Mona Lisa του Leonardo da Vinci και άλλα διάσημα έργα του Paul Klee , Claude Manet, Marc Chagall, Marcel Duchamp, Paul Gauguin, JMW Turner και Vincent van Gogh.

Παρόλο που όπως δήλωσε o ο ατυχής δάσκαλος «όταν μεγαλώνεις, θα βρεθείς να πηγαίνεις σε μουσεία ή σε μέρη όπου αναπόφευκτα θα υπάρχει γυμνό», ορισμένοι γονείς παραπονέθηκαν για “πορνογραφία στην τάξη” και, μέσα σε λίγες μέρες του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Αρνήθηκε και απολύθηκε αμέσως.

Το σχολείο κατέστρεψε τις εικόνες γυμνών έργων από το Art Box και άλλες ανάλογες εκδόσεις που υπήρχαν στη σχολική βιβλιοθήκη.

Πολλοί γονείς υποστήριξαν τον Ρούντεα καθώς και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών της Γιούτα, κ. Jim Dabakis, που δήλωσε: . “Έχει κάποιος από σας ηθικούς ενδοιασμούς, που απολύσατε αυτόν τον δάσκαλο τέχνης, θα βάζατε ποτέ λουκέτο σε ένα μουσείο τέχνης;”

Ο Ρούντεα είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόλυσής του λέγοντας: “Είμαι αποφασισμένος να πολεμήσω τις κατηγορίες τους και να καθαρίσω το όνομά μου”, “Εξήγησα σε ολόκληρη την τάξη ότι η τέχνη μπορεί μερικές φορές να παρουσιάσει εικόνες που δεν είναι πάντα «άνετες σε όλους», ότι η τέχνη κατανοείται καλύτερα όταν τοποθετείται στο σωστό της πλαίσιο, ότι το ανθρώπινο σώμα απεικονίζεται συχνά στην τέχνη και ότι οι εικόνες στη συλλογή του σχολείου είναι εικόνες της ιστορίας της τέχνης και μια κληρονομιά της ανθρωπότητας. ”

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το