Τοπικά

Δάσκαλοι και καθηγητές υποβάλουν φάκελο για μόνιμο διορισμό – Στη Μαγνησία ξεπερνούν τους 2.000

Τον φάκελο με τα δικαιολογητικά για τις 5.250 θέσεις μόνιμων διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση υποβάλουν από χθες οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές γενικής αγωγής με τους ενδιαφερόμενους να αγγίζουν τους 120.000 πανελλαδικά, ενώ στη Μαγνησία ξεπερνούν τους 2.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων εκπαιδευτικών φορέων.
Το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί ότι οι διορισμοί αυτοί θα πραγματοποιηθούν φέτος και οι εκπαιδευτικοί θα στελεχώσουν τα σχολεία για την ερχόμενη σχολική χρονιά 2020-2021.
Από χθες Δευτέρα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τον φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (1ΓΕ/2019 – ΦΕΚ 45/τ. Προκ. ΑΣΕΠ/24-122019) είναι η 12η Φεβρουαρίου 2020. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2ΓΕ/2019 (- ΦΕΚ 46/τ. Προκ. ΑΣΕΠ/24-122019) είναι η 4η Μαρτίου 2020. Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που είναι κοινές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, εφόσον επιθυμούν να κάνουν αίτηση και για τις δύο βαθμίδες, θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 12/2/2020, που είναι η προθεσμία για την Πρωτοβάθμια. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω του www.asep.gr.
Ήδη στις δύο τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης παρατηρείται μια κινητικότητα από αδιόριστους που προσέρχονται για να υποβάλλουν τον φάκελο, ενώ καθώς θα περνούν οι μέρες η προσέλευση θα αυξάνεται.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «από χθες ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 5.250 μόνιμες προσλήψεις γενικής αγωγής στη δημόσια εκπαίδευση. Πρόκειται για δύο διαφορετικές προκηρύξεις που λήγουν η μία στις 13 Φεβρουαρίου και η άλλη στις 4 Μαρτίου. Παράλληλα τρέχει ήδη ο διαγωνισμός για τη μόνιμη πρόσληψη 4.500 ειδικών εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Άρα μέσα στο 2020 θα έχουμε 9.750 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Είναι σίγουρα μια αρχή, αλλά τα κενά θα παραμένουν πολλά. Φέτος έχουν διοριστεί κοντά στους 40.000 αναπληρωτές, επομένως και την ερχόμενη σχολική χρονιά θα χρειαστεί να προσληφθούν κοντά στους 30.000 αναπληρωτές δεδομένου ότι 10.000 θέσεις θα έχουν καλυφθεί με μόνιμες προσλήψεις».

Μάλιστα σημείωσε πως «τόσα χρόνια δεν γίνονταν μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση χωρίς απαραίτητα ο λόγος να είναι οικονομικός, αλλά κυρίως πολιτικής βούλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας μόνιμος εκπαιδευτικός κοστίζει στο ελληνικό κράτος 15.437 ευρώ, ενώ ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός 14.119 ευρώ, δηλαδή χίλια ευρώ λιγότερα (στο τέλος της σχολικής χρονιάς δίνεται στους αναπληρωτές μια αποζημίωση κοντά στα 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν πάνω από δύο χρόνια εργασία στην εκπαίδευση, μπορούν να λάβουν και επίδομα ανεργίας).
Παράλληλα πρόσθεσε για την υποβολή των αιτήσεων πως το «υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κάνει πιο εύχρηστη την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων, καθώς στις αιτήσεις για την ειδική αγωγή κάποιων εκπαιδευτικών οι αιτήσεις απορρίφθηκαν».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό που μετά από χρόνια θα έχουμε μόνιμους διορισμούς και στη γενική αγωγή, 5.250 για φέτος και άλλους 5.250 για την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι πρώτα θα γινόταν η καταγραφή των κενών στα σχολεία, τελικά οι σχετικές διαδικασίες αρχίζουν πιο γρήγορα. Βέβαια τα κενά είναι πολλά και δεν μπορούν να καλυφθούν από τους μόνιμους διορισμούς που προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας».

Κριτήρια κατάταξης
Όπως είναι ήδη γνωστό, η κατάταξη των υποψηφίων στον σχετικό πίνακα γίνεται βάση κριτηρίων, πέραν των γενικών προσόντων.
Τα κριτήρια αυτά και η βαθμολόγησή τους σε μονάδες έχουν ως εξής:
Ακαδημαϊκά προσόντα (120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο):
-Τίτλοι σπουδών.
Βαθμός βασικού τίτλου σπουδών (Βαθμός × 2,5), δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. (7 μονάδες)
-Μεταπτυχιακοί – Διδακτορικοί τίτλοι.
Διδακτορικό δίπλωμα (40 μονάδες).
Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους (20 μονάδες).
Δεύτερος Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους (8 μονάδες).
-Γνώση ξένης γλώσσας.
Άριστη γνώση ξένης γλώσσας (7 μονάδες), πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας (5 μονάδες) ή καλή γνώση ξένης γλώσσας (3 μονάδες).
-Λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα.
Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α’ επιπέδου (4 μονάδες) και επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων ωρών, που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών (2 μονάδες).
Εκπαιδευτική προϋπηρεσία:
Εκπαιδευτική προϋπηρεσία έως και 120 μήνες (1 μονάδα ανά μήνα και έως 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο).
Κοινωνικά κριτήρια:
– Αριθμός τέκνων (3 μονάδες για κάθε ανήλικο τέκνο).
– Αναπηρία πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω του υποψηφίου ή του/ της συζύγου, εφόσον ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα έτη, ή τέκνου (το γινόμενο των μονάδων το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή 0,4).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το