Τοπικά

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Υπέρ του μαζικού καθολικού εμβολιασμού – Όχι στην στοχοποίηση εργαζομένων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 8/9/2021 μια ακόμα «δια περιφοράς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» συνεδρίαση του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας. Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας κατήγγειλε ως απαράδεκτη την συνεχιζόμενη τακτική του Προεδρείου να μην πραγματοποιούνται δια ζώσης οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, με την επίκληση της πανδημίας. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν πλέον όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να πραγματοποιούνται κανονικές συνεδριάσεις με τη λήψη όλων των αναγκαίων προστατευτικών μέτρων. Πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο που επιτρέπει μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στα άμεσα και ζωτικά προβλήματα των συναδέλφων. Η οποιαδήποτε κωλυσιεργία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα από το Προεδρείο του Συλλόγου, με την πρόφαση προβλέψεων του νόμου που επιτρέπουν, αλλά δεν επιβάλλουν τις ηλεκτρονικές συνεδριάσεις, εξευτελίζει τη λειτουργία του σωματείου μας και αποτελεί “βούτυρο στο ψωμί” των σχεδίων της Κυβέρνησης για χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης», επισημαίνουν τα στελέχη της ΔΑΣ-ΟΤΑ. .

Ένα από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν το μέτρο της αναστολής εργασίας για ανεμβολίαστους εργαζόμενους που βρίσκεται σε ισχύ από τις 16 Αυγούστου. Σύμφωνα με τη ΔΑΣ-ΟΤΑ έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα 19 εργαζόμενοι της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου από την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» και από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ήδη προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών. «Η Κυβέρνηση, με την ενεργητική συμπαράταξη των Δημοτικών Αρχών που σπεύδουν να εφαρμόσουν με ταχύτητα τις σχετικές αποφάσεις, προσπαθεί να κρύψει πίσω από τις αναστολές εργασίας τις δικές της ευθύνες για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και για την έλλειψη ενός προγράμματος ουσιαστικής ενημέρωσης των εργαζομένων για τα εμβόλια».

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας διατύπωσε και στο Δ.Σ τη θέση που είχεεκφράσει δημόσια με ανακοίνωση, υπέρ του μαζικού καθολικού εμβολιασμού. Εμβολιασμός που απαιτεί την επαρκή στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, τη συνεχή ενημέρωση των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς για να καταπολεμηθούν διάφορες αντιεπιστημονικές, σκοταδιστικές θεωρίες, τον πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, την αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων και φαρμάκων. «Λέμε ΟΧΙ στην προσπάθεια Κυβέρνησης και Δημάρχων να στοχοποιηθούν εργαζόμενοι, να σπρωχτούν οι εργαζόμενοι ο ένας ενάντια στον άλλον, να προωθηθούν σχέδια για απολύσεις και παραπέρα εκχώρηση Δημοτικών αρμοδιοτήτων σε εργολάβους. με το πρόσχημα των ελλείψεων που θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες», τόνισαν τα μέλη της παράταξης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι θέσεις του Προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας ότι «είναι δικαίωμα του καθενός οι ιατρικές πράξεις» και ότι «θα υπερασπίσουμε τους συναδέλφους μας» συνιστούν κούφια λόγια, μια που δεν ξεκαθαρίζουν ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για ένα σωστό καθολικό εμβολιασμό, το ποιος ωφελείται από τον διχασμό των εργαζομένων και το ποια σχέδια προωθούνται από Κυβέρνηση και Δημοτικές Αρχές πίσω από την κάλυψη της πανδημίας». Όπως τόνισαν στο Δ.Σ. «η όποια παρέμβαση του Συλλόγου πρέπει να αναδεικνύει τις ευθύνες Κυβέρνησης και Δημοτικών Αρχών και ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό».

Επίσης, η ΔΑΣ-ΟΤΑ κατήγγειλε το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων ότι, αφού «έκανε γαργάρα» τόσο καιρό τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα και την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας ειδικά μέσα στην πανδημία, θυμήθηκε τώρα τα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) και τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις για τους εργαζόμενους. «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ» θα έλεγε κανένας, αν οι συγκεκριμένοι «συνδικαλιστές» δεν είχαν αποδείξει περίτρανα τα προηγούμενα χρόνια ότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να παλέψουν για τα συμφέροντα των συναδέλφων. Η υπεράσπιση της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων δε γίνεται με ευχολόγια, αλλά με συστηματική αντιπαράθεση και σύγκρουση με Κυβέρνηση και Δημοτικές Αρχές που μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμα είδη.

Στο ζήτημα των επερχόμενων εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στις 20/9 η ΔΑΣ-ΟΤΑ τόνισε την ανάγκη αποφασιστικής, αγωνιστικής απάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αποτελεί ψέμα, όπως αναφέρθηκε, η επίκληση της Κυβέρνησης ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία γίνεται για λόγους προστασίας από την πανδημία ή για την ενίσχυση της διαφάνειας. Η προώθηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μέσα από τους συνδικαλιστικούς νόμους των Κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, στόχο έχει να φιμώσει και τελικά να διαλύσει τη λειτουργία των σωματείων. Θέλουν να ακυρώσουν κάθε ζωντανή επαφή και συζήτηση, να εμποδίσουν τα σωματεία να λειτουργούν δημοκρατικά, να τα μετατρέψουν σε σφραγίδες και μαριονέτες της Κυβέρνησης, των Δημοτικών Αρχών και των επιχειρηματιών. «Το Προεδρείο του Συλλόγου μας, παρόλο που φραστικά τίθεται ενάντια στην πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, περιορίζεται στην έκδοση μιας ανακοίνωσης και δεν φέρνει συγκεκριμένες προτάσεις (όπως οφείλει) για τα πρακτικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι η αποχή από την ψηφοφορία θα γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων», υποστήριξαν τα μέλη της ΔΑΣ-ΟΤΑ.

Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακρίβειας, με δυσβάστακτες ανατιμήσεις σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, η ΔΑΣ-ΟΤΑ πρότεινε να παρθεί από τώρα απόφαση και να υπάρξει έγκαιρα προετοιμασία για την παροχή των δωροεπιταγών των Χριστουγέννων, που πρέπει να ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 30 ευρώ. Πρότεινε ακόμα, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς να δοθεί ένα βοήθημα για τα σχολικά είδη των παιδιών των συναδέλφων. «Το Προεδρείο αρνήθηκε να παρθεί απόφαση για τα συγκεκριμένα ζητήματα, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα τους, και τα μετέθεσε σε επόμενη συνεδρίαση. Τέτοια η ευαισθησία τους!», σημείωσαν τα μέλη της παράταξης.

Επίσης, υπενθύμισαν ότι πέρυσι τον Απρίλη, μετά τον πρόωρο και άδικο χαμό εργαζόμενου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, είχαν προτείνει ως ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας την άμεση χορήγηση στην οικογένεια του μιας συμβολικής οικονομικής ενίσχυσης 1000 ευρώ (250 ευρώ για το κάθε παιδί), προκειμένου να συμβάλλει ο Σύλλογος τα ελάχιστα στις πρώτες δυσκολίες που θα έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα. «Δυστυχώς η παράταξη «Πλαγεράς» που απαρτίζει το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας αρνήθηκε μέχρι σήμερα να υλοποιήσει την πρόταση μας, παρόλο που αποτελούσε ένα στοιχειώδες χρέος του Συλλόγου μας και απόδειξη του πως πρέπει να εκφράζεται στην πράξη η εργατική αλληλεγγύη. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ επαναφέραμε την πρόταση για το οικονομικό βοήθημα. Το Προεδρείο δεν πήρε για μια ακόμα φορά απόφαση για το βοήθημα, στο όνομα του ότι η θητεία του έχει παραταθεί με το νόμο και δεν μπορεί δήθεν να κάνει οικονομικές συναλλαγές».
Τέλος, η ΔΑΣ-ΟΤΑ κατηγορεί το Προεδρείο του Συλλόγου ότι βαρά για μια ακόμα φορά σιωπητήριο, Από την πλευρά της καλεί όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποκρούσουν την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα τους. «Η λύση δεν θα έρθει μέσα από συνεδριάσεις. Η λύση βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη συγκέντρωση που πραγματοποιούν τα σωματεία το Σάββατο 11/9 στις 11 π.μ στην Πλατεία Αγίου Νικολάου», καταλήγει ανακοίνωση της παράταξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το