Τοπικά

ΔΑΣ-ΟΤΑ: “Καθρεφτάκια” στις καθαρίστριες σχολικών κτιρίων από την κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση για τις σχολικές καθαρίστριες μετά την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο εσωτερικών, εξαπολύει η ΔΑΣ ΟΤΑ. Η τροπολογία ορίζει ότι, αν οι ανάγκες των Δήμων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων δεν καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό τους, μπορούν να καλύπτονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος, οι οποίες καταρτίζονται από τους οικείους Δήμους. Οι συμβάσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των ΟΤΑ που προβλέπεται στο αρ.89 του ν.4604/2019 και δεν υπάγονται στις διατάξεις του ν.2190/1994, όσον αφορά τις διαδικασίες και τα τυπικά προσόντα πρόσληψης. Οι εν λόγω εξαιρέσεις κρίνονται άκρως απαραίτητες για την ταχύτητα της διαδικασίας πρόσληψης, ενόψει ενάρξεως του νέου σχολικού έτους αρχές Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Ρητά ορίζεται δε, ότι αποκλείεται η μετατροπή των εν λόγω συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Τέλος, προβλέπονται ότι με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ρυθμίζονται η διαδικασία πρόσληψης, οι όροι της σύμβασης εργασίας, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση μοιράζοντας «καθρεφτάκια» στους «ιθαγενείς» νομίζει ότι μπορεί να κρύψει άθλια την αλήθεια από τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας πιστά την ίδια αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική και με αυτή την τροπολογία, συνεχίζει να επεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας, συνεχίζει το καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας των εργαζομένων, δίνοντας παράλληλα και την επιλογή στους δημάρχους για το ποιους θα προσλάβουν και στο «βάθος κήπος» οι ιδιωτικοποιήσεις και τα συμφέροντα των εργολάβων», τονίζει η ΔΑΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το