Τοπικά

ΔΑΣ ΟΤΑ “Όχι στο πόρισμα – τσεκούρι για ΒΑΕ”

Κάλεσμα για συμμετοχή στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων, απευθύνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, αντιδρώντας στο πόρισμα για τα ΒΑΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση με προφανή σκοπιμότητα έχοντας στα χέρια της το πόρισμα της επιτροπής δεν προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση παράτασης για τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
Από τον Δεκέμβριο του 2015 και κατά εφαρμογή της πολιτικής που συμφώνησαν όλα τα αστικά κόμματα με τους «θεσμούς», το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση και εντάχθηκε στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των δήθεν «μεταρρυθμίσεων» προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το καθεστώς χορήγησης του εν λόγω επιδόματος να ευθυγραμμιστεί με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Για τον σκοπό της «ευθυγράμμισης» του επιδόματος και ένταξής του σε ευρωενωσιακό πλαίσιο, συστάθηκε πολυμελής επιτροπή για να εκδώσει σχετικό πόρισμα, που όμως από τη σύνθεσή της αποκλείστηκαν για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων! Από τότε μέχρι σήμερα, διανύοντας σχεδόν έξι χρόνια και μετά από μια πλειάδα τροποποιήσεων και παρατάσεων της έκδοσης του περιβόητου πορίσματος, φτάσαμε τον Οκτώβρη 2021 ώστε το πόρισμα να έρθει τελικά στην κατοχή των συναρμόδιων υπουργών.
Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι όπως παραδέχεται και η ίδια η επιτροπή το πόρισμα στηρίχτηκε σε ελλιπή και ανεπαρκή στοιχεία, σε διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, καθώς και σε πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών. ΟΧΙ σε εκθέσεις εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου όπως και στις πραγματικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν.
Κατά παράβαση του άρθ. 396 του ν.4512/18 που στην παρ.2 προέβλεπε «Αναφορικά με το καθεστώς χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, έργο της Επιτροπής είναι ιδίως: α) ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους», η επιτροπή λόγω έλλειψης στοιχείων αποσύνδεσε την ειδικότητα του δικαιούχου από τους χώρους εργασίας που γνωρίζουμε όλοι τι επικρατεί. Τραγικό παράδειγμα χωρίς να είναι μοναδικό, το προσωπικό που απασχολείται με διάφορες ειδικότητες (οδηγοί, χειριστές, εργάτες κλπ) σε ΧΥΤΑ, σταθμούς μεταφόρτωσης, επεξεργασίας απορριμμάτων, ανακύκλωσης κλπ όπου καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στο πόρισμα.
Σύμφωνα με το πόρισμα και τα δύο σενάρια που έχει καταθέσει η επιτροπή θα υπάρξει νέα κατηγοριοποίηση του ύψους του επιδόματος. Στο μεν πρώτο σενάριο τρεις κατηγορίες ενώ στο δεύτερο σενάριο τέσσερις κατηγορίες.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους των Δήμων φαίνεται από το πόρισμα ότι κάποιες ειδικότητες, από τους σημερινούς δικαιούχους, η ειδικότητά τους δεν προβλέπεται στη χορήγηση του επιδόματος, συνεπώς μιλάμε για κατάργηση, ενώ στην πλειοψηφία των σημερινών δικαιούχων μειώνεται περισσότερο του μισού από τη χρηματική υποβίβαση της ειδικότητάς τους σε οικονομικά μικρότερη κατηγορία.
Στην πρώτη κατηγορία (Α) μένουν μόνο οι ειδικότητες που έχουν σχέση, με την αποκομιδή απορριμμάτων (οδηγοί, εργάτες απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές), με την αποχέτευση (τεχνίτες – εργάτες αποχέτευσης) και τα νεκροταφεία (εργάτες – ταφείς εκταφείς κλπ).
Όλες οι άλλες ειδικότητες που σήμερα είναι ενταγμένες στην πρώτη κατηγορία του επιδόματος υποβαθμίζονται στις οικονομικά μικρότερες κατηγορίες του πορίσματος (Β,Γ,Δ) με σαφές πετσόκομμα του επιδόματος που λαμβάνουν σήμερα.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη! Μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά μέσα από αυτό εκτός του ότι καταργεί σημερινούς δικαιούχους, πετσοκόβει το επίδομα στη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων, με πρόθεση να είναι όλες οι ειδικότητες εργαζομένων υπό διαρκή αμφισβήτηση μέχρι την ολοκληρωτική κατάργησή του ….για να «ευθυγραμμιστούμε» με τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης!!!
Είναι φανερό ότι με την κατηγοριοποίηση του επιδόματος η κυβέρνηση επιδιώκει τον κανιβαλισμό μεταξύ των εργαζομένων και αυτό σε συνδυασμό με τον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη να μετριάσει τις αντιδράσεις συνδικάτων και εργαζομένων στη νέα επίθεση που επιχειρεί κατά εργασιακών δικαιωμάτων.
Τώρα να χτυπήσει γενικός συναγερμός. Καλούμε τα σωματεία του κλάδου άμεσα να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους και να παραμείνουμε σε ετοιμότητα, για να δώσουμε τη δική μας μαχητική απάντηση όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει τους σχεδιασμούς της. Στις 4 του Νοέμβρη παίρνουμε μαζικά μέρος στα Συλλαλητήρια Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις όλης της χώρας. Καλούμε όλα τα σωματεία να προχωρήσουν σε αποφάσεις συμμετοχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το