Τοπικά

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ ζητά η ΔΑΣ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της τονίζοντας πως περισσότερα από 67.000 παιδιά έμεινα εκτός παιδικών σταθμών. Επίσης ζητά να διατεθούν κονδύλια προκειμένου να ανεγερθούν οι αναγκαίες κτιριακές υποδομές για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.
Η ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ:
«Πάνω από 67.000 βρέφη και παιδιά αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ από τις 161.360 αιτήσεις, το πολυπόθητο Voucher πήραν μόλις 93.611, εκ των οποίων οι 23.988 είναι θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν προσθέσει κανείς και τις οικογένειες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Για μια ακόμη χρονιά η κρατική χρηματοδότηση αφορά σε ψίχουλα, οι δημόσιες δημοτικές δομές συρρικνώνονται αντί να διευρύνονται, το προσωπικό τους παραμένει μόνιμα ανεπαρκές και στη διαρκή ομηρία των συμβάσεων.

Για αυτά τα ζητήματα καλούσαμε όλους τους συναδέλφους των παιδικών σταθμών να αγωνιστούμε την προηγούμενη περίοδο.
Επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου δεν ξεχνάμε ότι αντί αυτών των προβλημάτων την προηγούμενη χρονιά ο κλάδος σύρθηκε σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα να μην εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή γιατί ΄΄θα μας πέρναν τα 4αρια και θα κλείναν οι σταθμοί΄΄ .Υπερασπιστές αυτής της θέσης ήταν η πλειοψηφία ΣΥΝΑΝ-ΔΑΚΕ στη ΠΟΕ-ΟΤΑ με συνεργάτη την ηγεσία της ΠΑΣΥΒΝ και με τους 2 μαζί να επιτίθονται στην ΔΑΣ-ΟΤΑ και τις απόψεις της.
ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ δημιούργησαν μέτωπο μαζί με την ΚΕΔΕ και την Ομοσπονδία ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών, πίεσαν να παρθεί απόφαση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ κατά της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, απαλλάσσοντας την πλειοψηφία των Δημάρχων από τις ευθύνες τους για την κατάσταση των παιδικών σταθμών, τα υπέρογκα τροφεία που υπάρχουν σε πολλούς Δήμους, το κλείσιμο που έχει συντελεστεί σε πολλούς σταθμούς λόγω της ακαταλληλότητας των κτιρίων, τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας.
Σήμερα που η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική (ας πούμε ότι) εφαρμόζεται σε 184 δήμους και κάποια προνήπια απορροφήθηκαν στα νηπιαγωγεία παρά ταύτα 67.000 μένουν εκτός των παιδικών σταθμών αποδεικνύοντας στην πράξη ότι όχι μόνο δεν έχουμε απολύσεις και κλείσιμο παιδικών σταθμών αλλά το αντίθετο βγήκε με ένταση η ανάγκη και για ίδρυση επιπλέον παιδικών σταθμών αλλά και η ανάγκη μαζικών προσλήψεων προσωπικού. Και από την ίδια την ζωντανή εξέλιξη φαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς ήταν κινητοποιήσεις σκοπιμότητας στην οποία η ΣΥΝΑΝ ήθελε να υφαρπάξει τη ψήφο από τις συναδέλφισσες των παιδικών σταθμών γιατί ήταν το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Παιχνίδια δηλαδή στην πλάτη των συναδέλφων αλλά και στην πλάτη των δημοτών που με ανοικτές επιστολές τους ζητούσαν να πουν όχι στην δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή να πουν όχι δηλαδή στην υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσια προσχολική αγωγή. Αυτό οι συνάδελφοι δεν πρέπει να το αφήσουν ατιμώρητο.

Εμείς ως ΔΑΣ-ΟΤΑ καλούμε όλα τα Σωματεία να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη μαζί τους εργαζόμενους και τις νεαρές οικογένειες σε κάθε Δήμο να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, την κοροϊδία της κυβέρνησης ή το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον της ΝΔ. Να οργανώσουν την πάλη τους για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε δωρεάν δομές για το παιδί και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανατροφής και διαπαιδαγώγησής του
Να διασφαλιστεί με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις η διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτιρίων, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού), δωρεάν για όλα τα παιδιά, κατάργηση των τροφείων.
– Να ληφθούν έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ ΑμεΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
– Μονιμοποίησή χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ.
– Να διατεθούν κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία που σήμερα λείπουν ανά τη χώρα.
– Με βάση το νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διατεθεί έκτακτο κονδύλι προς τους δήμους προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το