Τοπικά

ΔΑΣ ΟΤΑ: Εκφυλιστική η τακτική των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και sms για τις συνεδριάσεις στον Σύλλογο Εργαζομένων

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας την πρακτική των συνεδριάσεων στον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας με email και sms ενώ προτείνει να γίνει συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας (παράταξη «Πλαγεράς – Συνδικαλιστική Ανατροπή) κάλεσε στις 29 Μαρτίου, για μια ακόμα φορά, «συνεδρίαση» του Διοικητικού Συμβουλίου με την απαράδεκτη μέθοδο της αποστολής απόψεων μέσω email ή sms μεταξύ 8 και 9 το βράδυ. Η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνει ότι από τα θέματα της «συνεδρίασης» απουσιάζουν χαρακτηριστικά όλα τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τη ζωή των συναδέλφων τους σήμερα: η απουσία των μέτρων για την αποτελεσματική υπεράσπιση της Υγείας, η νέα κυβερνητική επίθεση σε ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, η ένταση της κρατικής καταστολής στην καθημερινότητα μας, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης περισσότερων υπηρεσιών των Δήμων.

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από «εκπροσώπους» των εργαζομένων που δεν βγάζουν άχνα για εργατικά ατυχήματα, όπως αυτά τα δύο τελαυταία στο Δήμο Αλμυρού, λειτουργώντας ως υπάκουοι επιστάτες της εργοδοσίας. Πότε με τον Εσερίδη – πότε με τον Χατζηκυριάκο, πότε με τον Σκοτινιώτη – πότε με τον Μπέο. «Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνει:
“1. Θεωρούμε απαράδεκτο να συνεχίζεται η πρακτική των «συνεδριάσεων» του Διοικητικού Συμβουλίου με την εκφυλιστική τακτική των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και sms. Το Προεδρείο του Συλλόγου έχει μεγάλες ευθύνες για αυτές τις μεθοδεύσεις. Τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης από την πανδημία δεν πρέπει να οδηγούν στην υποκατάσταση της ζωντανής συζήτησης ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργαζομένων και στο να τίθενται όλοι οι συνάδελφοι στο περιθώριο, περιμένοντας μόνο για να ρίξουν την ψήφο τους σε κάποιους «φωτισμένους» στις εκλογές. Ως ΔΑΣ-ΟΤΑ έχουμε ήδη δηλώσει ότι η συγκεκριμένη άθλια τακτική πρέπει άμεσα να σταματήσει προτείνοντας ως το ελάχιστο που πρέπει σήμερα να εφαρμοστεί, τη μορφή της τηλεδιάσκεψης (με πρόσβαση ή διάθεση και για όλους τους συναδέλφους που το επιθυμούν). Επαναλαμβάνουμε ότι κρίνουμε τη μορφή της τηλεδιάσκεψης ως το ελάχιστο μέτρο για σήμερα, στην προοπτική της άμεσης επαναφοράς των ζωντανών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Ως ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας αντιπροτείναμε στην προηγούμενη «συνεδρίαση» του Δ.Σ(4-3-2021) τον διπλασιασμό του ποσού των 15€ της δωροεπιταγής σε 30€ τουλάχιστον, «καθώς όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, αναγκαστήκαμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατρικές εξετάσεις απευθυνόμενοι πολλοί στον ιδιωτικό τομέα». Το Προεδρείο απέρριψε την πρόταση μας, προβάλλοντας αστείες προφάσεις περί αδυναμιών, κτλ και έφερε προχθές ως θέμα τη «διανομή των δωροεπιταγών». Η προχθεσινή πρόταση του Προεδρείου, με την πρόφαση της πανδημίας, να γίνει η διανομή των δωροεπιταγών μόνο από μέλη του Προεδρείου αποτελεί μια απαράδεκτη μεθόδευση προκειμένου να οικειοποιηθεί για λογαριασμό του τις δωροεπιταγές. Απαιτούμε τη συμμετοχή όλων των μελών του Δ.Σ στη διαδικασία. Σε τελική ανάλυση δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι και οι δωροεπιταγές αποτελούν για αυτούς έναν ακόμα τρόπο για να αντιμετωπίσουν τους συναδέλφους ως εκλογικούς πελάτες, με χρήματα από τις συνδρομές των ίδιων των εργαζομένων, επιχειρώντας να τους σύρουν για μια ακόμα φορά στη στρούγκα μιας ψευτο-συνδικαλιστικής «δράσης» που βάζει πλάτη καθημερινά στις Δημοτικές Αρχές των Δήμων της Μαγνησίας και στην κυβερνητική πολιτική που είναι εχθρική για τους εργαζόμενους.

3. Η όποια ιστοσελίδα του Συλλόγου μας αποφασίσουμε να λειτουργήσει, (θυμίζουμε ότι υπήρχε σχετική απόφαση του προηγούμενου ΔΣ που σήμερα απαιτεί εκ νέου υιοθέτηση), θα πρέπει να έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα διασφαλίζουν ότι θα μπορεί να είναι μια πραγματική φωνή για τους ίδιους τους εργαζόμενους στους Δήμους. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα των ίδιων των συναδέλφων, από όλους τους χώρους δουλειάς, τις ειδικότητες, τις σχέσεις εργασίας, να γράφουν τα παράπονα και τις προτάσεις τους, να ασκούν την κριτική τους για ενέργειες, λάθη και παραλείψεις των εκλεγμένων εκπροσώπων τους. Θα πρέπει να αποτελεί ένα ζωντανό βήμα διαλόγου σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ανταλλαγής απόψεων για τους τρόπους επίλυσης τους. Όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις θα πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση, και με δικό τους ξεχωριστό χώρο στην ιστοσελίδα όπου θα μπορούν να αναρτούν ανακοινώσεις, άρθρα, κείμενα προβληματισμού, βίντεο και άλλα οπτικοακουστικά υλικά, κτλ. Μια πιθανή ιστοσελίδα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας επιβάλλεται να έχει ουσιαστικό συνδικαλιστικό περιεχόμενο και να μην λειτουργήσει ως συνδικαλιστικό φωτορομάντζο και ως όχημα προσωπικής προβολής και ανάδειξης”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το