Τοπικά

ΔΑΣ ΟΤΑ: Αναγκαίος ο έλεγχος στα οικονομικά του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας στις 29 Σεπτεμβρίου η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας απαίτησε να έρθει άμεσα στο Δ.Σ. ένας πλήρης έλεγχος των οικονομικών του Συλλόγου, τόσο της πρόσφατης διαχείρισης (συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκδρομή, κτλ), όσο και αυτής των προηγούμενων θητειών (κατάσταση του ταμείου του Συλλόγου, κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του που περιέχουν πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, διάθεση κονδυλίων για τις διάφορες δραστηριότητες).
Η παράταξη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έχει επανειλημμένα ζητήσει, από την προηγούμενη κιόλας θητεία του Δ.Σ., έναν τέτοιο έλεγχο, με πιο πρόσφατη παρέμβαση, στις 8/7/2022, με αφορμή την πρόταση του Προεδρείου για «ανάθεση σε λογιστικό γραφείο των οικονομικών του Συλλόγου». Καταγγέλλει όμως ότι η παράταξη «Πλαγεράς-Συνδικαλιστική Ανατροπή» που απαρτίζει το προεδρείο του Συλλόγου αρνήθηκε τον έλεγχο, όπως έχει κάνει επανειλημμένα και στο παρελθόν.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο τακτικός έλεγχος των οικονομικών του Συλλόγου μπροστά στο Δ.Σ. αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στα μέλη του και αναντικατάστατο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία ενός συνδικαλιστικού σωματείου. Δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση δικαιολογία το ότι υπήρξαν τους τελευταίους μήνες αλλεπάλληλες αλλαγές στο πρόσωπο του προέδρου του Συλλόγου που δεν επέτρεψαν δήθεν την ομαλή λειτουργία του Δ.Σ. Όλοι οι συγκεκριμένοι που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στο πόστο του προέδρου αποτελούν μέλη της παράταξης «Πλαγεράς-Συνδικαλιστική Ανατροπή» και το γαϊτανάκι παραιτήσεων και αλλαγών δεν συνιστά εμπόδιο στη στοιχειώδη ομαλή λειτουργία του Συλλόγου. Ο καθένας τους γνωρίζει άμεσα τα πεπραγμένα των προκατόχων του. Το ίδιο συμβαίνει και για εκλεγμένους που έχουν περάσει από διάφορες υπεύθυνες θέσεις του προεδρείου τα τελευταία χρόνια: ταμίας, αναπληρωτής ταμίας, αναπληρωτής γραμματέας. Όλοι τους έχουν συλλογική ευθύνη ως παράταξη για την ομαλή λειτουργία του Συλλόγου.
Οι δικαιολογίες του προεδρείου ότι είχε υπάρξει συνεδρίαση της ελεγκτικής επιτροπής πριν την παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της περασμένης χρονιάς αποτελούν κυριολεκτικά προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο έλεγχος των οικονομικών του Συλλόγου, δηλαδή η εξασφάλιση της σωστής διαχείρισης της συλλογικής περιουσίας των συναδέλφων-μελών, δεν μπορεί να αποτελεί ζήτημα συζήτησης μόνο μια φορά κάθε 3 χρόνια. Τα οικονομικά του Συλλόγου πρέπει να βρίσκονται κάτω από την άμεση και συχνή εποπτεία του συνόλου των μελών του Δ.Σ που έχουν εκλεγεί από τους συναδέλφους και όχι μόνο των μελών του μονοπαραταξιακού προεδρείου καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Δ.Σ.

Η συνεχιζόμενη σιωπή του προεδρείου και της παράταξης «Πλαγεράς-Συνδικαλιστική Ανατροπή» σχετικά με τα οικονομικά του Συλλόγου μας και η διαφαινόμενη προσπάθεια τους να εμποδίσουν τον έλεγχο δημιουργεί πλέον σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση των εισφορών των συναδέλφων που έχουν υποχρέωση να περιφρουρούν «ως κόρη οφθαλμού». Τα ερωτήματα και οι ανησυχίες όλο και πληθαίνουν. Το πρόσφατο περιστατικό όπου ο πρώτος μετά τις εκλογές πρόεδρος του Συλλόγου έλαβε από το ταμείο οδοιπορικά για το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ, όντας μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πήρε οδοιπορικά και από την Ομοσπονδία, φανερώνει το πλήρες ξεχαρβάλωμα στο οποίο έχει οδηγήσει τα οικονομικά του Συλλόγου το προεδρείο. Η επιστροφή των χρημάτων στο Σύλλογο μετά εορτής δεν ξεπλένει τις αμαρτίες κανενός.

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας καλεί τους συναδέλφους να απαιτήσουν από τα μέλη του προεδρείου να φέρουν άμεσα, στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., έναν πλήρη έλεγχο για την διαχείριση των οικονομικών του Συλλόγου. Για να μπορέσουν τα σωματεία να λειτουργήσουν ως κάστρα υπεράσπισης των συμφερόντων μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβερνήσεις και δημάρχους, πρέπει να λειτουργούν με όρους δημοκρατίας, συλλογικότητας, πλήρους οικονομικής διαφάνειας και συνεχούς ενημέρωσης των μελών τους για όλα τα ζητήματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το