Τοπικά

ΔΑΣ Επισιτισμού: Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις

Η ΔΑΣ Επισιτισμού – Τουρισμού καλεί όλους τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, να μη δεχτούν , να μην υπογράψουν αλλαγή στις συμβάσεις τους , να μην δεχτούν και να μην υπογράψουν άδειες άνευ αποδοχών και κατάργηση των δικαιωμάτων τους. Τους καλεί επίσης να ενημερώνουν άμεσα να ενημερώνουν τους εκλεγμένους της ΔΑΣ στο σωματείο.

“Να παλέψουμε οργανωμένα και συλλογικά ώστε να εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους δουλειάς , όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη των εργοδοτών. Με μεγάλο θράσος η κυβέρνηση και οι εργοδότες μεθόδευσαν διαδικασίες ώστε να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, τη χασούρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας ,στο τουρισμό και την εστίαση.
Από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και η μείωση του τζίρου στα εστιατόρια και τα catering αρκετοί εργοδότες εφάρμοσαν εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών «κόβοντας» όλα τα μεροκάματα από τους συναδέλφους που απασχολούνται μέσω εταιρειών ή με διαλείπουσα εργασία και συμβάσεις μιας μέρας.
Αποφάσισαν όλοι μαζί, ΓΣΕΕ , ΣΕΤΕ , ΣΕΒ και κυβέρνηση να τα φορτώσουν στους εργαζόμενους . Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φώς για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα, (χωρίς ελέγχους ,χωρίς υποβολή προγραμμάτων στο ΕΡΓΑΝΗ) να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων.
Όλη τη περίοδο της ανάπτυξης , των συνεχόμενων ρεκόρ, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης , με τη διατήρηση των μειωμένων μισθών , την μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς, 6ήμερα, 10ωρα κλπ .

Οι Ξενοδόχοι που καυχιούνται για την υπογραφή της παράτασης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης είναι οι ίδιοι που δεν την εφαρμόζουν , που την υπονομεύουν εφαρμόζοντας την εργολαβική εργασία , τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι οι ίδιοι που απαιτούν να καταργηθούν ακόμα περισσότερα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στην ίδια κατεύθυνση και οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, όπου εδώ και χρόνια δεν εφαρμόζουν καμία κλαδική σύμβαση, που έχουν επιβάλλει μισθούς πείνας με άθλιες συνθήκες δουλειάς ,πληρωμή με την ώρα, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε πολλά πόστα με μεγάλη εντατικοποίηση, με αποκορύφωμα τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα των συναδέλφων διανομέων.
Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει , τη κανονική άδεια με αποδοχές. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη , να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων. Ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι με διαλείπουσα εργασία , από εργολαβικές εταιρείες μένουν εκτός δουλειάς χωρίς κανένα εισόδημα.
Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα , η κυβέρνηση προβλέπει για τις επιχειρήσεις αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία , απληρωσιά και με τη κανονική τους άδεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το