Οικονομία

Οι δανειστές ζητούν περικοπή μία κι έξω των συντάξεων για να κλείσει η συμφωνία

Εκ του μακρόθεν θα συνεχιστεί πλέον η διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ημερομηνία που όμως, δείχνει να χάνεται και η συμφωνία πηγαίνει για αργότερα.

Στο χθεσινό Euro-Working Group επιβεβαιώθηκε από πλευράς των θεσμών πως η κυβέρνηση συζητά ανοικτά πλέον όλα τα θέματα. Κατά πληροφορίες στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, Δευτέρα ή Τρίτη θα ξεκαθαρίσει το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν.

Προς το παρόν οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν και είναι μάλιστα σημαντικές καθώς όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές «διαφορετικά θα είχαμε κλείσει».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετά το τέλος της συνάντησης στο Hilton, παραμένουν οι εξής εκκρεμότητες:

  • Το ύψος του πακέτου των μέτρων. Δηλαδή, αν θα φτάσει στο 2% του ΑΕΠ.
  • Στην ισορροπία των αντίμετρων. Η ελληνική πλευρά επιζητά μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ και πριμοδοτεί την κοινωνική χροιά των μέτρων, με την άλλη πλευρά να απορρίπτει τα μέτρα της Αθήνα επιθυμώντας να κυριαρχεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας.
  • Εργασιακά. Η ελληνική πλευρά είναι αντιμέτωπη με ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ. Οπως συμπλήρωσε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή «οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων είναι περιορισμένες, λόγω της απόφασης παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα». «Κόκκινο πανί» θεωρείται για το Ταμείο και το σχέδιο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης, οι δανειστές επιμένουν για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση  και στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών.
  • Αναφορικά με τις συντάξεις, η διαφωνία εστιάζεται στον χρόνο των περικοπών καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι οι μειώσεις πρέπει να γίνουν εφάπαξ σε μία χρονιά. Δηλαδή, το 2019 ή το 2020, αποκρούοντας το αίτημα της ελληνικής πλευράς για εφαρμογή μεταβατικής περιόδου σε βάθος 5 ετών από το 2020 έως το 2025. Οι έλληνες αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν τους δανειστές να δεχτούν τη σταδιακή μείωση των συντάξεων με το επιχείρημα ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόζονται δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό χωρίς μεταβατική περίοδο.

Το επικρατέστερο σενάριο για τις συντάξεις

Οσον αφορά στο επικρατέστερο σενάριο για τις συντάξεις, πάντως, προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις άνω των 600-700, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η μείωση θα φθάσει στις συντάξεις αυτές το 10% και σε αυτές άντω των 1.200 ευρώ θα αγγίξει το 30%.

Εμπλοκή και με τα ενεργειακά

Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν και τα ενεργειακά, καθώς εκδηλώθηκε τεχνική εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, λόγω παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που αλλάζει τα δεδομένα.

Συμφωνία μόνο στο εύκολα

Στα μόνα που φαίνεται να υπάρχει συμφωνία φαίνεται να είναι διάφορα περιφερειακά τεχνικά θέματα, όπως οι διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη βάση εκκίνησης για ένταξη στη ρύθμιση να ξεκινά από τα 20.000 ευρώ οφειλή ενώ όσο αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018 ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι είναι ασήμαντο και έχει καλυφθεί από διαρθρωτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Θεσμοί: Στόχος συμφωνία staff level agreement στις 20/3

«Σημαντική πρόοδο» στις συζητήσεις με την Ελλάδα για «ισορροπημένα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος» κάνει λόγο η κοινή ανακοίνωση των θεσμών.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement)».

«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Σημαντικές διαφορές με την Ελλάδα σε κρίσιμα ζητήματα

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ειδικότερα, ο κ. Ράις δήλωσε πως έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιους σημαντικούς τομείς και πρόσθεσε πως το Ταμείο καλωσορίζει αυτήν την πρόοδο. Επισήμανε ωστόσο, πως παραμένουν ακόμα σημαντικές διαφορές σε άλλους κρίσιμους τομείς της διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφέρει ποια είναι τα σημεία που οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και που ακριβώς εντοπίζονται οι διαφορές, λέγοντας πως το Ταμείο δεν σχολιάζει διαπραγματεύσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, ανέφερε επίσης πως δεν θέλει να κάνει εικασίες για το πότε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών αλλά ξεκαθάρισε ότι απαιτείται πολύ δουλειά, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αναφέρεται στο SLA ή τη συνολική συμφωνία.

Σε σχέση με το θέμα του χρέους, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ παραμένει καθαρό στις θέσεις του. «Η ελάφρυνση χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και δεν μιλούμε για κούρεμα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το