Κόσμος

Δανία: Έδιωξαν βουλευτή με το μωρό της μέσα από το κοινοβούλιο

Την απομάκρυνση του μωρού της από την αίθουσα του κοινοβουλίου της Δανίας κατήγγειλε η βουλευτής Mέτε Άμπιλντγκααρντ ύστερα από τις συστάσεις της πρόεδρου της Βουλής και του πρώην αρχηγού του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Πία Κιέρσγκαρντ. Ο τελευταίος μάλιστα της είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτη με το μωρό της».

Η Mέτε Άμπιλντγκααρντ δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που πήρε μαζί της την μόλις πέντε μηνών κόρη της καθώς ο πατέρας της μικρής δεν μπορούσε να μείνει μαζί της. Η ίδια σχολίασε ότι θα πρέπει να δοθούν σαφέστερες οδηγίες για τους βουλευτές με παιδιά.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Άμπιλντγκααρντ του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος απάντησε ότι ήταν παρούσα όταν μια άλλη συνάδελφός της είχε πάρει μαζί στη δουλειά το παιδί της χωρίς να συναντήσει προβλήματα και έτσι δεν έκρινε απαραίτητο να ζητήσει άδεια.

Επισήμανε μάλιστα ότι είχε συμφωνήσει με τη γραμματέα της πως, αν το μωρό «έκανε τον παραμικρό θόρυβο», δεν θα το έπαιρνε μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, αλλά καθώς η κόρη της βρισκόταν «σε καλή διάθεση» αποφάσισε να την πάρει μέσα.

Η Κιέρσγκαρντ στη συνέχεια έδωσε ένα σημείωμα σε έναν βοηθό ζητώντας την απομάκρυνση του μωρού από την αίθουσα. «Οι βουλευτές πρέπει να βρίσκονται μέσα στην αίθουσα (του κοινοβουλίου), όχι μωρά ή παιδιά», δήλωσε αργότερα η ίδια στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau. Ο εκπρόσωπός της δήλωσε στην ταμπλόιντ εφημερίδα της Δανίας, την BT, ότι απλώς ακολουθεί τους κανόνες με την ιδιότητα της προέδρου της Βουλής και ότι θεωρούσε πως το μωρό «παρακωλύει τη συνεδρίαση».

Η Δανία είναι μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη γονική άδεια στον κόσμο. Οι νέες μητέρες δικαιούνται 18 εβδομάδες άδεια και οι δύο γονείς άλλες 32 εβδομάδες, τις οποίες μπορούν να μοιραστούν μεταξύ τους όπως επιθυμούν. Σε ανάρτησή της στο Facebook η Άμπιλντγκααρντ έγραψε ότι επέλεξε να επιστρέψει στην εργασία της για να «υπηρετήσει τη Δημοκρατία». Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η παρουσία ενός βρέφους σε χώρο πολιτικών απασχολεί τη δημοσιότητα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν είχε πάρει μαζί της την μόλις τριών μηνών τότε κόρη της τον Σεπτέμβριο κατά την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, και έγινε έτσι η πρώτη παγκόσμια ηγέτης που συμμετείχε σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης μαζί με το παιδί της. Εξάλλου, τον περασμένο χρόνο οι φωτογραφίες με την Καναδή υπουργό Καρίνα Γκουντ να θηλάζει τον γιο της μέσα στο κοινοβούλιο έγιναν viral. Στη Δυτική Αυστραλία εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος ώστε να επιτρέπεται στις μητέρες να θηλάζουν στο κοινοβούλιο, αλλά η πρόταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις επειδή δεν θα επιτρέπεται και το τάισμα με μπιμπερό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το