Οικονομία

Δανέζικη σφήνα στα σχέδια των Κινέζων για τον ΟΛΠ

maersk

Δανοκινεζική μάχη μέχρις εσχάτων θα δοθεί με… έπαθλο τον Πειραιά. Οι δύο παγκόσμιοι κολοσσοί στη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων Cosco και Maersk αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο του 67% του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας.
Η λύση του γόρδιου δεσμού με τον φιλικό διακανονισμό ανάμεσα σε ΟΛΠ και Cosco βρέθηκε, το ελεγκτικό συνέδριο άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση της επένδυσης των 230 εκατ. ευρώ στον προβλήτα ΙΙΙ και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του Πειραιά.
Οι πιθανότητες βέβαια να κλείσει η υπόθεση της πώλησης του 67% του ΟΛΠ μέχρι το τέλος του 2014 έχουν ελαχιστοποιηθεί και αυτό πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση διότι έχει προϋπολογίσει έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις των ελληνικών λιμανιών.
Στα προς επίλυση σημαντικά θέματα που παραμένουν άλυτα, συμπεριλαμβάνεται το τι μέλλει γενέσθαι με τις διοικητικές αρμοδιότητες ενός κρατικού οργανισμού όπως είναι ο ΟΛΠ, που θα πρέπει να αναληφθούν από κάποιον άλλο φορέα του Δημοσίου, από τη στιγμή που θα περάσει σε χέρια ιδιωτών, αλλά και η ακίνητη περιουσία που θα πρέπει να μεταβιβασθεί.
Η υπόθεση πάντως του φιλικού διακανονισμού επηρέασε την πρόοδο του διαγωνισμού πώλησης του 67% του λιμανιού και ενδεχομένως και το ενδιαφέρον των μνηστήρων που είχαν εκδηλώσει στη πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το