Τοπικά

Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου ορατή από Βόλο – Η κάλυψη του ηλιακού δίσκου έφτασε στο 10%

Οι λάτρεις του ουρανού είχαν την τύχη να παρατηρήσουν προχθές Κυριακή 21 Ιουνίου τη δακτυλιοειδή έκλειψη του Ηλίου, η οποία άρχισε να είναι ορατή, μερικώς, και στην Ελλάδα από νωρίς το πρωί και η οποία διήρκησε για μία ώρα και είκοσι τρία λεπτά. Το φαινόμενο «κατέγραψε» ο συμπολίτης και μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς από τη βεράντα του σπιτιού του, ο οποίος μίλησε για τις μοναδικές εικόνες από τη δακτυλιοειδή έκλειψη του Ηλίου.

Η έκλειψη αυτού του είδους συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι. Η δακτυλιοειδής έκλειψη ήταν ορατή κυρίως στην Αφρική και την Ασία (Μέση Ανατολή, Ινδία και Κίνα).
Το «μονοπάτι» της έκλειψης άρχισε στην κεντρική Αφρική και ταξίδεψε μέσω της Σαουδικής Αραβίας προς την Ινδία και τη νότια Κίνα, προτού τελειώσει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι γειτονικές περιοχές σε αυτήν τη στενή ζώνη – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – είδαν εν μέρει το φαινόμενο. Στην Ελλάδα, όπου η έκλειψη άρχισε λίγο πριν τις 8.00, η κάλυψη του ηλιακού δίσκου ήταν μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας (περίπου 30% στη Ρόδο) και μικρότερη στα βόρεια και στα δυτικά (13% στην Κέρκυρα). Στην Αθήνα, η κάλυψη έφτασε περίπου το 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας.

Το φαινόμενο διάρκεσε 1 ώρα και 23 λεπτά, η έναρξη της μερικής έκλειψης έγινε στις 7.48, έφτασε στο μέγιστο στις 8.28 και ολοκληρώθηκε στις 9.11.
Ο κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς, μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, «κατέγραψε» το φαινόμενο στον βολιώτικο ουρανό και μίλησε στη «Θ». «Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 8.30 το πρωί της Κυριακής, όπου υπήρξε κάλυψη του ηλιακού δίσκου 10%» εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας πως ένα έμπειρο μάτι μπορούσε να διακρίνει την περίμετρο της Σελήνης.
Ο κ. Ευστ. Ζαφραντζάς σημείωσε πως οι φωτογραφίες που τράβηξε και απέστειλε στη «Θ», τραβήχτηκαν από τη βεράντα του σπιτιού του με ψηφιακή μηχανή, ο φακός της οποίας τοποθετήθηκε μπροστά από έναν προσοφθάλμιο φακό από κιάλια.
«Μιλάμε για καλής ποιότητας κιάλια που έχουν και ηλιακό φίλτρο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παρατήρηση του Ήλιου. Απαγορεύεται να δει κανείς τον Ήλιο με γυμνό μάτι ή με κιάλια χωρίς ηλιακό φίλτρο» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφραντζά, η επόμενη ολική έκλειψη του Ήλιου ορατή και που μπορεί να παρατηρηθεί από τον Βόλο, θα γίνει το 2088.
Έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως. Μπορεί να είναι μερική, ολική ή δακτυλιοειδής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το