Ελλάδα

«Δάκρυσα για τους ομογενείς και τους Εύζωνες»

Mε ένα κλικ απαθανατίστηκε το δάκρυ ενός περήφανου Εύζωνα και ήταν αρκετό για να κάνει σε ελάχιστο χρόνο τον γύρο του Διαδικτύου και να δημιουργήσει συναισθήματα συγκίνησης αλλά και θαυμασμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ομογένεια της Αυστραλίας.

Η εικόνα του 25χρονου Εύζωνα, Κωνσταντίνου Λούσια, ο οποίος αυθόρμητα άφησε τα δάκρυα να κυλήσουν στο πρόσωπό του, όταν ο επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας μίλησε για τις δύσκολες ώρες που βιώνει η Ελλάδα και εξήρε τον πατριωτισμό και το ήθος των Ευζώνων, τελικά έγινε viral.

Ηταν μόλις εννέα ετών, όταν, για πρώτη φορά στη ζωή του, αντίκρισε Εύζωνα από κοντά. Το ταξίδι που πραγματοποίησε με τους γονείς του στην Αθήνα, ξεκινώντας από τη Γαβριά, ένα μικρό χωριό έξω από την Αρτα, περιελάμβανε μια επίσκεψη στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του. Εντυπωσιασμένος τότε, ο μικρός Κωνσταντίνος δήλωσε με απόλυτη σιγουριά στη μητέρα του: «Οταν μεγαλώσω, θέλω κι εγώ να γίνω Εύζωνας!». Πράγματι, έτσι έγινε. Σχεδόν 16 χρόνια αργότερα, ο Κωνσταντίνος Λούσιας έκανε το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα, περνώντας το κατώφλι της Προεδρικής Φρουράς. «Παρουσιάστηκα στη Λαμία και από εκεί πήρα μετάθεση για την Προεδρική Φρουρά. Αν και το είχα δηλώσει ο ίδιος, χάρηκα πολύ όταν μου ανακοινώθηκε. Ηρθε, επιτέλους, η ώρα να πραγματοποιήσω ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί. Από εκεί ξεκινάνε όλα», λέει μ’ ένα γλυκό χαμόγελο ο Κωνσταντίνος Λούσιας.

Η συνάντηση
Συναντηθήκαμε στο κτίριο που στεγάζει την Προεδρική Φρουρά στην Ηρώδου Αττικού λίγες ώρες αφού επέστρεψε από το μακρινό ταξίδι στην Αυστραλία όπου και εκπροσώπησε την Ελλάδα μαζί με άλλα οχτώ μέλη της Προεδρικής Φρουράς. Οι Εύζωνες έφτασαν εκεί μετά από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας, το οποίο αφού εξέτασε το αίτημα του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών στην Αδελαΐδα και της Ελληνικής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ υλοποίησε πρόγραμμα επισκέψεων. Τα έξοδα της αποστολής καλύφθηκαν από την ομογένεια.

«Εζησα μια μοναδική εμπειρία. Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στο αεροδρόμιο μας υποδέχτηκαν με αγάπη και καλοσύνη», δηλώνει στο «Εθνος» ο Κωνσταντίνος Λούσιας. Ο νεαρός Εύζωνας που σε κάθε σκοπιά στέκει ακίνητος, με αγέρωχο βλέμμα, γεμάτος περηφάνια, κατάφερε μ’ ένα δάκρυ να συνεπάρει απλούς πολίτες απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο τον πλανήτη, αποδεικνύοντας ότι παρά το επιβλητικό του παράστημα δεν παύει να είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος που μπορεί να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του.

«Εκείνη τη στιγμή με συγκίνησαν τα λόγια του ιερέα για τους Εύζωνες γιατί συγχρόνως σκεφτόμουν την αγάπη που εισέπραξα από τους ομογενείς, το παιδικό μου όνειρο να γίνω Εύζωνας και όλη την πορεία μου στην Προεδρική Φρουρά με τις μοναδικές εμπειρίες που έχω ζήσει. Γι’ αυτό δάκρυσα», μου απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Τον ρωτάω αν κλαίει συχνά: «Ναι, είμαι άνθρωπος που συγκινούμαι», εξομολογείται. Οπως άλλωστε συνέβη και στην τελευταία του υπηρεσία στο Προεδρικό Μέγαρο πριν από λίγο καιρό καθώς αναβαθμίστηκε σε παρατηρητή πλέον μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιούνιο. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά αυτή την ημέρα, γιατί είχαν έρθει και οι γονείς μου οι οποίοι με είδαν για πρώτη φορά στο Προεδρικό, στην τελευταία μου ευζωνική υπηρεσία». Ο Κωνσταντίνος θεωρείται, πλέον, παλιός Εύζωνας και πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε Παρατηρητή – είναι το ταίρι του Εύζωνα που καθοδηγεί και έχει την ευθύνη στη σκοπιά.

Μετά τη θητεία του, ο Κωνσταντίνος Λούσιας θα συνεχίσει τις σπουδές του στο ΤΕΙ Μηχανικών Πληροφορικής στην Αρτα και θα αναπολεί με νοσταλγία όσα βίωσε στις Ευζωνικές υπηρεσίες:«Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους, έχουμε δεθεί μεταξύ μας οι Εύζωνες κι επίσης το ταξίδι στην Αυστραλία για μένα ήταν σταθμός ζωής. Ολα αυτά θα μου λείψουν πολύ», εκμυστηρεύεται. «Τίποτα δεν πετάω», συμπληρώνει. «Θα κρατήσω τα πάντα από τη Φρουρά».

Οπως, τις δύσκολες πρώτες μέρες της εκπαίδευσης που πάλευε να μείνει ακίνητος για ώρες και απογοητευόταν όταν δεν τα κατάφερνε αλλά δεν το ‘βαζε κάτω. Κι ευτυχώς, γιατί τώρα, το ‘χει συνηθίσει κι όπως διευκρινίζει, μπορεί να μείνει τρεις και τέσσερις ώρες ακίνητος! Ακόμη, θα θυμάται πάντα, γελώντας, τους «ενοχλητικούς» επισκέπτες στη σκοπιά: «Συμβαίνει πολύ συχνά να μας απασχολούν, κυρίως οι τουρίστες που θέλουν να τραβήξουν φωτογραφίες και ενίοτε απαιτούν να απαντάμε στις ερωτήσεις τους. Τότε όμως παρεμβαίνουν οι Παρατηρητές και δίνουν τη λύση!», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος. Ρωτάω ποιο είναι κατά την άποψή του το σημαντικότερο προσόν που πρέπει να διαθέτει ένας Εύζωνας. «Να έχει καρδιά!» τονίζει με βεβαιότητα.

«Χαλάσαμε την τέντα για να χωρέσει Εύζωνας με ύψος 2,13»

Η ετυμολογία της λέξης Εύζωνας έχει τις ρίζες της στην εποχή του Ομήρου, ο οποίος μνημόνευε με αυτό τον όρο τους πολύ ψηλούς και καλά ζωσμένους πολεμιστές με ελαφρύ οπλισμό και άριστη σωματική διάπλαση.

Σήμερα, η Προεδρική Φρουρά μετρά 152 Εύζωνες και υπάγεται διοικητικά στο στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι Εύζωνες φρουρούν τρία σημεία: το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, το Προεδρικό Μέγαρο και την πύλη του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς στην Ηρώδου Αττικού. Οταν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους καλούν τους Παρατηρητές με ένα χτύπημα του κοντακίου του όπλου τους.

Για να διαβεί κάποιος την πύλη του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς προκειμένου να εκπαιδευτεί πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια: «Πρέπει να έχει άριστη σωματική διάπλαση και ψυχοπνευματική κατάσταση και ανάστημα από 1,87 μ. μέχρι 2,10», εξηγεί ο συνταγματάρχης Ροδόλφος Δημητρόγλου, διοικητής της Προεδρικής Φρουράς. «Αυτή τη στιγμή ο ψηλότερος Εύζωνας που έχουμε φτάνει τα 2,13 μ., είναι μπασκετμπολίστας και πραγματικά δεν γινόταν να κοπεί. Προτίμησα να σηκώσω την τέντα για να μη βρίσκει το κεφάλι του ?καθώς το 2,10μ. ήταν το όριό της? και τον Αύγουστο που απολύεται θα κατέβει ξανά η τέντα στο καθιερωμένο όριο» διευκρινίζει γελώντας ο κ. Δημητρόγλου.

Για να ντυθεί ο Εύζωνας πριν αναλάβει υπηρεσία απαιτούνται περίπου 40 λεπτά, καθώς και η πολύτιμη συμβολή από το «ταίρι» του. Μόνο τα τσαρούχια ζυγίζουν περίπου 2,9 κιλά

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

«Ο Εύζωνας πρέπει να έχει άριστη σωματική διάπλαση και ψυχοπνευματική κατάσταση και ανάστημα από 1,87 μ. μέχρι 2,10», εξηγεί ο συνταγματάρχης Ρ. Δημητρόγλου, διοικητής της Προεδρικής Φρουράς. Αριστερά, το δάκρυ του Κ. Λούσια κατά την επίσκεψη της Προεδρικής Φρουράς στην Αυστραλία Δάκρυσα για τους ομογενείς και τους Εύζωνες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το