Άρθρα

Covid-19: Αξιολόγηση των όσων ακούγονται στα Μέσα Ενημέρωσης

Του Γεώργιου Καπουρνιώτη

Πώς μπορεί κάποιος να αντιδράσει σε όσα ακούγονται καθημερινά για τον κορωνοϊό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Από τον καταιγισμό πληροφοριών που καθημερινά βομβαρδίζει τους πολίτες, είναι σχεδόν αδύνατο να φιλτραριστούν τα όσα ακούγονται από τις ψευδείς ειδήσεις. Συνεχώς διαβάζω άρθρα, τα οποία εναντιώνονται στη χρήση της μάσκας. Πολλοί κρίνουν ότι δεν χρειάζεται και πως υπάρχει περίπτωση να βλάπτει την υγεία μας. Ακόμη, άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι ένα υπερβολικό μέτρο, το οποίο αποσκοπεί στο να μας «φιμώνουν». Οργανωμένες πορείες διαμαρτυρίας, σημειώνονται συχνά σε κεντρικά σημεία της χώρας μας, όπου πολλοί συμπολίτες μας παραπονιούνται για να σταματήσει η χρήση της. Τι πρέπει τελικά να πιστέψουμε; Πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση; Γιατί δεν φιλτράρονται οι πληροφορίες που παίρνουμε;
Ζούμε σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από την ελευθερία του λόγου. Ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του και αυτό είναι που χαρακτηρίζει τη «Δημοκρατία». Οφείλουμε να ακούμε όλες τις απόψεις και με βάση τη λογική, να τις αξιολογούμε. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, θεωρώ πως πρέπει να ενστερνιζόμαστε τη γνώμη και τις συμβουλές των επιστημόνων. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον, ο ένας για την υγεία του άλλου. Δυστυχώς, αρκεί να αδιαφορήσει ή να μην προσέξει ένας, για να την πληρώσουν όσοι εκουσίως ή ακουσίως ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Το βλέπουμε αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία της χώρας μας. Κι επειδή δεν μπορεί να παρακολουθείται κάθε εργαζόμενος, δεν μπορεί να αστυνομεύεται κάθε πλατεία, δεν μπορεί να διαλύεται κάθε μαζικό πάρτι, το βασικότερο εργαλείο για την απόκρουση του εφιάλτη παραμένει η ατομική ευθύνη. Φοράμε τη μάσκα για να προστατέψουμε τον συνάνθρωπό μας που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, σεβόμαστε τους συμπολίτες μας. Κινδυνεύουμε όλοι να πληγούμε από τον ιό αυτό, ανεξάρτητα από ηλικία μας, την κατάσταση υγείας και την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουμε.

Η ασθένεια του προέδρου της Αμερικής Τραμπ και άλλων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και πολλών ακόμα διάσημων ηθοποιών, τραγουδιστών μαρτυράει ότι ο Covid – 19 υπάρχει, δεν είναι παραμύθι. Ως πολίτες ενός κράτους Δικαίου, δικαιούμαστε να κρίνουμε τους νόμους, άλλα όχι να μην τους τηρούμε. Ο νόμος της πολιτείας δεν είναι σαν το «πρέπει» της ηθικής ή σαν τις εντολές της θρησκείας. Αυτές υπόκεινται στην κρίση και στη βούλησή μας. Όποιου δεν του αρέσει δεν τις ακολουθεί. Κάποιοι μπορεί να κατακρίνουν τον «παραβάτη», αλλά μόνο τόσο. Οι νόμοι τηρούνται ανεξάρτητα αν μας συμφέρουν ή αν μας αρέσουν ή όχι. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις μάσκες. Άλλοι κλείνουν τους δρόμους, κλέβουν, κακοποιούν συμπολίτες μας, άλλοι σπάνε βιτρίνες και άλλοι σκοτώνουν. Διότι αυτό κρίνουν ως σωστό και αυτό κάνουν. Οι νόμοι μπορεί να μην επιτρέπουν αυτές τις πράξεις, αλλά και τι με αυτό; Ο νόμος είναι το δίκαιο του καθενός! Και εγώ αγανακτώ.

Όμως σε αυτή την κοινωνία ζούμε. Την ίδια πράξη μπορείτε να τη δείτε και ως αναρχία ή ζούγκλα, αλλά και ως ξεσηκωμό ή «επανάσταση». Κάποιοι πιστεύουν ότι κάνουν αντίσταση κατά της εξουσίας. Όταν εμείς ήμασταν πιο νέοι κάναμε τη δική μας επανάσταση γνωρίζοντας τις συνέπειες. Αντιθέτως, σήμερα ο όρος της επανάστασης έχει αλλάξει διότι χρησιμοποιείται η βία. Στις πορείες που διοργανώνονται, οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται ειρηνικά. Χτυπάνε τους συνανθρώπους τους και τους αστυνομικούς, σπάζουν βιτρίνες, καίνε κάδους, μιλάνε χυδαία και γενικότερα χαρακτηρίζονται από ανάρμοστη συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου. Σπάζεις, δέρνεις, βρίζεις, εμποδίζεις την ελευθερία του άλλου και αυτό θεωρείται μια φυσιολογική διαμαρτυρία.

Από μικρή ηλικία τα παιδιά, στις τάξεις Λυκείου – Γυμνασίου, μαθαίνουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, με λάθος τρόπο, την κατάληψη του σχολείου. Μαθαίνουν ότι μια μικρή ομάδα μπορεί να διαμαρτυρηθεί με το έτσι θέλω και να εμποδίζει τη μάθηση του άλλου. Και όταν μεγαλώσουν με την ίδια λογική δεν φοράνε μάσκα. Επειδή κορωνοϊός δεν υπάρχει, αλλά πρόκειται για ένα ακόμη εφεύρημα της ολιγαρχίας, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, το οποίο επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να καταπατήσει τα δικαιώματα και ειδικά τα εργατικά, της εργατικής τάξης. Αφού απλά έτσι κρίνουν. Οι μαθητές επαναπαύονται γιατί οι περισσότεροι είναι υγιείς, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, όπου το πιο πιθανό είναι να κολλήσουν τον κορωνοϊό και να το αντιμετωπίσουν σαν μία απλή γρίπη. Το ίδιο, όμως, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμβεί, αν νοσήσουν οι γονείς τους ή οι παππούδες τους.
Εν κατακλείδι η πολιτεία προσπαθεί να πείσει ότι οι αποφάσεις της είναι καλές και ειδικά μετά την ασθένεια του πλανητάρχη και της 1ης κυρίας, αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να γίνει για να βάλουμε τα κεφάλια μέσα και να υπακούμε με στρατιωτική πειθαρχία στα μέτρα αποτροπής της διάχυσης του κορωνοϊού. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πίστευε στην ύπαρξη του κορωνοϊού, αντιμετωπίζοντας με χιούμορ την ασθένεια. Την ώρα που εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες ξεψυχούσαν από Covid – 19, ο Τραμπ, χλεύαζε συστήνοντας στους ανθρώπους να πιούνε χλωρίνη και να κάνουν ενέσεις με αντισηπτικό. Να, όμως, που νόσησε κι αυτός…

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κουρέτας και Τσικριτσής έκαψαν τον βασιλιά Καρνάβαλο στον Τύρναβο (φωτό – βίντεο)

Με την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου και τη ρίψη πυροτεχνημάτων έληξε η μεγάλη παρέλαση του…

17 Μαρτίου 2024

Ισλανδία: Βρυχάται το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες – Δείτε live εικόνα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω της έκρηξης του ηφαίστειου, που βρίσκεται…

17 Μαρτίου 2024

Έκαψαν τον καρνάβαλο στην Πάτρα – Περισσότεροι από 60 χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στις εκδηλώσεις

Περισσότεροι από 60.000 καρναβαλιστές μετέφεραν για περίπου έξι ώρες το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα της…

17 Μαρτίου 2024

Εκλογές στη Ρωσία: Νίκη του Πούτιν με μεγάλο ποσοστό δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Όπως αναμενόταν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία του στην προεδρία της…

17 Μαρτίου 2024

Κομφετί, χορός και τραγούδι στην καρναβαλική παρέλαση στην Ξάνθη

Με χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες πλημμύρισε την Κυριακή (17/03) η Ξάνθη, για τη μεγάλη καρναβαλική…

17 Μαρτίου 2024

Να τιμωρηθεί, δεν θέλω συγγνώμη, λέει ο μάγειρας που δέχθηκε επίθεση για μια μερίδα κοντοσούβλι

O μάγειρας σε ουζερί της Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από…

17 Μαρτίου 2024