Οικονομία

CNN Money: Το Grexit δεν τρομάζει πλέον την παγκόσμια οικονομία

euro

Tι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ; Πόσο θα επηρεζόταν η παγκόσμιο οικονομία από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας;Είναι ερωτήματα που βάζει ξανά το αμερικανικό δικτυο CNN επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για την Ελλάδα η μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ και η ομαδοποίηση των οφειλών του Ιουνίου.

Η Ελλάδα έχει πλησιάσει περισσότερο σε μία χρεοκοπία και μία πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη μετά την επιλογή της να αναβάλει την πληρωμή των 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNN Money.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι για κάποιο λόγο η προοπτική της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ δεν τρομάζει τις παγκόσμιες αγορές όσο κάποτε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι λόγοι που ένα Grexit, αν και χωρίς αμφιβολία οδυνηρό, ενδέχεται να μην είναι η πλήρης καταστροφή σήμερα όσο ήταν το 2012 ή το 2010, όταν η ευρωζώνη ήταν στο χείλος της κατάρρευσης, είναι έξι:

Ισχυρότεροι πιστωτές: Η δομή του ελληνικού χρέους έχει αλλάξει δραματικά. Το 2010 το 85% του χρέους της χώρας ήταν στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι είχαν πολλά να χάσουν. Η αναλογία έχει αντιστραφεί έκτοτε. Πρόσφατα στοιχεία από το OpenEurope έδειξαν ότι το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους είναι στα χέρια κυβερνήσεων και άλλων θεσμών, όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, που είναι καλύτεροι εξοπλισμένοι για να διαχειριστούν μία πιθανή ελληνική χρεοκοπία.

Το ρίσκο έχει διαχυθεί: Δεν υπάρχει καμία τράπεζα που να κατέχει σημαντικό μερίδιο του χρέους, επομένως κανένας πιστωτής δεν θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα. Επιπλέον, οι ξένες τράπεζες είχαν στην κατοχή τους μόλις 46 δισ. δολάρια του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του 2014. Αυτό σε σύγκριση με τα 300 δισ. δολάρια του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Wells Fargo. Οι διεθνείς τράπεζες δεν πρόκειται να τιμωρηθούν, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση του χρέους ταρακουνάει την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το