Τοπικά

Χτυπά «κόκκινο» κάθε βράδυ η αερορύπανση στον Βόλο

Κάθε βράδυ, ο Βόλος μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων και τα αιωρούμενα σωματίδια «χτυπάνε κόκκινο», ενώ τα σύννεφα αιθαλομίχλης σκεπάζουν την πόλη γιατί οι πολίτες καίνε στα τζάκια και τις σόμπες… ό,τι βρουν.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Βόλου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20.00 έως 04.00) όπου τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα 120mlg ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Από τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής επηρεάζονται κυρίως άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και τα παιδιά.
Όταν οι τιμές υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια, άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων.
Ανάλογες συστάσεις για προφύλαξη από την ατμοσφαιρική ρύπανση ισχύουν και για τα παιδιά. Ειδικότερα, συνίσταται να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού, αναγκάστηκε να εκδώσει η Περιφέρεια.
-Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνίσταται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνίσταται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
– Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό:
Σε κάθε άτομο συνίσταται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
-Συνίσταται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το