Τοπικά

«Χτυπά» έναν στους δέκα ο σακχαρώδης διαβήτης – Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία σε ημερίδα στη Νέα Ιωνία

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε χθες στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ο σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές του». Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν επιστήμονες αρκετών ειδικοτήτων και αναφέρθηκαν στη νόσο, η οποία πλέον πλήττει πάνω από το 1/10 του συνολικού πληθυσμού της χώρας και τείνει να πάρει τη μορφή επιδημίας.
Βασική προτεραιότητα των διοργανωτών ήταν να ενημερωθεί το κοινό της πόλης του Βόλου. Μεταξύ των θεατών βρέθηκαν και αρκετοί γονείς, οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πόσο μάλιστα όταν ο διαβήτης στις μικρές ηλικίες κυριολεκτικά «θερίζει», ενώ παράλληλα η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία σε όλη την Ευρώπη.

Ο στρατιωτικός ιατρός κ. Χρήστος Μπασαγιάννης

Ο ταγματάρχης κ. Χρήστος Μπασαγιάννης, στρατιωτικός ιατρός-ειδικός παθολόγος, ο οποίος υπηρετεί σε μονάδα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, με δηλώσεις του στη «Θ» μίλησε για τη νόσο και τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης σε παιδιά και ενήλικες: «Δυστυχώς έχει λάβει τη μορφή επιδημίας. Στην παιδική παχυσαρκία κατέχουμε τα πρωτεία στην Ευρώπη. Αυτό αναλογικά αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβάτη τύπου ΙΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, σχεδόν το 9-10% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει διαβήτη. Από αυτούς το 93% έχει διαβήτη τύπου ΙΙ. Σ’ αυτούς πρέπει να συνυπολογίσουμε και όσους πάσχουν από διαβήτη, αλλά δεν το γνωρίζουν. Τουλάχιστον 3-4% ακόμη, ποσοστό που για τα ελληνικά δεδομένα θεωρείται πολύ υψηλό. Γι’ αυτό πρέπει να ενημερώνουμε διαρκώς το κοινό με όρους απλούς και κατανοητούς, να ανταλλάσσουμε απόψεις τόσο με όσους έχουν νοσήσει, αλλά και μη ασθενείς, δίνοντας πάντοτε βάση στον τομέα της πρόληψης. Πρέπει να κάνουμε τακτικά τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις, με τη σωστή συχνότητα, να προσέχουμε τι τρώμε δίνοντας βάρος στη μεσογειακή διατροφή, ενώ η άθληση επίσης μία σημαντική παράμετρος για την πορεία και την εξέλιξη της πάθησης σε όλα τα στάδια. Οι επιπλοκές είναι πολλές και σοβαρές. Πολλές φορές μάλιστα κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο για την υγεία είναι ότι οι επιπλοκές εμφανίζονται ακόμη και πολλά χρόνια πριν τη διάγνωση».

Εισηγητές ήταν η ενδοκρινολόγος Αριάδνη Ξυφώλη, ο παθολόγος Χρήστος Μπασαγιάννης, η μαιευτήρας-γυναικολόγος Σόνια Καγιάννη, η ορθοδοντικός Μαρία Εξάρχου, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Νότα Μπλούχου και η οδοντίατρος Έλενα-Λητώ Εξάρχου, οι οποίοι μίλησαν στο πρώτο μέρος της ημερίδας, ενώ για τις επιπλοκές της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη έγιναν ομιλίες στο δεύτερο μισό της εκδήλωσης από τους Λάμπρο Παπακοσμά (καρδιολόγος), Γιώργο Κουτρούμπα (νεφρολόγος), Ιωάννη Βαγγελόπουλο (οφθαλμίατρος) και Ιωάννη Μαζαράκη (αγγειοχειρουργός).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το