Τοπικά

Χτίζει ευρωπαϊκή ταυτότητα εδώ και δεκαπέντε χρόνια το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας 

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε φέτος, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας το απόγευμα της Τετάρτης 16 του Μάη, η ετήσια παρουσίαση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ERASMUS+ του1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Εκτός από τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους φίλους του σχολείου, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Καλτσογιάννης, ο δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας κ. Σαβελίδης, καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών και θεσμικών φορέων. Το κλίμα ήταν σχεδόν κοσμοπολίτικο! Παρουσιάστηκαν βίντεο, οι ίδιοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί περιέγραψαν τις εμπειρίες τους, εξέθεσαν εντυπώσεις, απόψεις, ιδέες και σχέδια για το μέλλον.

Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων ERASMUS+ που υλοποιούνται σε συνεργασία με το ΙΚΥ (υπεύθυνος Εθνικός Φορέας στην Ελλάδα) οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες Πρακτικής άσκησης ή Επιμόρφωσης στο εξωτερικό, έχοντας πλήρως καλυμμένα τα έξοδα μετακίνησης και διαβίωσης.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+/ΚΑ1 του σχολείου (Εμπειρίες Διαβίωσης, Μάθησης και Εργασίας στην Ευρώπη), 12 μαθητές έκαναν πρακτική άσκηση στην ειδικότητά τους για 2 εβδομάδες στην Πολωνία και άλλοι 12 στην Ισπανία. Επίσης, 12 καθηγητές συμμετείχαν σε επιμορφωτικές επισκέψεις σε Ισπανία και Ολλανδία.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+/ΚΑ2 του σχολείου (με θέμα τα μαθηματικά) 4 μαθητές με τρεις συνοδούς-εκπαιδευτικούς συναντήθηκαν με άλλα πέντε σχολεία για μια εβδομάδα στην Πορτογαλία και πέντε μαθητές με τρεις συνοδούς συμμετείχαν στη δεύτερη συνάντηση στη Γερμανία πάλι για μια εβδομάδα.

Με αφορμή όμως τη φετινή παρουσίαση αξίζει να αναφερθεί ότι το 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας χτίζει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα με πολλή επιμονή και δουλειά εδώ και περισσότερα από 12 χρόνια. Φέτος έκαναν πρακτική άσκηση 24 μαθητές, πέρυσι 20 και τα προηγούμενα χρόνια 16 μαθητές κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 200 μαθητές έχουν κάνει πρακτική άσκηση στην ειδικότητά τους σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ισπανία.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα το 1Ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας συμμετείχε σε Προγράμματα Συνεργασίας σχολείων (Comenius, Leonardo Partnerships και Erasmus+/KA2) με διάφορα αντικείμενα όπως οι γαστρονομικές συνήθειες Ευρωπαϊκών χωρών, η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, τα κοινά Οράματα και η συμβίωση των λαών αλλά και πιο τεχνικά θέματα όπως η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στους ζωντανούς οργανισμούς. Τα τελευταία 12 χρόνια έχουν υλοποιηθεί 7 τέτοια προγράμματα διετούς ή τριετούς διάρκειας κι έχουν ταξιδέψει πάνω από 100 μαθητές και πάνω από 50 εκπαιδευτικοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το