Πολιτισμός

Χρυσούλα Κοντογεωργάκη:Η εμπλοκή Αλμυρού στη Μικρασιατική Εκστρατεία

Το έτος που διανύουμε, κουβαλάει τεράστιο συναισθηματικό φορτίο, αφού φέρνει στην επιφάνεια τα απερίγραπτα δεινά που υπέστησαν πριν από έναν αιώνα 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, οι οποίοι εγκατέλειψαν βίαια τις πατρογονικές εστίες τους. Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» ετοιμάζεται να ανοίξει ένα «παράθυρο» σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, και την εμπλοκή του Αλμυρού τόσο στον πόλεμο, όσο και στην υποδοχή χιλιάδων προσφύγων μετά την κατάρρευση του μετώπου.

Η πρόεδρος της ιστορικού σωματείου, κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, μίλησε για την επετειακή έκδοση που ετοιμάζεται. Η κυκλοφορία του 25ου τεύχους του Δελτίου της Φιλάρχαιου, θα είναι αφιερωμένη στα γεγονότα του 1922 και τον αντίκτυπό τους στην περιοχή του Αλμυρού. Το παράδειγμα του υποστράτηγου Αθανάσιου Φράγκου από τη Σούρπη, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της 1ης Μεραρχίας στο μικρασιατικό μέτωπο, είναι χαρακτηριστικό όσον αφορά στο κομμάτι της ένοπλης σύγκρουσης Ελλήνων και Τούρκων πριν από εκατό χρόνια.
Σύμφωνα δε με τον προγραμματισμό της Εταιρείας, η κυκλοφορία του νέου τεύχους αναμένεται το φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα τη 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ενώ θα προστεθεί στην προσεγμένη έκδοση για το 1821 με τίτλο «Οι απελευθερωτικοί αγώνες της περιοχής Αλμυρού 1453-1881», που βγήκε πέρυσι για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Η έρευνα συνεχίζεται, αλλά μέσα στο καλοκαίρι θα είμαστε έτοιμοι και το τεύχος θα πάρει τον δρόμο για το τυπογραφείο», ανέφερε η κ. Κοντογεωργάκη, η οποία στις 18 Μαΐου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, έδωσε ομιλία στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού για το «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο και έγινε δεκτή με θέρμη από τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης. «Η έκδοση θα είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, μα και την Καταστροφή που ακολούθησε, σε σχέση πάντοτε με τη συνεισφορά της επαρχίας Αλμυρού», είπε η φιλίστωρ συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συμπλήρωσε: «Φυσικά θα καταπιαστούμε και με τις συνέπειες της ήττας και την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή μας. Επίσης, ο Αλμυρός πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922. Έχουμε καταγράψει περισσότερους από πενήντα πεσόντες στο μέτωπο της Μικράς Ασίας. Όλος ο ανθός της νεολαίας του Αλμυρού και των γειτονικών χωριών. Ή για παράδειγμα μια εργασία θα είναι για τον Φράγκο, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της 1ης Μεραρχίας. Μια εργασία θα αφορά αποκλειστικά εκείνον και τον ρόλο του στις πολεμικές επιχειρήσεις».
Μία λεπτομέρεια που αναδεικνύει τη σημασία της υπό εξέλιξης συγγραφικής προσπάθειας, έχει να κάνει με την ανταπόκριση πολλών Αλμυριωτών στο ερευνητικό έργο της Φιλάρχαιου. «Επειδή δεν έχουμε πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία, πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι. Όμως, πολλοί μας βοηθούν με προθυμία και μας δίνουν τόσο στοιχεία, όσο και φωτογραφίες που θα δημοσιευθούν για πρώτη φορά», σημείωσε η κ. Κοντογεωργάκη κλείνοντας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το