Τοπικά

Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη – Τσαμανή: Η γνώση του παρελθόντος, μοχλός για παρόν και μέλλον 

Η κ. Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη – Τσαμανή, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ιστορική ερευνήτρια, είναι πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ‘Οθρυς, ενός Συλλόγου με τεράστια ιστορία και προσφορά, όχι μόνον στον Αλμυρό αλλά σε όλη τη Θεσσαλία, που ιδρύθηκε λίγα μόνο χρόνια μετά την Απελευθέρωση, το 1896. Η Φιλάρχαιος, με εμπνευστή τον Νικόλαο Ι. Γιαννόπουλο ερεύνησε την τοπική ιστορία, ίδρυσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, που προς τιμήν του ονομάσθηκε Γιαννοπούλειο, δημιούργησε αξιόλογη βιβλιοθήκη και εξέδιδε το επιστημονικό περιοδικό ΔΕΛΤΙΟΝ. 

Εξακολουθεί και σήμερα να υπηρετεί με σεβασμό και συνέπεια την έρευνα, την καταγραφή και τη διάσωση της ιστορίας του τόπου, με πολλές δράσεις: Οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων, ομιλιών, εκδρομών κλπ. Συνεργάζεται με τα σχολεία για τη διάδοση της τοπικής ιστορίας, με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με άλλους συλλόγους και φορείς. Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη και εκδίδει έναν ετήσιο τόμο, το δελτίο, με θέματα αρχαιολογικά, ιστορικά και λαογραφικά. Το Δελτίο του 2022 είναι αφιερωμένο στα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή και αναφέρεται στη συμμετοχή και προσφορά των Αλμυριωτών στον αγώνα αυτόν. Στη συγγραφή του συμμετέχω με σχετική εργασία μου. 

«Θεωρώ εξαιρετική τιμή το να προεδρεύω της Φιλαρχαίου Εταιρείας, ταυτοχρόνως, όμως, επωμίζομαι την τεράστια υποχρέωση να συνεχίσω και να επαυξήσω τη λαμπρή της πορεία. 

Αν και θα χαρακτήριζα ως επίπονη τη μελέτη, την έρευνα και τη συγγραφή, θα παρότρυνα τους νεώτερους να τολμήσουν να ασχοληθούν. Η ενασχόληση με την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό μάς βοηθά να γνωρίσουμε τον δικό μας ιδιαίτερο χώρο, τις ρίζες μας, την καταγωγή μας αλλά και να κατανοήσουμε σημερινά κοινωνικά φαινόμενα, νοοτροπίες και καταστάσεις. Γιατί η γνώση και η κατανόηση του παρελθόντος είναι ο μοχλός και το κλειδί για τη βελτίωση του παρόντος και του μέλλοντος», τονίζει η κ. Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη – Τσαμανή 

«Έλκω την καταγωγή από τον Αλμυρό, όπου γεννήθηκα και έμαθα τα πρώτα και δεύτερα γράμματα στα σχολεία με μεγάλη ιστορία, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στο 1ο Γυμνάσιο. Μετά τις σπουδές μου στην Αγγλική Φιλολογία και στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάσθηκα ως καθηγήτρια Αγγλικών στην Ιδιωτική και στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. 

Δίδαξα σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια, στη Σκιάθο, στη Δεσκάτη, στη Ζαγορά, στη Νέα Ιωνία του Βόλου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο. Για 10 χρόνια διετέλεσα διευθύντρια στο 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού και στο Γυμνάσιο Ευξεινουπόλεως. Κατά τη θητεία μου εφάρμοσα πολλά καινοτόμα προγράμματα: Ευρωπαϊκά, με επισκέψεις και ανταλλαγές καθηγητών και μαθητών στο εξωτερικό, Πολιτιστικά, Περιβαλλοντικά, Αγωγής Υγείας.

Παράλληλα ασχολήθηκα με τη μελέτη της τοπικής ιστορίας και τη συγγραφή. Το 2006 έκανα την πρώτη μου απόπειρα συγγραφής με το «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΛΜΥΡΟΥ 1922 – 2006: Ιστορία και Προσφορά». 

Το 2012 δημοσίευσα το δεύτερο βιβλίο μου, μια μεγάλη μελέτη 746 σελίδων με τίτλο «Η Μέση Εκπαίδευση στην Περιοχή του Αλμυρού», στο οποίο καταγράφεται η εκπαιδευτική ιστορία όλης της τότε Επαρχίας Αλμυρού, από τη Νέα Αγχίαλο έως τον Πτελεό, η ιστορία όλων των σχολείων Γενικής και Τεχνικο-επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας (Μέσης) Εκπαιδεύσεως που λειτούργησαν στην περιοχή, από το 1852 έως το 2000. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ονόματα των εκπαιδευτικών που δίδαξαν σε αυτά και των μαθητών που αποφοίτησαν, πλαισιωμένα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 

Το 2013 εξέδωσα το τρίτο μου βιβλίο με τον τίτλο:

 «Αφιέρωμα στους Αγωνιστές της περιοχής Αλμυρού 1940-1941». 

Πέραν αυτών των μονογραφιών έχω δημοσιεύσει τις εκτενείς εργασίες:

– Τα Καταργημένα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής Αλμυρού.

– Η Αλληλογραφία του Νικολάου Ι. Γιαννοπούλου.

– Οι εκπαιδευτικές και άλλες σχέσεις μεταξύ των Νομών Μαγνησίας και Τρικάλων.

– Ο Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Αλμυρού, ο πρώτος εν Ελλάδι, κατά την δεκαετία 1940-1950, μέσα από τα σωζόμενα αρχεία του.

– Η Ένωσις Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλμυρού και ο Χρήστος Β. Τσιαμανής, ο δημιουργικός διευθυντής της, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Θ. Τσαμανή. 

Έχω οργανώσει και συμμετάσχει με ομιλίες μου σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια. Κάποιες από αυτές τις εργασίες μου είναι υπό έκδοσιν. 

Έχω δημοσιεύσει πολλά άρθρα στον τοπικό κυρίως Τύπο με θέματα εκπαιδευτικά, γλωσσικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και τοπικής ιστορίας. Έχω διατελέσει γραμματέας του Γλωσσικού Ομίλου Βόλου και ενεργό μέλος σε πανελλήνιες και διεθνείς οργανώσεις καθηγητών Αγγλικής». 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το